KARAMAN (AA) - HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, bütün sendikasız işverenlere çağrıda bulunarak, "Sendikalaşmak aslında bir husumet değildir. Bir kavganın başlaması değildir. Bir çatışmanın başlaması değildir. Tam tersi, var olan sorunların çözümü için bir anahtardır. Bu anahtarı iyi kullanırsak, bu anahtarı düzgün şekilde kullanırsak, ben işletmelerin sendikacılığa karşı değil, sendikalı dünyayı teşvik edeceklerini düşünüyorum." dedi.

Arslan, Karaman'da, Yıldız Holding'e bağlı Pladis Şirketi Biskot Biskivü tesislerinde düzenlenen iftara katıldı.

İftara katılan Karaman Valisi Süleyman Tapsız da herkesin ramazanını kutladı.

"Ramazanın birliğimize, beraberliğimize huzurumuza vesile olmasını temenni ediyorum" diyen Tapsız, Ülker ailesine Karaman'a yaptıkları yatırımlardan dolayı teşekkür etti.

Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı konuşmada, Karaman'ın sendikalı dünyanın çok fazla uğramadığı bir yer olduğunu belirterek, "Bir Karamanlı olarak bunun hep üzüntüsünü yaşadım. OSB’deki büyük tesisleri, binlerce çalışanı görünce hep imrendim. Buralarda keşke çalışanlar sendikalı olsa, toplu sözleşme yapabilsek, işçi işveren birlikte dayanışma içerisinde, bir kardeşlik hukukuyla çalışmalarımızı sürdürebilsek diye çok imrendim. Bu gerçekten çok fazla hayal ettiğim bir şeydi." diye konuştu.

-"Uluslararası şirketler çalışanlarını sendikalaşması konusunda teşvik ediyorlar"

Ülker'in Karaman’a adım atmasıyla bütün bu hayallerinin gerçekleşeceğine ait beklentilerinin çok yükseldiğine işaret eden Arslan, şöyle devam etti:

"Ak Gıda başta olmak üzere Biskot’un çalışanlarının sendikalı olmasının, çok da kolay olduğunu düşünmeyin. Ülker bir dünya şirketi olarak, bütün dünyadaki iş yerlerinde büyük ölçüde sendikalaşmanın olduğunu biliyoruz. Türkiye’de de nerede bir Ülker ve Yıldız grubunun bir iş yeri varsa, orada sendikalı dünyada var oluyor. Gerçekten uluslararası şirketler, çalışanlarını sendikalaşması konusunda teşvik ediyorlar. Maalesef benim ülkemde bu, sıra dışı olarak değerlendiriliyor. Karaman’daki yatırımlarıyla beraber Karaman’ın sendikalı dünyayla tanışmasına vesile oldunuz. Burada yapılan toplu iş sözleşmesiyle çalışanlarımız, Türkiye’nin ve dünyanın en yüksek ücretlerini almıyorlar elbette. Yalnız sektörümüzün şartlarını ele alarak, fabrikamızın işletmemizin şartlarını ele alarak ve geleceğimizi inşa etme noktasındaki sorumluluğumuzu dikkate alarak bir toplu sözleşme imzaladık."

- "Sendikalaşmak aslında bir husumet değildir"

Aslan, sendikalıların olduğu iş yerlerinde kayıt dışının olamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sendikal yapının, toplu sözleşmenin olduğu yerde kayıt dışı çalışma olmaz. Kurallara uygun çalışma olur. Buradaki fabrikada bir yılda hiç iş kazası olmamış. Demek ki bizim işimiz sadece ücret değil. Bizim işimiz geleceğimizin teminatı olan çalışan kardeşlerimizin de sağlığı en az işimiz aşımız kadar önemli. Bütün sendikasız işverenlere de çağrı yapıyorum. Sendikalaşmak aslında bir husumet değildir. Bir kavganın başlaması değildir. Bir çatışmanın başlaması değildir. Tam tersi var olan sorunların çözümü için bir anahtardır. Bu anahtarı iyi kullanırsak, bu anahtarı düzgün şekilde kullanırsak ben işletmelerin sendikacılığa karşı değil, sendikalı dünyayı teşvik edeceklerini düşünüyorum."

Yıldız Holding bünyesindeki Pladis Şirketi Türkiye Başkanı Mete Buyurgan ise şirketin dünya genelinde 26 bin çalışanıyla, 13 ülkede 36 fabrikada faaliyet gösterdiğini belirtti. 

Biskot fabrikasının bu küresel yapının çok önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Buyurgan, "Artık burada da arkadaşlarımız, Carlisle ya da Yeni Delhi’deki fabrikalarımızla birlikte ortak projelere imza atacaklar. Arkadaşlarımızdan bunu iyi değerlendirmelerini bekliyoruz. Carlisle fabrikamızda meydana gelen sel felaketi sırasında, İngiltere piyasasına Crawford Custard Cream ürünleri 1 ay süre boyunca Biskot fabrikamızda üretilerek sevk edildi." dedi.

Buyurgan, bir başka önemli hususun da Biskot'un Öz Gıda-İş Sendikasının, Karaman ilindeki ilk defa örgütlendiği işyeri olduğuna değinerek, "Tam bu noktada, endüstriyel ilişkiler politikamız kapsamında çalışanlarımızın örgütlenme ve sendikalaşma hakkına saygı duyduğumuzu özellikle belirtmek ve bu konuyu hassasiyetle yaklaştığımızı altını çizmek isterim. İş yerindeki huzurlu ve verimli ortamın korunmasına özen gösteriyoruz." ifadesini kullandı.

İftar yemeğine Vali Tapsız ve Arslan'ın yanı sıra Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Özgıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, çok sayıda davetli ve yaklaşık 2 bin işçi katıldı.