TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Meclis'te bu hafta öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşeceklerini, haftaya da yüksek yargıyla ilgili düzenlemenin ele alınacağını söyledi.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu hafta milletvekillerini yoğun bir gündemin beklediğini ifade etti.

Öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşeceklerini aktaran Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terör örgütünün kırsal kesimden daha fazla şehirlerde saldırıya geçmesi, terörle mücadele politikasında kimi değişikliklere gitmemizi zorunlu kılmaktadır. Tasarıda, TSK personelinin sahada hangi esaslara göre kullanılacağı düzenleniyor. Buna göre, Bakanlar Kurulu bu konuda esas karar verici olacak. Bu düzenlemeyi AK Parti Hükümetinin daha evvel kaldırdığı EMASYA ile karşılaştırıyorlar. EMASYA, gizlilik kararı verilen, Resmi Gazete’de yayınlanmamış bir protokolken; mevcut düzenleme bir kanun tasarısı. Ayrıca EMASYA'da karar verici, askerken, mevcut düzenlemede karar verici olan güç Bakanlar Kurulu. Bundan dolayı EMASYA benzetmeleri bir manipülasyondan ibarettir." diye konuştu.

Türkiye ile Ürdün Arasında Kalkınma İşbirliği Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Kanun Tasarısı'nın da görüşüleceğini kaydeden Turan, ayrıca Sayıştay Birinci Başkanlık seçimini de bu hafta yapacaklarını bildirdi.

- "Ertelendiği haberleri, gerçeği yansıtmıyor" 

Turan, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerini haftaya yapacaklarını söyledi.

"Bugün birtakım yayın organlarında bu tasarının görüşmelerinin ertelendiği yönünde haberler çıktı. Ancak bunlar gerçeği yansıtmıyor." diyen Turan, düzenlemeyi Ramazan Bayramı'ndan önce Meclis'ten geçirmeyi düşündüklerini kaydetti.

Tasarıyla hakim ve savcılar için performans denetimi getirildiğine dikkati çeken Turan, "İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçecek olmasından ötürü Danıştay ve Yargıtayın iş yükü düşüyor. Bundan dolayı Yargıtay ile Danıştayda daire sayısını azaltma yoluna gidiyoruz. Yargının daha etkili ve hızlı işlemesi için böyle bir düzenleme elzem duruma gelmiştir. Ayrıca hakim ve savcılar açısından da performans denetimi getiriliyor. Böylelikle daha liyakatli hakim ve savcılar meslekte yükselebilecek." dedi.

Turan, muhalefetin bütün engellemelerine rağmen milletin kendilerine verdiği sorumluluk duygusuyla kararlı bir şekilde çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.