İSTANBUL (AA) - Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı yönetiminin 10 Ocak Pazar günü, çarşı esnafının katılacağı seçimle belirleneceğini bildirdi.
Mustafa Demir, belediye başkan yardımcılarıyla birlikte Kapalıçarşı esnafına, yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kapalıçarşı'da yapılan bilgilendirme toplantısı sonrası açıklama yapan Demir, Kapalıçarşı yönetim seçiminin İl Seçim Kurulu nezaretinde 10 Ocak Pazar günü yapılacağını ifade ederek, yönetimin oluşmasının kendileri açısından önemli olduğunu  anlattı.

Demir, oluşacak yönetimin Kapalıçarşı ile ilgili kararları verebilecek, yetkili, aldığı kararları uygulatabilecek tek merci olacağını vurgulayarak, yönetimin 2 yıl görev yapacağını ve 13 kişiden oluşacağını kaydetti.

Mustafa Demir, şunları kaydetti:

"4'ü kamu temsilcisi olacak. İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Fatih Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün temsilcileri olacak. Bunlar da karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik, masada hazır bulunacak. Ben Kapalıçarşı'nın geleceği açısından ümitvarım, çok büyük bir aşama katettiğimizi düşünüyorum. Yönetim oluşturulduktan sonra ilk etapta Kapalıçarşı'nın altyapısının onarılması ele alınacak, bu konuda ciddi sıkıntı var. Bununla ilgili İSKİ ile birlikte çalışıyoruz. Bütün kanalizasyon, temiz su, enerji hatları da yer altına alınmış olacak. Altyapı sorunu halledildikten sonra Kapalıçarşı'nın problemlerinin üçte ikisi gitmiş olacak. Proje var, yönetim oluşacak ve altyapı tamamlanmış olacak. Altyapı tamamlandıktan sonra zemin yapılacak. Ondan sonraki aşama restorasyon aşamasıdır. Deneyimlerimize dayanarak söylüyorum, Kapalıçarşı'nın her yanını kapatmak ve restore etmek mümkün değil. Acil müdahale edilmesi gereken yerler var. O bölgelere müdahale edilmesi gerekiyor. Bunlardan sonra da izolasyon, yani çatının onarımı olacak. Tüm bunlar yapıldıktan sonra, Kapalıçarşı rahat bir nefes almış olacak. İnce işçilik gerektiren restorasyon çalışmaları peyderpey imkan oldukça yapılacak. Burada İBB'nin çok ciddi bir desteği oldu, Fatih Belediyesinin desteği devam edecek."

Başkan Demir, yönetim oluştuktan sonra da Kapalıçarşı'yı kendi kaderine bırakmayı düşünmediklerini, 565 yıllık tarihiyle dünyada en çok ziyaret edilen mekana esnafla birlikte hizmet etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Toplantıda, Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Okan Erhan Oflaz, Kapalıçarşı için hazırlanan "Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi" hakkında esnafa teknik konularda bilgiler verdi.