İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadınların iktisadi hayata katılmasının, kalkınmayı hızlandıracağını, dengeli bir ekonomik büyümeye imkan vereceğini belirterek, "Kadınların ekonomik hayata entegrasyonunun en somut göstergesi ise kadın istihdamındaki artıştır. Bu konuda, her ne kadar istediğimiz seviyede değilsek de son yıllarda önemli ilerlemeler kaydettik." dedi.

İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) öncülüğünde hayata geçirilen "Mobil Çözümlerin Adresi: Kadın" projesinin kapanış etkinliği, Emine Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada başta İTO olmak üzere, projenin tüm paydaşlarını tebrik ederek, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu, İstanbul Teknopark ve KADEM iş birliğinin, diğer kurumlara da örnek olmasını diledi.

Erdoğan, kadınların ekonomik hayata katılması konusundaki duyarlılıkları nedeniyle, emek veren herkese şükranlarını sunduğunu ifade ederek, "Bizler inanıyoruz ki kadın ve erkek bir bütünün parçalarıdır ve birbirini tamamlar. Bu nedenle, hayatın her alanında bu bütünlüğü sağlamak gerekir." diye konuştu.

Kadın ve erkeğin, birbirinin yüküne omuz vermesinin, hayata denge ve ahenk kattığını, toplumsal huzura katkı sağladığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kadınların iktisadi hayata katılması, kalkınmayı hızlandırır, dengeli bir ekonomik büyümeye imkan verir. Kadınların ekonomik hayata entegrasyonunun en somut göstergesi ise kadın istihdamındaki artıştır. Bu konuda, her ne kadar istediğimiz seviyede değilsek de son yıllarda önemli ilerlemeler kaydettik. Son 10 yılda, erkeklerde istihdam oranı yüzde 21 artarken, kadınlarda yüzde 52'lik bir artış sağlanmıştır. Bu elbette ekonomik ve sosyal açıdan kısmi bir denge getirmiştir. Bu noktada, sadece kadın istihdamının değil, kadın girişimciliğinin de desteklenmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Zira, kadınların kendi işlerinin patronu olması, iş dünyasına farklı bir duyarlılık getirir."

- "Toplumda kadın-erkek fırsat eşitliği bilincini yaygınlaştırmalıyız"

Emine Erdoğan, Türkiye'de 2003'te 114 bin olan kadın yönetici sayısının, 2016'da yüzde 82'lik artışla 208 bine ulaştığını aktararak, "Fakat elbette bu yetmez. Kadın girişimciliğinin desteklenmesi, kadınların hassasiyetlerini ekonomik hayata taşıyacaktır." ifadelerini kullandı. 

Kadınların sorun çözme kapasitesinin oldukça geliştiğini, gözlem yetenekleriyle, güçlü sezgilerini iş hayatına artı değer olarak taşıyacaklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Elbette bunun için toplumsal farkındalığa ihtiyacımız var. Girişimciliğin desteklenmesi, istihdam teşviklerinin artması gerekir. Toplumda kadın-erkek fırsat eşitliği bilincini yaygınlaştırmalıyız. Öte yandan, kadınlarımızın iş ve özel hayatını uzlaştıracak politikaların hayata geçirilmesi gerekir. Zira, hepinizin bildiği gibi, kadınlar özellikle çocuk sahibi olma sürecinde bir takım kolaylaştırıcı politikalara ihtiyaç duyarlar. Bu konuda devletimiz, yakın zamanda önemli bir düzenleme yaptı. Doğum izni sürelerini yeniden planladı. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürenin, kıdemden sayılması için gerekli adımları attı. İnşallah bu düzenlemeler, kadınlarımızın iş ve özel hayatını dengeleyecek, hayatlarını kolaylaştıracaktır."

Erdoğan, kadın iş gücünün atıl kalmasının ekonomik olduğu kadar sosyal açıdan da kayıplara neden olacağını vurgulayarak, eğitimli, tecrübeli kadınların, birikimlerini topluma kazandırdıkça kendilerini mutlu hissedeceğini söyledi.

Fikirlerini ticarileştirmenin, toplum menfaatine sunmanın, kadınlara çok yönlü kazanımlar sağlayacağını dile getiren Erdoğan, "İnanıyorum ki proje kapsamında yer alan 'dijital girişimcilik ödülleri' de bunu teşvik edecektir. Bu süreçte girişimcilik eğitimi alan ve fikri, eyleme dönüştüren tüm kadınlarımızı tebrik ediyorum." diye konuştu.

Erdoğan, cesaretleri ve girişimci ruhları sayesinde kadınların ülkeye katma değer üreteceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bunun da ötesinde çağın teknolojik diline hakim olacaklar. Hepinizin bildiği gibi, artık yepyeni bir dünyada yaşıyoruz. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor. Fakat onun da bir dili var. Bu dili öğrenmek, kadınlarımızı geleceğe taşıma noktasında köprü olacaktır. Yeni nesille olan iletişimlerini etkili hale getirecektir. Kabiliyetleri ve ilgi alanları doğrultusunda kadınlarımız kendilerini geliştirebilecekleri imkanları değerlendirmelidir. Bu konuda tarihimiz de bize iham kaynağıdır. Nitekim, Osmanlı kadınlarının Bacıyan-ı Rum gibi sosyal organizasyonlar altında ekonomik hayatı örgütlediğini hatırlayalım. Belli alanlarda, hem el sanatlarını yaşattıklarını hem de üretim hayatına katkı sunduklarını biliyoruz. Vakıf kuracak kadar büyük maddi birikimleri yönettiklerini unutmayalım."

- "Toplumsal cinsiyet adaletini her açıdan tesis etmek durumundayız"

Emine Erdoğan, kadın istihdamı ve girişimciliği konusunda hassasiyet göstermeleri gereken en önemli şeyin, kadın emeğinin sömürülmemesi olduğuna dikkati çekerek, "Ücret farklılığı, cam tavan engeli gibi hususların bertaraf edilmesi, hakkaniyetin de gereğidir. Toplumsal cinsiyet adaletini her açıdan tesis etmek durumundayız. Toplumlar, ancak adaletle yükselir. Bu konuda biraz da erkeklerin hassasiyeti önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Fırsat eşitliği konusunda duyarlı olmak, kadınların önündeki engelleri kaldırmak ve beraber yükselmeyi hedeflemek gerektiğini ifade eden Erdoğan, çocuklara da yapılacak en büyük yatırımın, onlara girişimci bir ruh kazandırmak olduğunu kaydetti.

Erdoğan, girişimciliğin, potansiyelin zekatı olduğunu anlatarak, "İnsan sadece yaptıklarının değil, henüz gerçekleştirmediklerinin de toplamıdır. Henüz ortaya çıkmamış nice kabiliyetimiz var. Bunları açığa çıkarmak, müteşebbis bir ruh gerektirir. O ruhu öldürmemek, daha çocuklukta atılacak bir adımdır." şeklinde konuştu.

Tüm çocukların zengin bir merak duygusuyla doğduğunu, o duyguyu besleyip büyüterek, faydalı işlere kanalize ederek, insanlığın menfaatine sunulması gerektiğini dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu nedenle eğitim sistemimizi, girişimci ruhları korumak ve geliştirmek üzerine elden geçirmemiz gerekir. Çocuklarımızın hayal gücünü beslemek, onları azimli, kararlı ve öz güvenli şahsiyetler olarak yetiştirmek, geleceğe olan borcumuzdur. 7'den 70'e yapacağımız çok yönlü seferberlik, bizi 2023'te çok daha güçlü bir ülke yapacaktır. Bu bağlamda, 'Mobil Çözümlerin Adresi: Kadın' projesinin çok önemli bir girişim olduğunu tekrar etmek isterim. Girişimcilik kültürünün güzel bir örneği olan proje, kadınlarımızın başarı hanesine bir puan daha ekleyecektir. Sözlerime burada son verirken, projenin tüm paydaşlarını tekrar kutluyorum. Hayırlar getirmesini diliyorum. Birikimine inanan ve güvenen tüm kadınlarımızın yolu açık olsun."

Konuşmaların ardından Emine Erdoğan'a İTO Başkanı İbrahim Çağlar tarafından hediye taktim edildi.

Etkinlik, Emine Erdoğan'ın proje kapsamında dereceye girenlere ödüllerini vermesinin ardından fotoğraf çekimiyle sona erdi.