SAYDA (AA) - Lübnanlı iç mimar Rabi' el-Uce, son dönemde başkent Beyrut'un güneyindeki Sayda sahilinde Suriyeliler arasında artan boğulma vakalarını önleyebilmek için "Kurtarıcı" adını verdiği can simidi taşıyan drone (uzaktan kumandalı hava aracı) geliştirdi.

Aynı zamanda gönüllü cankurtaranlık da yapan Uce'nin geliştirdiği 1 can simidi taşıyan hava aracı, hızlı bir şekilde boğulma tehlikesi yaşayan kişilere ulaşarak can kayıplarını önlüyor.

AA muhabirine konuşan Uce, "Sayda sahilinde boğulma vakalarının artması, özellikle de yüzme bilmeyen Suriyeliler arasında bu elim hadisenin yaşanması nedeniyle Lübnan'da bir ilk olan cankurtaran drone geliştirdim" dedi.

İlk geliştirdiği hava aracının tek bir can simidi taşıma kapasitesine sahip olduğunu, şimdi ise daha fazla kişiyi kurtarabilmek için 3 can simidi taşıma kapasiteli başka bir drone geliştirme üzerinde durduğunu anlatan Uce, buluşunun yetkililer ve kent sakinleri tarafından ilgi gördüğünü kaydetti.

Uce, "Bu buluş, çok sayıda hayatın kurtarılmasını sağlayacak. Hava aracı, cankurtarandan çok daha hızlı şekilde vakalara ulaşabiliyor. Boğulma tehlikesi yaşayan kişiye ulaşmam bir dakikadan daha uzun sürüyor ancak drone sadece 15 saniyede olay yerine varıyor" diye konuştu.

Gönüllü cankurtaran Uce, mucidi olduğu "Kurtarıcı" isimli drone'un ülkesinin tüm sahillerinde kullanılmasını ve ilgililerin gereken şekilde kendisini desteklemesini umut ettiğini söyledi.