Başbakan Ahmet Davutoğlu, Turgut Özal Spor Salonu'nda, AK Parti Antalya İl Kadın Kollarının 4. Olağan Kongresine katıldı.
AK Parti'nin kadın kollarını "AK Parti'nin ak kadınlarına, ak bacılarına selam olsun" diyerek selamlayan Davutoğlu, Toros Dağlarını kastederek, "Bu dağlar sadece yiğitler yetiştirir. Hem kadın hem erkek yiğitler yetiştirir.  Baş eğmeyen, yürüdüğü zaman bastığı toprağı titreten yiğitler yetiştirir" dedi.

Davutoğlu, Toroslar'ın suyunu içen bir kimsenin hiçbir gücün karşısında eğilmeyeceğini, hiçbir engeli tanımayacağını, yolunda ve istikametinde yürüyeceğini söyledi.

Yaklaşık bir ay önce yapılan AK Parti İl Kongresine, Paris'te düzenlenen teröre lanet yürüyüşüne katılması sebebiyle gelemediğini anımsatan Davutoğlu, "Orada teröre karşı yürürken, aynı zamanda İslam ile terör arasında irtibat kurmaya çalışanlara da en güçlü mesajı verdik. Şimdi, o kongrede seçilen kardeşimize Rıza Sümer'e başarılar diliyorum. Mustafa Köse kardeşimizden sonra aldığı bayrağı daha ileriye götüreceğine inancımız sonsuzdur. Kadın kolları başkanımız Esra hanıma da teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Davutoğlu, kadın kolları kongresini büyük bir coşku ve heyecanla yapmak isterken Özgecan Aslan'ın Mersin'de hunharca bir şekilde katledilmesiyle yüreklerinin dağlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Özgecan kardeşimize bir kez daha rahmet diliyorum. Bu hunharca saldırı yapanları lanetliyorum ve adaletin en sert bir şekilde müdahalede bulacağına inanıyorum. Annesi muhterem Songül hanım ile telefonla görüştüm, taziyelerimi paylaştım. Bu tür şiddetin bir daha olmaması için ne gerekiyorsa yapacağız, yapmaya devam edeceğiz. Bugün Antalya'dan bir kez daha hunharca katliamı lanetliyoruz ve Özgecan kardeşimizin adının yaşaması için Antalya'dan bir haberimizi ailesine iletiyorum. Bugün Antalya'da gençlik merkezi açıyoruz, bu merkezin adını Özgecan Aslan koyacağız."

Salondakilerin "Kadına uzanan eller kırılsın" sloganları üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ne güzel söylüyorsunuz. Özellikle erkeklerin bu sloganı yaymasını istiyorum. Kadına uzanan eller kırılsın, kim uzatırsa uzatsın kadına uzanan eller kırılsın. Bu elleri kıracağız, bu elleri kıracağız. İnsanoğlunun gördüğü en namert kişi kadına el uzatan kişidir. Biz Toroslar'ın zirvesinde analarımızdan bu kültürü alarak büyüdük. Rahmetli anam derdi ki, 'erkeğin kötüsü kadına el uzatır, kadının kötüsü de çocuğa'. Biz kadınlarımızı da çocuklarımız da koruyacağız, bu kültürü yaygınlaştıracağız inşallah."

Dışişleri Bakanı olarak çok sayıda çalışma yaptığını ama bu çalışmalar arasında kendisini en çok gurur verenin 2012'de Türkiye adına Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi dönem başkanlığı üstlendiği sırada Kadına ve Aile İçi Şiddete Karşı Mücadele Sözleşmesi'nin hazırlanması olduğunu belirten Davutoğlu, "İstanbul Sözleşmesi" dedikleri bu sözleşmeye Türkiye Cumhuriyeti adına kendisinin imza attığını vurguladı.

Davutoğlu, 6284 Sayılı Kanunla Türkiye'de kadına ve çocuğa karşı şiddeti konusunda en kararlı tutumu sergilediklerini anımsatarak, AK Parti iktidarları olarak yaptıkları yasal değişikliklerle kadınlara pozitif ayrımcılığı getirdiklerini söyledi.

Türkiye'de 2002 yılında sadece 11 kadın koruma merkezi varken, bu sayının 131'e yükseltildiğini bildiren Davutoğlu, "283 kadınımız koruma altındaydı, şuanda 3 bin 382 kadınımız. Elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz. 1991-2002 arasında kadın koruma merkezlerinden istifade edenlerin sayısı toplam 5 bin 482'ydi. Şimdi ise 2002-2015 yılları arasında 72 bin 435 kadınımıza koruma sağladık" diye konuştu.

"Türkiye'de okuma yazma bilmeyen kadınımız kalmayacak"

Kongredeki konuşmasında üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesine değinen Davutoğlu, "Hükümet ne tedbir alırsa alsın, en önemli koruma faaliyeti kültürümüzde kadına saygı ile başlar. En önemli koruma faaliyeti daha aile eğitimde kızlarımıza ve erkeklerimize büyüdüklerinde, şiddetten uzak kalmaları yönünde verdiğimiz eğitimle başlarlar" dedi.

"Kadınlar bizim başımızın tacıdır. Annelerin ayaklarının altından öpmeyi en büyük nimet sayan bir kültürden geliyoruz" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İnşallah, bütün bu birikim üzerinde önümüzde ki dönemde kızlarımızın eğitimine, kadınlarımızın eğitimine büyük bir katkı vermeye devam edeceğiz. Bakın, biz iktidara geldiğimizde kadınlar arasında okuma yazma olmayanların oranı yüzde 19,4'tü. Şimdi yüzde 6,6'ya düştü. İnşallah yürüttüğümüz seferberliklerle Türkiye'de okuma yazma bilmeyen kadınımız kalmayacak. Okul öncesi eğitimde kızlarımızın okullara gitme oranı yüzde 31'di, şimdi yüzde 41. İlk okullarda, ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 87'ydi, bizim dönemimizde yüzde 99 oldu. Ortaokulda yüzde 45'ti, yüzde 76'ya yükselttik. Yüksek okulda yüzde 13'tü, yüzde 38'e yükselttik. Yoksul ailelerin kız çocuklarına her türlü eğitim imkanlarını sağlıyoruz, sağlamaya devam edeceğiz."

Davutoğlu, doğum sırasında hayatını kaybeden kadın sayısında azalma olduğunu belirterek, "Özellikle doğum sırasındaki vefat konusunda, 100 bin doğum vakasında vefat 28'di, bunu 14'lere 15'lere kadar indirdik. Doğum esnasında anne vefatını dünyada en hızla indiren ülkeler vasfını kazandık" dedi.

"Doğum sırasında annesini kaybetmiş biri olarak..."

"Annesini bir doğum esnasında kaybetmiş birisi olarak, bugün annelerimize, yavrularımıza, bebeklerimize gösterecek merhameti devletin en asli görevi olarak ilan ediyorum" ifadesini kullanan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"En asli görev annelerimizi koruma görevidir, kadınları koruma görevidir. Onun için son dönemde özellikle doğum sonrasıyla ilgili çalışan kadınlarımız konusunda, devrim mahiyetinde adımlar attık. Geçen ay ailenin korunması ve çalışan kadınlara destek mahiyetinde önemli kararlar aldık. Özellikle kadın kardeşlerimizin, bu kararlar çerçevesinde kendilerini çok daha emniyet içinde hissetmelerini istiyoruz. Annelik izninden sonra, doğumdan sonra, istemeleri halinde her anneye birinci çocuk için iki ay, ikinci çocuk için 4 ay, üç ve daha fazla çocuk için 6 ay ek yarı zamanlı çalışma hakkı tanıyoruz. Yani annelerimiz, yarı zamanlı çalışacak ama tam ücret alacak. Eskiden çalışan ve anne olmayı arzu eden hanımlarımız için bir ikilem vardı, 'acaba işe mi gitsem, kariyerime mi devam etsen, yoksa anne mi olsam?' Biz bu ikilemi ortadan kaldırdık. Ve bu ikilemi ortadan kaldırmak suretiyle çalışan kadınlarımızın anne olmak gibi ulvi bir görevi de aynı anda gerçekleştirmenin zeminini hazırladık. Bu şu demek: Doğumdan sonra, 12 aylık annelik izninden sonra, çalışan kadınlarımız 2, 4 yada 6 ay ek olarak yarı zamanlı çalışıp tam ücret alacak. Daha sonrada istemeleri halinde kısmi zamanlı olarak okul çağına kadar çocuklarının yanında kalacak. İnşallah şefkatli devletimiz, şefkatli Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, doğum yapan her kadına ilk hediyeyi, ilk altını takacak. İlk çocukta çeyrek altın karşılığı 300 lira, 2 çocukta yarım altın karşılığı takriben 400 lira, 3 çocukta da 600 lira tam altın devletimizden annelerimize hediye edilecek. Biz annelerimizin bereketli eliyle ahlaklı, erdemli genç nesiller yetişsin istiyoruz. Annelerimizin derin irfanıyla yükselen yeni Türkiye'nin alt yapısı kurulsun istiyoruz."

Çeyiz hesabı

Başbakan Davutoğlu, "Bunun için evlilikleri teşvik etmek amacıyla da annelerin en büyük derdi, hepiniz bilirsiniz, annelerimizden, bacılarımızdan, ninelerinizden. Çocuk doğduğunda daha bebek iken çeyiz hazırlığı başlar. Öyle değil mi, çeyize başlarsınız? İşte evliğe hazırlık babında, eğer anne ve baba bir çocuğu için evlilik konusunda yatırım yapmaya başlarsa, o yatırımın karşılığında evlendiklerinde çocuklarına yüzde 15 ek destek hükümet tarafından, devlet tarafından verilecek. Biz, kadınlarımızı şefkatle anıyoruz. Kadın elinin değdiği yerde Elhamdülillah zulüm olmaz, şiddet olmaz, nezaketsizlik olmaz. Kadın demek zarafet demektir, nezaket demektir, aşk, disiplin demektir. Hepinizin, onun içinde AK Parti siyasi hareketinin en önemli öncüleri kadınlarımızdır. 9 milyonu aşkın üyemizin 4 milyondan fazlası kadınlarımızdır" diye konuştu.

"Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için seferberlik ilan ediyoruz"

Eşi Sare Davutoğu ile kadına yönelik şiddet konusunda kapsamlı bir seferberlik başlattıklarını ifade eden Başbakan Davutoğlu, partililerin de buna eşleriyle birlikte katılmalarını istedi.

Davutoğlu, şunları söyledi:

"Özgecan için, şiddet görmüş bütün kadınlar için kadınlarımız seslerini yükseltmeli, ayağa kalkmalı. Hep beraber ayağa kalkalım. Özgecan için, bütün şiddet gören kadınlar için, bütün kardeşlerimiz için, bacılarımız için. Hep beraber söyleyelim, kadına uzanan eller kırılsın, kırılacak inşallah. Kim ne sebeple olursa olsun şiddete yönelirse, hele kadına yönelik şiddet kullanırsa karşısında sizleri bulmalı. Kadına yönelik şiddeti tümüyle ortadan kaldırmak için seferberlik ilan ediyoruz. AK Parti teşkilatları, tüm Türkiye'de şu andan itibaren kadına yönelik şiddet konusunda seferberlik halindedir. Hepiniz çalışacaksınız."

Solonda bulunanları Özgecan Aslan ve şiddet mağduru tüm kadınlar için Fatiha okumaya davet eden Davutoğlu, Aslan'ın adının Antalya'da gençlik merkezinde yaşatılacağını, adı anıldıkça kadına karşı şiddet konusunda harekete geçileceğini anlattı. Davutoğlu, "Allah kimseye evlat acısı vermesin. Biz evlat acısına, annelerin acısına son vermek için ülkemizi boydan boya bir kardeşlik coğrafyası haline getirmek için boydan boya çalışıyoruz. Bu bizim için en temel hedeftir. Çözüm süreciyle kastettiğimiz, doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle bütün bir Türkiye'nin kardeş olmasıdır" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, ziyaret ettiği 61 il ve katıldığı 46 kongrede hep aynı mesajı verdiğine dikkati çekerek, "Türkiye'nin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi ayrılmaz bir bütündür. Tek bir vatandır. Bu, milletin ezeli ve ebedi yurdudur, evidir. Burada yaşayanlar ister Toroslar'ın Yörükleri olsun, ister Karadeniz'in yiğitleri olsun, ister Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun Zaza, Kürt yiğitleri olsun, hepsi bir birine eşit kardeşlerdir.  Cuma Sivas'taydım. Orada kadınlarımızla, erkeklerimizle yiğidolarla buluştuk. Tilki gölgesinde yatmayan Sivaslı yiğitlerle buluştuk. Dün Ordu ve Giresun'daydım. Orada da Karadeniz'in coşkun dalgaları, engin dağları gibi, engin yürekli Karadenizli kardeşlerimle buluştum. Şimdi de Akdeniz'deyim.

Karadeniz'den Akdeniz'e, Ege'den Kafkaslara kadar bütün coğrafyamızı adım adım gezecek kardeşlik ve barış diyeceğiz. Geleceğe yönelik dünyanın en önemli 10 ülkesi arasına girmiş Türkiye Cumhuriyeti diyeceğiz."

Antalya'da yapılacak G20 Zirvesi 

Davutoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığındaki G 20 Liderler Zirvesi'nin Antalya'da gerçekleştirileceğini hatırlatarak, yılda 13 milyon turistin ziyaret ettiği ilin böylece bir kez daha dünya gündemine geleceğini bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, "Antalya'da bugün 350 milyonluk 151 tesis açıyoruz. Antalya ile Konya'yı Torosları aşarak hızlı trenle buluşturup oradan Nevşehir'e, Kayseri'ye uzatacağız. Aşılmaz denilen Toroslar, Antalya'ya, Akdeniz'e kavuşacak" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Antalya'nın Alanya ilçesine yeni bir üniversite kurulacağı müjdesini de verdi.

Kadınlardan destek isteyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ben bilirim kadınlarımız söz verdi mi o söz yerine gelir. Sizden bir söz istiyorum. İnşallah 7 Haziran'da Antalya'da sizden bir demokrasi zaferi bekliyoruz. Antalya bize hep destek verdi. Ama şimdi farklı. 7 Haziran'da bir yörük Başbakana destek vermeye hazır mısınız? En az yüzde 50-55 oy almaya hazır mısınız? 7 Haziran'da CHP ve MHP'ye bir ders vermeye hazır mısınız? Torosları ayağa kaldırmaya, Akdeniz'e güzel mesajlar göndermeye hazır mısınız? En az yüzde 50 demeye hazır mısınız? Yörükler sözünü tutar, Antalya'lılar tutar. İnşallah 7 Haziran'da sizden en az yüzde 50 bekliyorum."

Başbakan Davutoğlu'nun üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini kınaması üzerine, Salondakiler, "Kadına uzanan eller kırılsın" sloganları atıldı. Konuşmasının ilerleyen bölümünde Davutoğlu, salondakilerle beraber Özgecan Aslan için Fatiha okudu.

Davutoğlu 152 tesisin toplu açılışını gerçekleştirdi

Davutoğlu, daha sonra, 152 tesisin toplu açılış törenine katıldı.

Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın hunharca katledildiğini anımsatan Davutoğlu, "Buradaki bacılarıma hitaben söylüyorum, size uzanan el, bir fiske dahi bizim yüreğimizde atom bombası etkisi yaratır" ifadesini kullandı.

Kadına karşı kalkan her ele, kadına karşı şiddete "dur" denilmesini isteyen Davutoğlu, şunları kaydetti: 

"Kadına değil yumruk, değil kurşun, bir fiske vurana 'dur' diyecek miyiz? Bu kadınlarımızın, bu ak yüzlü kardeşlerimizin, evlatlarımızın namusu kadar güvenliği de bize emanet mi? Buradan, Antalya'dan Özgecan evladımıza, onun şehadeti, kaybı vesilesiyle biz bir seferberlik ilan ettik kadın kollarımızla. Hepinizin bu seferberliğe katılmanızı istiyorum. Herkes bugün evine gittiği zaman, hanımına, kızına muhabbetle baksın ve 'ben sizi seviyorum, sizin gibi bütün kadınlara da saygı duyuyorum' desin. Her eve muhabbet girsin, şiddet girmesin, tebessüm girsin, öfke girmesin, aşk girsin, sevda girsin, nefret girmesin."

Yörük obalarında, obanın görünen reisinin "bey" olduğunu, ancak ona esas beyliği, arkasındaki yörük ninesinin, bacısının, Hayme Ana'nın verdiğini söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti: 

"Biz Hayme Ana'nın yolcularıyız. İşte bu vesileyle Özgecan kardeşimize, evladımıza bir kez daha rahmet diliyorum. Onun ismini yaşatmak üzere, bugün 152 tesis arasında olan Antalya Gençlik Merkezi'nin adını da Özgecan Aslan Gençlik Merkezi koyuyoruz. Ta ki, kimse bir daha, genç kızlarımıza, kadınlarımıza el uzatamasın. Buradaki, kardeşlerimizi, bacılarımızı selamlıyorum. Sizin güvenliğiniz bizim namusumuzdur. Bundan sonra da her türlü tedbiri alarak, her türlü çalışmayı yaparak, bu hunharca cinayeti işleyenleri bugün adalete teslim ettiğimiz gibi, bunlara 'dur' diyeceğiz."

"Antalya'da kara günler geride kaldı"

Davutoğlu, yerel seçimlerde Antalya'nın Menderes Türel'e verdiği desteğe teşekkür ederek, artık Antalya'da kara günlerin geride kaldığını söyledi. 

"Çalışmadan bira festivalleri tertipleyen belediye başkanları geçmişte kaldı. Şimdi Akseki'nin içme suyu sorununu çözen Menderes Türel var" diyen Davutoğlu, Antalya'nın dağlarında, kenarında, kıyısında hizmet almamış hiçbir yerin kalmayacağını belirtti. 

Başbakan Davutoğlu, 365 milyon liralık 152 tesisin açılışını yapacaklarını ifade ederek, bu açılışta kavşaklar, gençlik merkezleri, devlet hastaneleri bulunduğunu anlattı. 

Tesislerin, Antalya'ya hayırlı olmasını dileyen Davutoğlu, Alanya'ya üniversite sözü vererek, kısa zamanda üniversitenin bitirileceğini kaydetti. Davutoğlu, bütün Toroslar'ın, Antalya'nın her ihtiyacını karşılayacaklarını söyledi.

"Dünyanın kalbi Antalya'da atacak"

EXPO'nun 2016'da, NATO Dışişleri Bakanlığı toplantısının da bu sene Antalya'da yapılacağını, G-20 Zirvesi'nin de Antalya'da toplanacağını hatırlatan Davutoğlu, "Dünyanın kalbi Antalya'da atacak" dedi. 

Davutoğlu, Antalya'nın bundan sonra da sadece Türkiye'nin değil, bütün Akdeniz'in, Avrupa'nın, dünyanın bildiği, efsane bir şehir olarak, herkesin ziyaret etmek istediği bir yer olacağını söyledi. 

Antalya-Konya-Nevşehir-Kayseri hızlı tren hattı projesini de yakından takip ettiğini ifade eden Davutoğlu, hızlı trenlerin, Anadolu'dan Antalya'ya akacağını kaydetti.

Eskişehir-Kütahya-Afyon-Burdur-Isparta-Antalya hızlı trenini de hayata geçireceklerini anlatan Davutoğlu, her yere hizmet götürmeye kararlı olduklarını, hizmetleri tüm Türkiye'ye yayacaklarını belirtti. 

"CHP'nin kaybettirdiği yılları süratle telafi ettireceğiz"

Başbakan Davutoğlu, hizmet için gece gündüz çalıştıklarını dile getirerek, "Biz, hizmet kervanında gece gündüz çalışırken, onlar Antalya'ya 5 yıl kaybettirdiler. Şimdi o yılları telafi edeceğiz. Antalya'da CHP'nin kaybettirdiği yılları süratle telafi ettireceğiz" diye konuştu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Biz yerel yönetimleri nasıl idare ettiysek, Türkiye'yi de öyle idare ederiz" dediğini aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti: 

"Siz Antalyalılar, CHP'nin Antalya'da yerel yönetiminden memnun muydunuz, hizmet getirdiler mi? Size verdikleri sözü tuttular mı? Antalya'da bu sözü tutmayanlar, Türkiye'ye verdikleri sözü tutarlar mı? Bırakın Antalya'yı, Türkiye'yi, Şişli'yi idare edemeyenler, bir ilçeyi idare edemeyenler, Türkiye'yi idare edebilir mi? O zaman sakın, önümüzdeki seçimlerde hiçbir tereddüt olmadan, bunlara öyle bir ders verin ki bir daha Antalya'nın, Türkiye'nin huzuruna çıkamasınlar."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, milletvekili genel seçiminde, 7 Haziran'da Antalya'da demokrasi zaferi beklediklerini ifade ederek, "AK Parti'ye, en az yüzde 50-60'dan fazla destek olmaya hazır mısınız? Torosları ayağa kaldırmaya hazır mısınız?" diye sordu.