ŞEREF ÖZATA / İTO SEÇİMLERİNİ YORUMLUYOR...

9 Nisan ayında yapılacak İTO seçimleri bu yıl büyük bir yarışa dönüştü. Oda’ya katılı meslek komiteleri için kulisler aylar öncesinden başladı. Türkiye’nin en eski ve en çok üyesine sahip olan İTO’nun başkanı olabilmek için 3 aday kıyasıya bir mücadeleye girdi. Bu adaylardan Abdullah Teber ve Şekip Avdagiç 68. Komiteden seçilmek için  kıyasıya bir mücadele yapacak. İTO Başkanlık yarışını ilginç hale getiren de bu 3.cü Başkan adayı ise İbrahim Çağlar’ın vefatından sonra TO yönetim Kurulu üyeleri arasında 10 oyun 7 sini alarak başkan seçilen Öztürk Oran. Ancak büyük yarışın 68. Komitede geçmesi bekleniyor. Çünkü 68. Komiteden kim seçilirse İTO’nun Yönetim kurulu başkanlığı yolu açılmış olacak. 

İTO’nun geçen yıl Ağustos ayı Meclis toplantısında konuşan merhum Başkanı İbrahim Çağlar’ın İTO seçimleriyle ilgili gelişmelerden dolayı rahatsızlığını dile getirmiş ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD ) üyelerine şöyle seslenmişti: “Temiz, ilkeli, dürüst üyelerinin çirkin bir oyuna çekilmelerine benim gönlüm asla razı olmaz, olamaz. Bu değerli Meclis önünde ifade ediyorum ki, mertlikle gelmeyen hiçbir makam varsın gelmesin.” Çağlar’ın konuşmasından sonra MÜSİAD’ın İTO için temayül yoklaması yaptırdığı haberleri çıkmıştı.

Haberlerde ‘İTO’da kimi başkan görmek istersiniz’ sorusuna yanıt arandığı ve İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu'nun adının öne çıktığı belirtilmişti. Aynen İTO da yaşanan rahatsızlık gibi diğer Odalarda benzer durumlar yaşanmaya başlanılmıştı. Toplamda 364 oda ve borsanın seçimleri için başta İstanbul Ticaret Odası (İTO) olmak üzere bazı odalarda aday olmak isteyen kesimler arasında anlaşmazlık yaşandığı ve anlaşmazlık yaşanan tarafların konuyu hükümete intikal ettirmişlerdi. Hükümet zaman kaybetmeden 25 Eylül 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanan1 Ekim itibarıyla resmi olarak seçim süreci başlayacak olan 364 Odanın seçimlerini Nisan 2018’e ertelemişti. Bu olay Basında “ TOBB ye büyük operasyon “ başlığı ile medya da yer almıştı. 
Şimdi, Nisan ayı yaklaşırken Türkiye genelinde tüm oda ve borsalarda yoğun bir kulis çalışması yapılıyor. 9 Nisan 2018 günü yapılması kararlaştırılan İTO Seçimleri bu yıl biraz çekişmeli geçecek. Oda Başkanlığı için tecrübeli ve deneyimli bir işadamı; Abdullah Teber ile halen İTO Meclis Başkanı olan Şekip Avdagiç 68. Komiden seçime kazanarak İTO  Yönetim Kurulu Başkanlığı için çalışmaları hızlandırdı. Abdullah Teber Komitelerden büyük destek almayı beklerken Şekip Avdagiç ile halan İTO Başkanlığını yapan Öztürk Oran’ın durumları MÜSİAD üyelerinin vereceği karara bağlı.

Beşyol’da seçim Ofisi açan Başkan adayı Abdullah Teber’i ziyaret ettik ve çalışmalar konusunda bilgi aldık. Abdullah Teber mütevazi kişiliği ile bir çok kesimin desteğini alan bir isim. Geçmiş dönemlere bakarak tüm üyelere sesleniyor “Şeffaf yönetim istiyorum. Gelin İTO’yu birlikte yönetelim” İstanbul Ticaret Odasında 81 Meslek komitesi üyelerine seslenen Abdullah Teber, ‘Ne olur mutlaka sandığa gidin ve oyunuzu kullanın. İTO’nun 100 bini aşan üyelerine bakıp sonrada seçim sandığında kullanılan oylara baktığımız zaman kazan üzülüyorum. Komitelerde kullanılan oy sayısı çok düşük. Herkesi oy kullanmaya davet ediyorum’ diyor. İTO ya kayıtlı üye sayısını 1 milyona çıkarmayı hedeflediğini belirten Abdullah Teber, ekonomi ile ilgili olarak da “Her şeyi özelleştirerek sorunların altından kalkamazsınız. Daha önce yapılan özelleştirmelerden ders alınmalı. Devlet otokontrolünü elden bırakmamalı” diyor. İTO Başkanı seçilmesi halinde eğitime önem vereceğini vurgulayan Abdullah Teber “İTO’nun 500 milyar bütçesi var. İTO Başkanı olmam halinde sabit potansiyelleri harekete geçireceğim. Gerekirse küçük esnafa kredi de verebiliriz. İTO’nun büyük potansiyelini bir başkanın elinde çarçur olmasına fırsat tanımayacağız.” diyor.