Dernek üyeleri, Vali Ozan Caddesi'ndeki dernek binası önünde bir araya geldi. Ellerinde Türk bayrakları, üzerinde "Türk-Kürt kardeştir ayrım yapan kalleştir", "Terörün dini, imanı, ırkı ve kökeni yoktur, terörü lanetliyoruz" yazılı pankartlar taşıyan korucular basın açıklaması yaptı.
Türkiye Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir, saldırıyı lanetlediklerini söyledi.

"Terör örgütü dernek binamızı ateşe vererek gerilimi iyice tırmandırmayı hedeflemektedir" diyen Kandemir, kanın kanla temizlenmeyeceğini, bu sorunun silah ve şiddet dışındaki yöntemlerle çözülmesi gerektiğini yıllardır ifade ettiklerini belirtti.

Kandemir, "PKK'nın yaptıklarına bakılırsa amaçları çözüm değil, aksine sokakları terörize ederek hakimiyetlerini şehir merkezlerine taşımaktır. Biz Kürtler 30 yıldır bu oyuna gelmedik, gelmeyeceğiz. Şehit cenazelerimizde yakılan Türkçe ve Kürtçe ağıtlar birlikte yaşama idealinden başka şansımız olmadığını göstermektedir" dedi. Korucuların şiddetten yana olmadığını vurgulayan Kandemir, şöyle konuştu:

"PKK'nın silahlı eylemlerine derhal son vermesini ve silahlı militanlarını ülke sınırlarının dışına çekip, sözü siyasete bırakmasını istiyoruz. Biz korucular ülkedeki bütün sorunların çözüm adresi olarak TBMM'yi görüyoruz. Demokratik rejimlerde sorunların çözümü silah ve şiddet değil, halkın iradesi olan Meclis'tir." 

- "Demokratik zeminde siyaset yapmalarını bekliyoruz"

Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen de birlik, beraberlik, kardeşlik ve huzurun tesisi için korucu olduklarını belirtti.

"Dağda elinde silahla dolaşan örgüt mensupları halktan zorla haraç topluyor, çocukları zorla dağa kaçırıyor, araçları yakıyor, vahşi bir şekilde polisleri şehit ediyor, korucuları kaçırıyor. Biz buna seyirci kalamayız" ifadelerini kullanan Sözen, şunları kaydetti:

"Demokrasiden, insan haklarından, özgürlükten bahsedenler önce elindeki silahları susturmalıdır. Demokratik zeminde siyaset yapmalarını bekliyoruz. Birileri, 'karşılıklı silah bırakılsın' safsatalarıyla artık halkımızı kandırmaya çalışmasın. Dünyanın hiçbir yerinde ordu emniyeti, silahı bırakmaz. PKK, silahlarını bırakıp yurtdışına çıkmadığı müddetçe bu operasyonlar devam etmelidir."

Kürt, Türk ve Arapların bölgede kardeşçe yaşadığına işaret eden Sözen, şunları Kürt çocukları üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmadıklarını aktardı.

Sözen, "Bizim temsilcimiz olduğunu iddia edenlerin çocukları kolejlerde okurken Diyarbakır'da evlatları dağa götürülen anneler Kürt kökenli vatandaşlardır. Biz Diyarbakır'daki annelere sahip çıkarak, çocukların yerinin okul olduğunu açıkladık. Halkımız bu oyuna gelmemelidir" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Kandemir ve Sözen, dernek binasında incelemelerde bulundu.