Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemleri alanının küresel oyuncusu Mitsubishi Electric, İtalya’nın önde gelen endüstriyel klima üreticilerinden De’Longhi Grubu’na ait DeLclima’nın çoğunluk hisselerini satın aldı. 

Mitsubishi Electric Corporation, ticari iklimlendirme ürünleri sektöründe faaliyet gösteren İtalyan şirketi DeLclima S.p.A.’nın sermayesinin yaklaşık yüzde 74,97’sini temsil eden hisseleri De’Longhi Industrial S.A.’dan satın almak için sözleşme imzaladığını, 25 Ağustos’ta yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu. 

Mitsubishi Electric, İtalyan Finans Kanunu’na ve CONSOB yönetmeliklerine uygun olarak, DeLclima’nın sermayesinin yaklaşık yüzde 25,03’ünü temsil eden kalan hisseleri satın almak üzere zorunlu bir ihale teklifi sunacak. DeLclima’nın hisselerinin yüzde 100’ü için öngörülen toplam alım fiyatının, beher hisse bedeli 4.44 Euro olmak üzere yaklaşık 664 milyon Euro olduğu açıklandı. 

Mitsubishi Electric tarafından yapılan açıklamada, DeLclima’nın sermayesinin yüzde 74,97’sinin satın alınmasına ilişkin işlemin tamamlanması için antitröst (tekelciliğin önlenmesi) makamlarından izin alınması ve DeLclima’nın dolaylı iştiraki DL Radiators S.r.l.’nın satışının tamamlanması gerektiği kaydedilerek, “DL Radiators, işlemin kapanışından önce De’Longhi Industrial ile ilişkili bir şirkete satılacaktır. Ayrıca, sözleşmeye istinaden 30 Haziran 2015 tarihinden kapanış tarihine kadar 4,44 Euro beher hisse bedeli günlük olarak hesaplanacak ilave tutar üzerinden arttırılacaktır. İşlemin kapanışının Kasım 2015 sonunda gerçekleşeceği varsayımı çerçevesinde, beher hisse bedelinde yaklaşık 0,07 Euro artış kaydedileceği öngörülmektedir. Mitsubishi Electric halen söz konusu satın alma işleminin finansal durumuna etkisini değerlendirmekte olup, finansal tahminlerin güncellenmesi ya da herhangi bir açıklama yapılması yönünde bir ihtiyaç söz konusu olduğu takdirde, derhal bir açıklama yapacaktır” denildi. 

Satın alma işleminin nedenleri
Mitsubishi Electric açıklamasında satın alma işleminin nedenleri şu şekilde açıkladı: “Mitsubishi Electric ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) sistemleri alanında Japonya, Avrupa, Kuzey Amerika, Çin, Güneydoğu Asya, Hindistan ve Avustralya gibi pazarlarda faaliyet gösteren küresel bir oyuncudur ve bu bakımdan Avrupa, Japonya’nın ardından ikinci önemli pazar konumundadır. Avrupa iklimlendirme pazarı olgunlaşırken, pazardaki oyuncuların enerji tasarruflu ürünler gibi katma değerli ürünler sunması ve aynı zamanda çevresel düzenlemelere (F-Gazı yönetmelikleri*1) uymaları gerekmektedir. Bu çerçevede, Mitsubishi Electric bölgedeki faaliyetlerini binalar için çoklu/multi sistem klimaların yanı sıra bireysel ve ticari tip klimalara odaklanarak büyütmüştür. DeLclima’nın satın alınması, Mitsubishi Electric’in soğutucu sektörüne tam anlamıyla girişini temsil etmektedir*2 ve şirketin portföyünü genişletmesini, dolayısıyla da sürekli büyüme kaydetmesini ve pazardaki varlığını güçlendirmesini mümkün kılacaktır. Ayrıca, söz konusu işlem Mitsubishi Electric’in önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanması beklenen çevresel düzenlemelere (F-Gazı yönetmelikleri) uygun şekilde karşılık vermesine imkan tanıyacaktır.” 

DeLclima’nın güçlü markaları 
DeLclima’nın iştirakleri arasında yer alan Climaveneta S.p.A. ve RC Group S.p.A. unvanlı şirketlerin güçlü yönleri ise şöyle sıralandı: 

Climaveneta S.p.A.: Soğutucu sektöründe üstün kalite ve müşteri güveniyle desteklenen, Avrupa’nın önde gelen güçlü markalarından Climaveneta; enerji tasarrufu ve düşük gürültü teknolojisinin yanında ürün özelleştirmeye ve hızlı teslimata imkan tanıyan üstün geliştirme / tasarım ve etkili üretim kabiliyeti ve HVAC cihazının uzaktan izlenmesi gibi sistem-çözümleri ile öne çıkıyor.

RC Group S.p.A.: Sunucu odaları için iklimlendirme gibi özel iklimlendirme çözümlerinde uzman kuruluş durumunda yer alıyor. 

Mitsubishi Electric’in HVAC segmenti açısından stratejik önem taşıyan Avrupa’da soğutucu talebinin gücünü koruması bekleniyor. DeLclima’nın satın alınması sayesinde, Mitsubishi Electric’in soğutucular başta olmak üzere büyük ticari makineler için ürün serisini genişletmesi ve konutlardan ticari alanlara kadar tüm HVAC sistemleri açısından önemli bir üretici konumuna gelmesi mümkün olacak. Mitsubishi Electric, çözüm yelpazesini DeLclima’nın sistem-çözüm kabiliyetleriyle destekleyerek ve şirketin küresel varlığını DeLclima’nın aralarında Çin’in de bulunduğu pek çok ülkede yarattığı küresel ayak iziyle güçlendirmek suretiyle sinerji yaratarak rekabet gücünü arttırmayı ve iş hacmini büyütmeyi amaçlıyor. 
Mitsubishi Electric söz konusu sinerjiyi şu şekilde yaratmayı planlıyor: “Her iki şirket için çapraz satış fırsatlarını kullanarak satışları arttırmak, HVAC çözüm kabiliyetlerini güçlendirmek için şirketlerin kontrol sistemlerini entegre etmek ve inverter, ısı eşanjörü, fan ve kompresörler gibi Mitsubishi Electric tarafından üretilen parçaları kullanarak DeLclima ürünlerine değer katmak.” 

*1 Avrupa’da yürürlükte bulunan düzenlemeler çerçevesinde bir tür sera gazı olan Freon gazı için toplam emisyonların 2030’a kadar aşamalı olarak azaltılması gerekmektedir. 

*2 Soğutucular bir devre sisteminde (su gibi) bir ısıtma aracından faydalanarak herhangi bir nesnenin ısısını muhafaza ederler ve temelde binalar ve fabrikalar gibi büyük tesislerde uygulanan merkezi iklimlendirme sistemlerinin genel adı olarak bilinirler.