Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fatih Sultan Mehmet tarafından Atik Sinan'a yaptırılan Fatih Camisi'nin 5 yıl süren restorasyonun ardından 2012'de ibadete açıldığını hatırlattı.
Darüşşifa, tabhane, imarethane, kütüphane, hamamın yanı sıra Akdeniz ve Karadeniz medreselerinin yer aldığı Fatih Külliyesi'ndeki restorasyon çalışmalarına değinen Ertem, Akdeniz Medresesi'nin restorasyonunun 1-1,5 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Ertem, Karadeniz Medresesi bölümünün projelendirildiğini belirterek, "Şu anda Karadeniz Medresesi'nin restorasyonu için ihale aşamasındayız. Bu bölümün restorasyonu bittiğinde Fatih Camisi'nin de içinde bulunduğu Fatih Külliyesi'nin restorasyonu tamamlanacak" dedi.

Başta Fatih Sultan Mehmet'in türbesi olmak üzere, Osmanlı tarihinin birçok önemli isminin mezarının caminin haziresinde bulunduğuna işaret eden Ertem, hazire bütünlüğü içerisindeki türbelerin Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunmadığını, bu nedenle restorasyonun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yapıldığını dile getirdi.

Ertem, caminin avlusunda çevre düzenlemesi yapıldığını belirterek, "Önümüzdeki 5 yıl içerisinde külliye ile beraber Fatih Camisi'nin restorasyonu tamamen bitecek" dedi.

- "Süleymaniye Camisi'nin altındaki dükkanlara yönelik projemiz var"

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Süleymaniye Camisi'nin bütünlüğü içerisinde restorasyonun tamamlandığına değinerek, "Cami altındaki dükkanlara yönelik bir projemiz var. O projeyi de belediyeyle beraber yürütüyoruz. Dükkanlarda kamulaştırma işlemi yapıyoruz. O da hemen hemen tamamlandı. Nasıl bir fonksiyon vereceğimize henüz karar vermedik ama sokağı güzelleştirme anlamında iyi bir çalışma olacak" diye konuştu.