ABD'de dün açıklanan New York Fed imalat endeksi beklentilerin altında kalmasına karşın, gün içinde petrol fiyatlarındaki yükselişin enerji şirketlerinin pay piyasalarını pozitif etkilediği görüldü. Dün, Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar'ın, dünya çapındaki diğer büyük üreticilerin de uygulaması şartıyla petrol üretimlerini ocak ayı seviyesinde dondurma kararı alması, gün içinde petrol fiyatlarının yüzde 4'e varan değer kazanmasını sağlarken, anlaşmanın arz fazlasını düşürmek için yeterli olmadığını düşünen yatırımcıların satışlarıyla fiyatlar tekrar düşüşe geçti. Pay piyasaları, pazartesi günü kapalı olması nedeniyle dün haftanın ilk işlem gününde genel olarak yükseliş eğiliminde hareket etti ve Dow Jones yüzde 1,39, S&P 500 endeksi yüzde 1,65 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,27 değer kazandı.

Analistler, bugün sanayi üretimi başta olmak üzere yoğun veri takviminin ve FOMC'nin 26 - 27 Ocak'ta gerçekleştirdiği Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirterek, tutanaklarda üyelerin faiz artırım sürecine yönelik düşünceleri ve gelecek dönem para politikalarına ilişkin ipuçları aranacağını dile getiriyor.

Avrupa tarafında pay piyasaları dalgalı seyrederken, avro/dolar paritesi 1,1150 seviyelerinde yatay hareket ediyor. Dün Almanya'da açıklanan ZEW endeksinin beklentilerden kötü gelmesinin ardından DAX endeksi yüzde 0,78 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,11 değer kaybetti, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,65 yükseldi.

Asya'da, Japonya'da açıklanan makine siparişleri verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 1,36 geriledi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise şu dakikalarda yüzde 0,55 değer kazandı.

Yurt içinde döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin negatif etkisi BIST 100 endeksinin yükseliş çabalarını dün de sınırlamaya devam etti. Endeks dün yatay seyrini üst üste 6'ncı güne taşırken, dolar/TL yükselişi bugün de sürüyor. Dolar/TL 2,98'i aşarak yaklaşık 3 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Küresel piyasalarda petrol fiyatları, ekonomik aktiviteye ilişkin tedirginlikler ve merkez bankalarının politikalarına ilişkin belirsizliklerin volatilitenin artmasına yol açtığını dile getiren analistler, bu konularda piyasa beklentilerini şekillendirecek veri ve açıklamaların, piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, aralık ayı uluslararası yatırım pozisyonu

15.30 ABD, Şikago Fed Finansal Koşullar Endeksi

15.30 ABD, ocak ayı ÜFE

15.30 ABD, ocak ayı konut başlangıçları 

15.30 ABD, ocak ayı inşaat izinleri 

16.15 ABD, ocak ayı sanayi üretimi

16.15 ABD, ocak ayı kapasite kullanım oranı

21.00 ABD, FOMC toplantı tutanakları