Sektör ve bölge ayrımı olmaksızın teminat sorunu yaşayan KOBİ’lere sağladığı kefalet desteği ile bu işletmelerin finansmana erişimlerini kolaylaştıran Kredi Garanti Fonu 39. şubesini Adıyaman’da açtı.

Kredi Garanti Fonu Adıyaman Şubesi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası binasında hizmete açıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Bakan Tüfenkci daha sonra Adıyaman İş Adamları Bilgilendirme toplantısına katılarak, iş adamlarının sorularına yanıt verdiler.

Bakan Tüfenkci, iş adamlarına 23 ilde uygulanacak olan cazibe merkezleri ve teşviklerle ilgili bilgiler verdi.

KGF KOBİ’LERE KEFİL OLUYOR

KGF, 1991 yılında “Gelecek vaad eden işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırarak, Türkiye’nin büyüme ve kalkınmasına stratejik destek sağlamak” hedefiyle kuruldu. Kurulduğu günden itibaren bankalar nezdinde kredi değerliliği olan, ancak teminat gücü olmadığı için kredi kullanamayan KOBİ’lere kefil olmayı ve onlara teminat desteği sağlamaya devam ediyor.

Kredi Garanti Fonu; KOBİ’lerin kullanabileceği, yeni firma kurmadan mevcut tesisi genişletmeye, hammadde temininden taşınmaya, ihracat ve ithalatın finansmanından nakit sıkıntısını gidermeye kadar hemen her çeşit krediye kefalet sağlıyor.

KGF, kredi ve diğer finansal destek imkânlarından yeterince yararlanamayan KOBİ’lere, çiftçilere, esnaf ve sanatkârlar ile serbest meslek mensuplarına ‘müteselsil kefil’ olabiliyor. Ayrıca KOBİ statüsünde yer almayan gemi inşa şirketlerine, seyahat acentelerine ve havayolu işletmelerine de kefalet sağlıyor.

POZİTİF AYRIMCILIK

Kadın ve genç girişimcilerin desteklenmesine önem veren KGF, ihracat yapan, ithalatı önleyici üretim yapan, AR-GE ve inovasyon sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler için pozitif ayrımcılık uyguluyor. KGF, kredinin türüne göre yüzde 75 veya yüzde 100 oranında kefil olabiliyor.

KGF’nin kefaletini isteyen KOBİ’lerin, bankalardan kullanacakları krediler için KGF’nin ortağı olan bankalar ve bu bankaların finansal kiralama şirketlerinden herhangi birine başvuruda bulunmaları yeterli.

YÜZDE 100 DESTEK VERİYOR

KGF ihracatçıların finansmana erişiminde en önemli sorunlarından olan teminat sıkıntısını çözüyor. İhracatçılar; Eximbank’tan kullanacakları kredinin yüzde 100’ü oranında kefalet sağlayan KGF’ye www.kgf.com.tr adresinden doğrudan başvuruda bulunabilir.
KGF, ‘KOSGEB Geri Ödemeli Destekleri’ kapsamında verilen destekler için KOBİ’lere doğrudan kefalet sağlıyor.
KGF TÜBİTAK transfer ödemelerinde de yüzde 100 oranından kefalet sağlıyor. Katma değer oluşturan, Ar-Ge’ye dayalı ürün geliştiren, teknolojik yenilik içeren, sanayide uygulanabilir ve ekonomik değeri olan TÜBİTAK destekli projelere sahip KOBİ’ler bu destekten yararlanabiliyor.