Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı çerçevesinde, uyuşturucu kullanımı ve dağıtımının engellenmesi amacıyla oluşturulan Narkotimler, yeni eğitim-öğretim yılında da göz açtırmayacak. 
Alınan bilgiye göre, Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele ve Strateji Belgesi'ne dayanarak oluşturulan "Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı" çerçevesinde, çeşitli kurum ve kuruluşların da katkısıyla çalışmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından 11 Aralık 2014'te 11 pilot ilde Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Narkotimlerin sayısı arttırıldı. Uyuşturucu kaçakçılığı, üretimi, kullanımı ve dağıtımının engellenmesi amacıyla 29 ilde sokak sokak girilen mücadelede önemli başarılar elde edildi. 

Madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı öğrencilerin korunmasına yönelik, Narkotim ve asayiş sivil ekipleriyle okul çevresinde, büfe, kafe, market ve benzer yerlere, ihbarlar doğrultusunda diğer kurumlarla koordineli şekilde uygulama ve denetim yapılacak. Öğrencilerin her anlamda gelişimlerini olumsuz etkileyecek unsurlardan korunmasına yönelik tedbir ve denetimler de artırılacak.

- 8 bakanlık ortak hedef

Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları ile Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Yeşilay'ın da dahil olduğu ortak platformla uyuşturucuyla mücadele faaliyetleri örnek bir modele dönüştü.

Toplumun her kesimini ilgilendiren bir halk sağlığı sorunu olan uyuşturucunun özellikle okul çağındaki çocuklar ve gençler arasında kullanımı ve yaygınlaşmasını önlemek amacıyla da çok sayıda proje hayata geçirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki 16 Çocuk Destek Merkezi, madde kullanan çocuklara hizmet vermek üzere ihtisaslaştı.

- Rekor sayı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın da destek verdiği proje kapsamında, okul çağındaki çocuklar ile 30 yaş altı üniversite öğrencilerine ilişkin uyuşturucu kullanımının tespitine yönelik araştırmalar yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, rehberlik hizmeti kapsamında okullarda uyuşturucu ile mücadele konusunda 4 milyon 824 bin 295 öğrenci, 3 milyon 446 bin 72 veli ve 452 bin 32 öğretmene ulaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bağımlılık tedavisi gören veya rehabilitasyon sürecindeki 3 bin 191 kişiye iş ve meslek danışmanlığı hizmeti verdi. Bakanlık, İŞKUR tarafından uyuşturucu bağımlılarına tedavilerinin sonrasında kurum hizmetlerinin sunulmasında öncelik tanınmasını sağladı. Bakanlık ayrıca, bünyesinde AMATEM/ÇEMATEM bulunan sağlık hizmet sunucularına, SGK tarafından yüzde 30 daha fazla ödeme yapılabilmesine imkan verdi.

- Antrenörler de eğitildi 

Gençlik ve Spor Bakanlığı ise Türkiye genelinde bin 803 antrenöre "Bağımlılıkla Mücadele Farkındalık Eğitimi" verilmesi kararı aldı.  

İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan antrenörlerin eğitimleri tamamlandı. Buna ek olarak, 400 bin üniversite öğrencisinin bakanlığın yaz kamplarına katılması, 35 bin öğrenciye ise "Bağımlılıkla Mücadele Farkındalık Eğitimi" verilmesi planlandı.

Talepte mücadele kapsamında hukuki düzenlemelerle caydırıcılığı artırma yolunda çalışmalar yürüten Adalet Bakanlığı, uyuşturucu kullanımının "Ceza İnfaz Kurumlarında Ruh Sağlığı ve Bağımlılık Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi" geliştirdi.

Bakanlık ayrıca, madde kullanımı nedeniyle denetimli serbestlik tedbiri verilen 78 bin 556 kişiye, "Değerler Eğitimi", "Hayır Diyebilme", "Empati Kurabilme", "İletişim Becerileri" gibi 186 farklı seminer düzenledi.

Öte yandan, uyuşturucu ile mücadelede kamu kurumları arasında iş birliğini ve iletişimi artırmak amacıyla da bir dizi çalışma gerçekleştirildi.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından uyuşturucuya karşı etkin mücadele için ortak bir iletişim stratejisi ve yol haritası oluşturuldu. Genel Müdürlük tarafından bakanlıklar arası ortak bir dil oluşturulması konusunda çalışmalar yapılırken, aynı zamanda bilgilendirme amaçlı kitapçık ve broşürler hazırlandı.