Son günlerde ilginç bir şey oluyor...

Türkiye ekonomisini sosyal medyadan takip edenlere göre, kriz kapıda ve yakında IMF’nin kapısını çalacağız; işinde gücünde olanlar için ise manzara bazı problemlere rağmen “Üretiyor muyuz , üretiyoruz; ürettiğimizi satıyor muyuz , satıyoruz” sadeliğinde... 

Türkiye’nin iki önemli sektöründen üreticiler ile birlikteydik önceki akşam , Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği’nin iftar yemeğinde. Kazan ve Basınçlı Kap ile Boru üreticilerinin dile getirdikleri sorunları ve ülke ekonomisiyle ilgili tespitlerini dinledim.

KBSB (Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği) Yönetim Kurulu üyesi ve aralarında KBSB’nin de bulunduğu 12 derneğin bir araya gelerek oluşturduğu“Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu” nun sözcüsü Ali Eren, 5 ana sektöre hitap eden 21 bin yerli işletmenin Gümrük Vergisi kıskacında olduğunu söyledi.

İşte sorularım ve Ali Eren’in cevapları:

Gümrük Vergisi ile ilgili yaşadığınız problem nedir?

Yassı çelik (Sac) bizim için önemli bir ham madde, firmalarımız bu yassı çeliği Ereğli Demir Çelik’ten ve 3 üreticiden sağlıyor. Talep zamanında karşılanmadığı gibi bize ilave %10 fazla fiyata geliyor. Çünkü ithalata %9 gümrük vergisi konuyor. Bizim 4 milyon ton civarında ihtiyacımız var, bunu zaman zaman ithalat ile karşılıyoruz mecburen. Fakat bir şirketi koruyayım derken 21 bin yerli firmaya yük biniyor... Bu da ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyor.
Eğer ham madde bize ucuza gelseydi platformumuza dahil şirketlerin yıllık 38 milyar dolarlık ihracat hacmi 44 milyar dolar olur, 420 bin kişilik istihdam rakamı da 500 bine çıkardı...
 
Bu 21 bin yerli firma hangi sektörlerde yer alıyor?
Otomotiv
Beyaz Eşya
Gemi inşa Sanayi
Makine Sektörü
Kazan ve Basınçlı kaplar
Boru Sanayi
 
Platform olarak bir an önce gümrük vergisinin sıfırlanmasını talep ediyoruz. Yıllık 38 milyar dolarlık bir ihracat kapasitemiz var, Almanya en önemli rakibimiz. En önemli ihracat bölgemiz Avrupa ve %9’luk gümrük vergisi maliyetlerimizi artırdığı için rekabet gücümüzü azaltıyor. 
Dolar kurundaki artışın etkilerini sorduğum Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Başkanı Ahmet Cevat Akkaya da, döviz kurunun şu anda ihracatçı için avantajlı seviyede olduğunu söyledi.

Ekonomi ile ilgili son günlerde karamsar bir hava esiyor. Önemli bir birliğin başkanı olarak öngörünüz nedir geleceğe dair?

Ekonomimizin geleceğine güveniyorum. Geçen hafta Danimarka ve Fransa’da iki büyük fuara katıldık. Bizdeki enerjiye şaşırıyor rakiplerimiz... 
Biz iki şeye bakarız, “Üretiyor muyuz, üretiyoruz; ürettiğimizi satıyor muyuz, satıyoruz.” Dolar/TL kuru ise bu seviye ile ihracatçılar için avantajlı bir seviyede... Dengelerin yerine oturacağını düşünüyorum. Seçim sonrası için de ekonomide bir olumsuzluk beklemiyoruz... Ekonominin genel rotasında sarsılma olmaz...

GEBZE’YE BÜYÜK SANAYİ YATIRIMI

Çelik sektörünün lider firmalarından Yücel Grup’un Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde büyük bir yatırıma başladığını ilk ağızdan öğrenmek de gecenin en heyecan verici haberi oldu. Değeri 120 milyon doların üzerinde olan yatırım, yüksek teknoloji ile katma değerli hassas boru üretimi ile otomotiv endüstrisine katkı  yapacak. Fabrikanın 2019 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Ekonomide her dakika yeni bir şaiyanın (söylentinin) kafa karıştırdığı bir seçim döneminde bu haberler iyi geldi...