Kılıç Deniz Ürünleri, NBK ile olan işbirliğini, 2009 yılında imzaladığı kredi anlaşması ile başlattı. NBK, bu anlaşmadan bir yıl sonra, bünyesindeki Statum Investment adlı yatırım fonu vasıtasıyla Kılıç Deniz’in yüzde 20 hissesine ortak oldu.

Aradan geçen süre zarfında her iki taraf da önemli getiriler ve faydalar sağladı. Yatırım fonu, ortaklık yaptığı beş yıllık bu süreçte önemli gelirler elde ederken, Kılıç Deniz de yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiği yatırımlarıyla büyümesini sürdürdü.

Dünya genelinde yatırım fonlarının maksimum beş yıl süren ortaklıklar gerçekleştirmesi nedeniyle taraflar, 2015 yılı ortalarında hisse devri için masaya oturdular. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması sonrasında Kılıç Deniz, yüzde 20’lik hissesini geri almak üzere yasa gereği Rekabet Kurumu’na başvuruda bulundu ve hisselerini geri aldı.

KILIÇ HOLDİNG’İN “AMİRAL GEMİSİ”
Su ürünleri sektörünün duayenlerinden Orhan Kılıç, ilk balık çiftliğini 1991'de Bodrum Salih Adası’nda kurmuş ve yıllık 30 ton kapasiteyle çipura üreterek işe başlamıştı. Orhan Kılıç, 1993 yılında kurumsallaşma kararı alarak Kılıç Deniz Ürünleri A.Ş.’yi kurdu ve şirketi, Kılıç Holding’in “Amiral Gemisi” yapmayı başardı.

Günümüzde yıllık 40 bin ton üretim kapasitesine ulaşan ve 5 kıtada 40’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Kılıç Deniz’in, Türkiye'nin yanısıra Tunus, İtalya ve ABD ve Arnavutluk'ta da yatırımları bulunuyor.

AB’de ilk kez orkinos üretmeyi başaran Kılıç, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2014 yılı verilerine göre gerçekleştirdiği araştırmada Türkiye'nin "İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde 82 basamak birden yükselerek, 245. sırada yer aldı.

Kılıç, 2014 yılında gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye İhracatçılar Meclisi'nce her yıl verilen “İhracat Ödülü”nü “Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri” kategorisinde, üst üste beşinci kez kazandı.

Yaklaşık 2 bin kişiye de istihdam sağlayan şirket, Muğla ilinde de açık ara vergi şampiyonu oldu.