Mersin'de terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan 42 şüpheliden 23'ü adliyeye sevk edildi.
Merkez Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi sahilindeki çadırlarda kalan zanlılara yönelik operasyonda gözaltına alınan 42 zanlının emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Zanlılardan 19'u salıverildi, 5'i çocuk 23'ü adliyeye sevk edildi.

Dün, DHKP-C'ye eleman kazandırmak ve taban oluşturmak, örgüt mensuplarının ideolojik ve teorik bilgilerini artırmak amacıyla "Anadolu Kampı" adı altında sahilde kurulduğu belirlenen kampa operasyon düzenlenmiş, 42 kişi gözaltına alınmıştı.

Çadırlarda yapılan aramada sinyal kesici cihaz, 7 bilgisayar, örgütsel faaliyetleri finanse etmekte kullanılacağı değerlendirilen 2 bin 245 lira ile çok sayıda örgütsel doküman ele geçirilmişti.

- DHKP-C

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C), Dursun Karataş liderliğinde Marksist-Leninist akımın propagandasını yapmak amacıyla 30 Mart 1994'te kuruldu. Parti, siyasal faaliyetler ve propagandadan sorumluyken, cephe de askeri örgütlenme ile silahlı eylemlerin sorumluluğunu üstlendi. 

- Terör örgütü listesinde 

Türkiye, ABD, İngiltere ve Avrupa Birliğinin terör örgütü listesinde yer alan DHKP-C, nihai amacını, "Türkiye'de mevcut anayasal düzeni yıkmak" olarak açıkladı. 

Emniyet kaynaklarına göre, eylemleri nedeniyle yurtdışında birçok ülkede kırmızı bültenle aranan terör örgütü DHKP-C'nin elebaşısı Dursun Karataş'ın 11 Ağustos 2008'de ölümünün ardından örgütte liderlik sorunu ortaya çıktı. 2014'te yurtdışında yakalanan Hüseyin Fevzi Tekin, örgütün yeni elebaşısı olarak görüldü. DHKP-C yöneticileri, Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde örgüt adına faaliyet sürdürdü.  

- Örgütün kanlı eylemleri 

Örgüt, ABD ve NATO askeri ve lojistik tesisi bombalanması, Koç Holding'in deposunun basılarak tahrip edilmesi, polis memuru Rüştü Erdem'in öldürülmesi, 1996'da Sabancı İş Merkezi'nde Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve başkanlık sekreteri Nilgün Hasefe'nin öldürülmesi ile 2013'te Ankara'da ABD Büyükelçiliğine yönelik canlı bomba eylemi, Adalet Bakanlığı ve AK Parti Ankara Genel Merkezine düzenlenen saldırı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ve ek binalarına yönelik roketli saldırı gibi birçok saldırıyı üstlendi. 

Ayrıca, örgüt üyeleri ile karşıt görüşlüler arasında Okmeydanı'nda çıkan kavgada Burak Karamanoğlu'nun yaşamını yitirmesi, 2014'de Ataşehir-Yenisahra'da polis aracının taranması, 1 Ocak 2015'te Dolmabahçe'ye 2 el bombası atılması ile 31 Mart 2015'te İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayında Berkin Elvan davasına bakan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması ve şehit edilmesi de örgütün düzenlediği eylemler arasında yer aldı. Ayrıca, 1 Nisan 2015'te örgüt üyesi Elif Sultan Kalsen tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğüne el bombası ve kalaşnikof ile saldırı düzenlendi. Olayda Elif Sultan Kalsen ölürken, 1'i polis 2 kişi yaralandı.

- HDP binalarına düzenlenen saldırının arkasından da DHKP-C çıktı

Öte yandan, 18 Mayıs 2015'te Adana Seyhan ve Mersin Akdeniz'deki HDP binalarında el yapımı bombaların patlatılması sonucu 4 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıları gerçekleştirdiği tespit edilen Savaş Yıldız'ın, 2007'de Ankara'da yasa dışı sol örgütün faaliyetlerine katılarak tutuklandığı, 21 Haziran 2007'de İstanbul'da DHKP/C terör örgütüne bağlı Devrimci Halk Güçleri (DHG) içindeki faaliyetlerinden dolayı gözaltına alındığı, 22 Haziran 2007'de cumhuriyet savcılığından serbest bırakıldığı belirlendi.

Örgüt, 10 Ağustos'ta Sarıyer'deki ABD Başkonsolosluğuna silahla ateş açılması olayını da gerçekleştirdi. Silahlı saldırının ardından düzenlenen operasyonda yaralı ele geçirilen örgüt üyesi Hatice Aşık'ın, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 6 sanıklı "DHKP-C terör örgütü üyeliği" davasının 8 Temmuz tarihli duruşmasında tahliye edildiği ortaya çıktı.

Dolmabahçe Sarayında nöbet tutan polislere yönelik 19 Ağustos'ta gerçekleştirilen saldırı sonrasında gözaltına alınan Güven Usta, 2010 ve 2013'te, Ayberk Demirdöğen de 2010 ve 2011'de terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyonlarda tutuklanmıştı.