KASTAMONU (AA) - Karadeniz'e kar suyunun düşmesiyle hamsinin lezzetinin arttığı ancak avın azalmasıyla fiyatın yükseldiği bildirildi. 
Kastamonu-Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz suyunun soğumasıyla dip sulara inen hamsinin tezgahlardaki fiyatları etkilediğini söyledi.

Karadeniz'de birkaç hafta önce yaşanan hamsi bolluğunun duraksadığını dile getiren Bayrak, şu anda hamsi sezonuna dair kesin bir şey söylemenin doğru olmadığını belirtti.

Çok az miktarda gırgır tekneleriyle Doğu Karadeniz açıklarında avlanan hamsinin az miktarda piyasaya sunulduğuna dikkati çeken Bayrak, şöyle konuştu:

"Bunda en büyük etken, havanın ciddi derecede soğuması ve Karadeniz'e kar suyunun düşmesi oldu. Hamsi sürüleri genel olarak dağınık şekilde yayıldı, diplere indi. Tabi birkaç hafta önce azımsanmayacak seviyede hamsi avcılığı yapıldı ama kısa sürdü. Soğuk havalarla hamsinin lezzeti artar. Karadeniz hamsisi damak zevki açısından Marmara'da avlanan emsalleriyle kıyaslanamaz."

Bayrak, balık fiyatlarındaki değişimin arz-talep dengesiyle alakalı bir durum olduğunun altını çizdi.

Sezonun ilk günlerinde bol miktarda avlanmasıyla hamsinin kilogram fiyatının 2 liraya kadar düştüğünü hatırlatan Bayrak, "Gerek hava şartları gerek balığın azlığı fiyattaki düşüklüğü etkiledi, şimdi hamsinin kilogramı 7-10 lira aralığında tüketiciye ulaştırılıyor. Bu durum sadece hamsi için geçerli değil, diğer balıklarda da durum böyle. Piyasanın ve balığın durumuna göre bu şekillenir" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Palamut sezonu tamamen sona erdi"

Bayrak, Karadeniz'de 1 Eylül'de sona eren su ürünleri av yasağıyla başlayan palamut sezonunun da tamamen kapandığını ifade etti.

Balığın, sıcak sulara doğru göçünü hızlandırdığını vurgulayan Bayrak, şöyle devam etti:

"Ağustos ayında yumurta dökmek için Karadeniz'e giren palamutlar sonbahar süresince gelişir, büyür. Balıkçılarımız da av yasağının sona ermesiyle avlayabildiğini avlar, tüketicilere ulaştırır. Şimdilerde soğuk havanın etkisiyle palamudun göç yolculuğu hızlandı. İlk etapta İstanbul Boğazı'na, ardından Marmara, Ege, Akdeniz taraflarına inecek. Palamut soğuk suyu sevmez, barınamaz. Bundan dolayı mutlaka göçünü tamamlamalı, sıcak sulara geçmelidir."

Bayrak, tezgahta istavritin kilogramının 10-15, barbunun 20-30, mezgitin de 10-15 liradan satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.