Endonezya'daki dini kuruluş Nahdlatul Ulama'nın lideri KH. Said Aqil Siradj, Mescid-i Aksa'daki şiddet ve artan gerilimin üzüntü verici olduğunu belirterek "İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'da uyguladığı şiddet kesinlikle tolere edilemez" dedi.
Ülkede 40 milyon üyesi bulunan dini kuruluş Nahdlatul Ulama'nın lideri Siradj, İsrail askerlerinin Yahudi yerleşimciler eşliğinde Mescid-i Aksa'ya girişi ve ardından Filistinlilere müdahalesiyle çıkan olaylara ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Siradj şunları kaydetti:

"İslam dininde bize öğretilen, tüm inançlara ve insanlara saygı duymaktır. Biz Müslümanlar, kiliselere, tapınaklara veya diğer inançlara ait kutsal mekanlara saygı gösterirken, Müslümanların ibadethanesi olan Mescid-i Aksa'ya ve oradaki Müslümanlara saygı duyulmaması gerçekten ahlak dışıdır. Endonezya'da Budistlere ait tapınaklar, Hristiyanlar için kiliseler var. İslam dini bize her türlü inanca saygı göstermeyi öğretiyor. İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'da uyguladığı şiddet kesinlikle tolere edilemez" diye konuştu.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik bu tutumunun ilk olmadığını belirten Siradj, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail neden Müslümanları rahatsız etmek istiyor anlayamıyoruz. Tüm dünya kamuoyunun İsrail'in bu yaklaşımını kınaması gerekiyor. Müslüman veya Müslüman olmayan tüm ülkeler birlik olarak İsrail'in bu yaklaşımına 'Dur' demeli. Birleşmiş Milletler, ABD ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının devreye girerek İsrail'e 'Dur' demesi gerekiyor." 

Nahdlatul Ulama'nın Endonezya'da 40 milyon üyesi bulunuyor. Devlet tarafından desteklenen kuruluş, siyasette doğrudan aktif olmasa da devletin kararlarında etkin rol oynuyor.