İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, Roma çağı heykel sanatının önemli örneklerinden olan Yerebatan Sarnıcı'ndaki Medusa başlarının süslediği şamdan üretti.

Kültür AŞ’nin hediyelik eşya markası Hediyem İstanbul tarafından hazırlanan Mitoloji Serisi'nin ilk parçası olan Medusa başlı şamdan, yerli ve yabancı turistlerin kalbinde ayrı bir yeri olan Yerebatan Sarnıcı’nın romantik atmosferini ve gizemini yansıtıyor.

Markanın özel tasarım ekibi tarafından replika olarak hazırlanan şamdan, 26,5 santimetre boyunda üretildi.


- Asırlardan beri gizemini koruyor

Yerebatan Sarnıcı'nı ziyarete gelenlerin hayretler içerisinde seyrettiği iki Medusa başı, asırlardan bu yana gizemini korumaya devam ediyor.

Roma Çağı heykel sanatının şaheser örneklerinden olan bu başların hangi yapıdan alınarak sarnıca konulduğu belli olmamakla beraber Medusa’yla ilgili mitolojiye dayandırılan birçok söylenti bu yapıyı daha da gizemli kılıyor.

Bir söylentiye göre Medusa, Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgo’dan biri. Bu üç kız kardeşten yalnızca yılan başlı Medusa ölümlüdür ve kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir. 

O dönemde büyük yapıları ve özel yerleri kötülüklerden korumak amacıyla Gorgoların resim ve heykellerinin yerleştirildiği, Medusa’nın da bu düşünceyle buraya konulduğu sanılıyor.

Yine bir rivayete göre Medusa, siyah gözleri, uzun saçları ve güzelliği ile övünen bir kızdır. Yunanlı Tanrı Zeus'un oğlu Perseus’u sevmektedir. Tanrıça Athene da Perseus'u sevmekte ve Medusa’yı kıskanmaktadır.

Athene, Medusa'nın saçlarını korkunç yılanlar biçimine sokar. Artık Medusa kime baksa, baktığı kimse taş kesilir. Perseus Medusa'nın büyülendiğini düşünerek başını keser ve kesik başı eline alarak savaşlara katılır. Başı görenler taş kesilir ve Perseus savaşları kazanır. Bu olaydan sonra Medusa'nın eski Bizans’ta kılıç kabzalarına ve sütun kaidelerine ters ve yan olarak işlendiği söylenmektedir.