Kaliteli ürün ve uygulamalarıyla yalıtım sektöründe fark yaratan Kalekim, zorunlu hale getirilen ‘Enerji Kimlik Belgesi’ni, Kale Mantolama sisteminin uygulandığı binalara ayrıca sunuyor. Türkiye’de ısı yalıtımı uygulamasının artık daha iyi anlaşılmaya başlandığını vurgulayan Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, “Yalıtım konusunda hayata geçirilen en önemli uygulamalardan biri, 2017 yılına kadar tüm binalar için ‘Enerji Kimlik Belgesi’ alınması zorunluluğu oldu. Biz de, konutların enerji verimliliklerini değerlendirme ve belge verme yetkisine sahip bir EKB firması ile anlaşarak, Kale Mantolama sisteminin uygulandığı ve belli kriterlerin sağlandığı binalarda, tüketicilerin Enerji Kimlik Belgesi almasını kolaylaştırıyoruz. Böylece garantili ısı yalıtım sistemimiz Kale Mantolama ile yapıları koruma altına alırken, bina sahiplerine de ‘Enerji Kimlik Belgesi’ hizmeti sunuyoruz” diye konuştu. 

Belge için ilk şart ısı yalıtımı
Artık ev alırken, satarken ya da kiralarken, sadece konuma, manzaraya, oda sayısına değil kimlik belgesine de bakıldığını beliren Altuğ Akbaş, “Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren Enerji Kimlik Belgesi, aynı zamanda binaları beyaz eşya gibi A’dan G’ye kadar sınıflandırıyor. Dolayısıyla ‘Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olması gereken binaların A, B ve C sınıfı performansına yükselebilmesi için en etkin yol ısı yalıtımı yaptırmaktır.

Binanın değerini artıyor
Binanın harcadığı enerji miktarının evlerin satılmasında veya kiralanmasında belirleyici etken olduğunu ifade eden Altuğ Akbaş, şöyle konuştu: “Belge ile tescillenen enerji sınıfı yüksek binalarda; ısı yalıtımının yanı sıra, cam-pencere ve ısıtma-soğutma-havalandırma sistemlerinin  de kaliteli ve verimli olduğu anlaşılıyor. Bu nedenle binanın değerini artıran ‘Enerji Kimlik Belgesi’ne yönelik talep gün geçtikçe artıyor.”

‘Enerji Kimlik Belgesi’ nasıl alınıyor?
Türkiye’de ilk kez 10 yıl ürün, 2 yıl uygulama garantisi sunan Kale Mantolama sistemi ile binasında ısı yalıtım uygulaması yaptıran her tüketici, Kalekim’nin Türkiye genelinde sunduğu ‘Enerji Kimlik Belgesi’ hizmetinden yararlanabiliyor. Tüketicinin, zorunlu hale getirilen ‘Enerji Kimlik Belgesi’ni Kalekim’den yazılı olarak talep etmesi yeterli. Kalekim’in iş birliği yaptığı EKB firması tarafından binanın mevcut durumu inceleniyor. Bina yönetimi veya sahibinden, bina projesi ve mantolama sözleşmesi teslim alınıyor. Eğer bina projesi yoksa, EKB firması tarafından yeni proje çiziliyor. İncelemelerin ardından hazırlanan ‘Enerji Kimlik Belgesi ‘, binanın görünen bir yerine asılıyor. Böylece ısı yalıtımıyla, ülke ekonomisi ve çevre kirliliğini önlemeye sağlanan katkının yanında, binanın değeri de yükselmiş oluyor.