ELAZIĞ (AA) - Elazığ'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerine yönelik düzenlenen operasyonda 14 kişi yakalandı.
İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 3 aylık çalışmanın ardından, cumhuriyet başsavcılığının talimatıyla terör örgütü YDG-H'ye yönelik, sabah saatlerinde çok sayıda adrese operasyon düzenledi.

Operasyonda, terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi oldukları iddiasıyla 2'si kadın 14 kişi gözaltına aldı. 

Zanlıların adresleri ve Fırat Özgür Öğrenci Derneğinde yapılan aramada, çok sayıda örgütsel doküman ile tüfek ve bıçak ele geçirildi.

Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen zanlıların emniyetteki sorgusu sürüyor.
İSTANBUL (AA) - Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Semih Ayan, "Çocuklarda yaşanan böbrek rahatsızlıkları ihmal edilirse ileride böbrek yetmezliğine neden olabilir" ifadesini kullandı.

Medicana açıklamasında görüşlerine yer verilen Ayan, doğum sırasında bebeklerin böbrek ve idrar yolları gelişimini tamamlamış olması gerektiğini belirterek nadiren de olsa bebeklerin böbreklerinin anne karnında hiç gelişmediğini veya yapısal bozukluklar olabildiğini bildirdi. Doğuştan gelen böbrek hastalıklarının yanı sıra çocuklarda idrar yolları enfeksiyonu veya böbrek rahatsızlıklarının gelişebildiğine işaret eden Ayan, şunları kaydetti:

"Çocuklarda yaşanan böbrek rahatsızlıkları ihmal edilirse ileride böbrek yetmezliğine neden olabilir. Böbrek fonksiyonları sağlıklı olan bir bireyde idrarın mesaneye tek yönlü akması gerekir. Genetik veya anatomik bozukluklar sebebiyle idrar reflüsü (VUR) geliştiğinde, idrar yüksek basınçla böbreğe geri gider ve bu durum çocukluk yaş grubunda böbrek yetmezliğinin en sık nedenlerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

Böbreğe idrar reflüsüne yol açabilecek gelişim kusurunun nedeni net olarak bilinmiyor, daha çok doğumsal genetik bozukluklara bağlı olarak gelişebiliyor. Ailede böbrek reflüsü hikayesi veya kardeşi böbrek reflüsü olan çocukların uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir."



-"Sünnet, idrar yolu enfeksiyonuna karşı bir önlem olabilir"



Ayan, böbrek reflüsünün erken dönemde genellikle dikkate değer bir belirtisinin olmadığını belirtti. Henüz gebelikte anne karnında yapılan ultrason takiplerinde bile çocuk böbreğinin genişlemiş olarak görülmesi ile yüksek dereceli reflüden şüphe edilmesi gerektiğini vurgulayan Ayan, bu çocukların doğduktan sonra incelenmesinin gerekli olduğuna dikkati çekti.

Ayan, şu ifadeleri kullandı:

"Yenidoğan döneminde ve okul öncesi yaşlarda ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda bu hastalığın mutlaka akla gelmesi gerekir. Karın ve böğür ağrısı, yaşıtlarına göre büyüme gelişme geriliği ve gündüz idrar kaçırma gibi yakınmalar da hastalığın belirtileri olabilir. Bazı durumlarda idrar kesesinde fonksiyon bozukluğunun olması da böbrek reflüsüne yol açabilir ve bu fonksiyon bozukluğunun giderilmesi ile reflü engellenebilir.

Ebeveynlerin, çocuklarda idrarın kahverengi-kırmızı olması, göz kapaklarında şişlik, idrarda azalma, yüksek tansiyondan kaynaklanan baş ağrısı ve yüzde ve bacaklarda şişlik gibi durumlarda nefrit olma ihtimaline karşı hekime başvurmaları gerekli. İdrar kesesi enfeksiyonlarında idrar yaparken yanma, sık idrar yapma ve hafif ateş görülürken, böbrek enfeksiyonları yüksek ateş, böğür ve karın ağrısı, kusma ve halsizlik belirtilerinden bir ya da birkaç tanesi ile ortaya çıkar ve bu durumda uzman bir hekim tarafından tedavi planlamasının yapılması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı bir takım önlemler alınabilir. Erkek çocuklarda sünnet, idrar yolu enfeksiyonuna karşı bir önlem olabilir. Sünnetsiz çocuklarda sünnet olmuş çocuklardan daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görülüyor."