Pana Yapı İnşaat Grup Başkanı Mahir Şaşmaz:
Yeni fikirlerin gayrimenkul sektörüne farklı hareket alanları açacağı, yeni bir ivme kazandıracağı muhakkaktır. Dönüşümde yeni başlayacak gayrimenkul sertifikası dağıtımı özellikle revaçta olan bölgelere yatırım yapmayı düşünen fakat bunun için bütçesi yetersiz olan kişiler için alternatif sistem olacaktır. Sadece yatırım amacıyla gayrimenkul düşünenler içinse arayıp da bulamayacakları bir enstrüman olacaktır. Gayrimenkul sertifikasının hayata geçmesiyle birlikte, orta ve uzun vadede gayrimenkul sektöründe adeta bir borsa oluşacak, işini sağlıklı ve kaliteli yapan firmalar pozitif yönde bu sistemden faydalanacaktır. Bu da inşaat sektöründeki imalat kalitesini olumlu yönde değiştirecektir.

ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan:
Yeni düzenleme ile kentsel dönüşüm projelerinde hak sahiplerine, talep etmeleri durumunda gayrimenkul sertifikaları verilmesi ve isteyen hak sahibinin sözleşmede belirtilen mülkünü alması için sertifikalarda geri alım garantisi olacak. Aynı zamanda, borsada alım satıma da imkan sağlayacak. Yatırımcı tarafında varlığının korunması en üst düzeyde tutularak yatırımcı güveni sağlanmış olacak. Devlet tarafından desteklenen kentsel dönüşüm çalışmaları ve bu tip gayrimenkul sertifikaları ile yatırımcıların mağdur olmaları engellenecek.

Geçmiş dönemde portföylere dahil edilmeyen veya sınırlı olarak dahil edilen yatırım araçlarına esnek koşullarda yatırım yapılabilmesinin önü açılacak olup kısa vadede kolektif yatırım araçlarına olan ilgiyi de artıracaktır. Burada esas konu, emlak yatırımı yapmak istediği halde sermayesi yetmeyen yatırımcının, tek oda karşılığında bir bedeli sertifika ile satın alması ve istediği zaman da elinden çıkarabilmesi kolaylığı. Diğer bir deyişle, konut, arazi veya dükkân satın almaya yetmeyen her birikim bu sektörde değerlenebilecektir. Böylece borsadaki bir miktar para gayrimenkul sektöründe de değerlenebilecek. Bu sektörün kar oranlarının getirisi borsaya göre daha yüksek olabilir ve cazip olmasıyla da katılımın yüksek olacağı düşünülebilir.