İSTANBUL (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Küresel krizden bu yana 7-8 yıl geçti ama hala kriz ister gelişmiş ister gelişmekte olan ülke olsun hepimizin ensesinde. Maalesef genişletici maliye politikaları ve negatif faiz oranları ile dünya ekonomisinde toparlanma bir türlü yakalanmıyor." dedi.

Ağbal, Four Seasons Hotel'de düzenlenen "Fikir Sofrası" sohbetlerinin 19.'su "Global Ekonomik Gelişmeler, Türkiye Ekonomisi ve Kamu Maliyesinin Görünümü" konulu toplantıya katılarak konuşma yaptı. 

Bankacılık sistemi ve kamu maliyesi açısından Türkiye'nin takdir edilen ülkelerin başında geldiğini söyleyen Ağbal, küresel ekonomik ve Türkiye'nin almış aldığı tedbirler hakkında geniş kapsamlı bir değerlendirme yaptı.

Naci Ağbal, Türkiye'yi gerek elde edilen başarılar gerekse var olan birtakım eksiklikler açısından değerlendirirken, bunun, global konjonktür ve gelişmelerle düşünülmesi gerektiğini, bugüne gelindiğinde artık Türkiye'de öngörülerin kısa vadeli değil orta vadeli konuşulduğunu vurguladı.

Küresel ekonomide kırılganlıkların hala devam ettiğini belirten Ağbal, şöyle konuştu:

"Küresel krizden bu yana 7-8 yıl geçti ama hala kriz ister gelişmiş ister gelişmekte olan ülke olsun, hepimizin ensesinde. Maalesef genişletici maliye politikaları ve negatif faiz oranları ile dünya ekonomisinde toparlanma bir türlü yakalanmıyor. Dün IMF rakamlarına bakarsanız 2016 yılına girerken gelişmiş ülkelerin dünya büyümesine daha fazla katkı vereceğini konuşurken, şimdi bu katkının geri alındığını görüyoruz. Dünya büyümesi geriye gelirken, gelişmiş ülkeler pazarlarına baktığımızda bir geriye gidiş var. Çin'le ilgili bir tedirginliğimiz var. Riskleri orada toparlıyoruz. Çünkü Çin büyük bir ülke ve bütün ülkeler için çok önemli. 2014 sonrası dönemde Çin ekonomisinde meydana getirilmeye çalışılan dönüşümün sancıları olacaktır. Bunu herkes bekliyordu. Global kriz ortamında Çin'in kendisini dönüştürmekten başka çaresi yoktu. En son çıkan beklenti en azından Çin'le ilgili biraz daha iyimser büyüme beklentisi ortaya koydu. Bu iyi bir haber."



- "Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi toplumun tüm kesimleri yapmalı"

Gelişmekte olan ülkelerde farklı farklı grupların oluştuğunu aktaran Ağbal, petrol ihraç eden ülkelerin kendi içerisinde bir grup oluşturduğunu ve düşen petrol fiyatlarının bu ülkelerin kamu maliyesini ve ekonomilerini önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

Maliye Bakanı Ağbal, iki gün önce Suudi Arabistan Maliye Bakanı'nın kendisini ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Suudi Arabistan'ın bütçe açığının yüzde 15'e ulaştığını söyledi. Devasa fonları var ama gelinen noktaya baktığımızda, Suudi Arabistan'da ilk defa sübvansiyonlar kaldırılıyor. Birtakım vergi düzenlemeleri konuşuluyor. 'KDV'ye başlayacağız, ÖTV'yi getireceğiz' diyorlar. Gelişmekte olan, petrol ihraç eden ülkelerde önemli değişimler var. Bu da kısa vadeli değişecek gibi gözükmüyor." diye konuştu.

Petrol ithalatçısı gelişmekte olan ülkelerin ise ekonomi politikasında doğru işler yapanlar, rasyonalite içinde kalanlar ve reform programı uygulayanlar şeklinde olduğunu kaydeden Ağbal, "Ev ödevinizi yaptıysanız, reformları yerine getirdiyseniz tabi ki risk algısı düşüyor, bunu yapmazsanız tam tersi oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, gelir vergisi reformunun Plan Bütçe Komisyonunu geldiğini, şu anda alt komisyonda olduğu bilgisini verdi.

Kayıt dışı ekonomiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Ağbal, bununla mücadelenin sadece Maliye Bakanlığının yapabileceği bir şey olmadığını, toplumun tüm kesiminin bir araya gelerek yapabileceği bir iş olduğunu vurguladı.

Naci Ağbal, kurumsallaşmayı teşvik etmek gerektiğini dile getirerek, aile işletmelerinden kurumsal işletmelere geçmenin zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıya, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Arslan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan ile çok sayıda iş adamı katıldı.

Açılış konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.