2015’te 672 milyon dolarlık ihracata karşılık 794 milyon dolarlık ithalat yapıldığını bildiren Hüseyin Çetin,  “Dış ticarette dengeyi 2016’da tersine çevireceğiz. Ayakkabı ihracatını bu yıl ithalatın önüne geçirerek ülkemize net döviz girdisi sağlayacağız” dedi.  500 milyon çift yıllık kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük üreticisi konumundaki Türk ayakkabı sektörü 2016’ya iddialı başladı. İki yıl öncesine kadar Türkiye’nin en büyük pazarı konumundaki Rusya ile yaşanan krize rağmen sektör 2016’da ihracatta yüzde 20 büyümeyi hedefliyor. 2015’te 672 milyon dolarlık ihracata karşılık 794 milyon dolarlık ithalat yapıldığını belirten Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, sektör olarak dış ticarette dengeleri bu yıl tersine çevireceklerini vurguladı. Çetin, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük ayakkabı üretim üssü olmasına karşın, ithalatın ihracattan daha yüksek olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

İTHAL AYAKKABININ TAHTI SALLANIYOR
“Neyse ki Ağustos 2014’te getirilen ek vergi ile birlikte ithal ayakkabının tahtı sallanmaya başlandı.  İthalatta geçen yıl yüzde 17’ye yakın bir gerileme var. Çin ve Endonezya gibi Türkiye pazarına hâkim iki ülkeden yapılan ithalatta düşüş yüzde 25’i buldu. İthalattaki gerilemenin bu yıl da devam edeceğini, ihracatta ise yüzde 20’lik bir artışla 800 milyon dolar çıtasını geçeceğimizi tahmin ediyorum. Böylece yıllar sonra ayakkabı dış ticaretini ihracat lehine çevirip ülkemize net döviz girdisi kazandırmaya başlayacağız.”

Ayakkabı sanayinin hem ekonomik büyüklüğü hem de istihdama katkısıyla ülke ekonomisi için vazgeçilmez sektörlerden biri konumunda bulunduğunu vurgulayan Çetin, orta ve uzun vadede bu gerçeğin değişeceğini düşünmediğini söyledi. 2016’yı KOBİ’likten endüstriyel üretime geçiş yılı olarak gördüklerini söyleyen Çetin sözlerini şöyle tamamladı:

“Endüstriyel üretim bize birim maliyeti düşürme avantajı sağlayacak. Buna bağlı olarak küresel markalar Türkiye’den daha çok alım yapmaya başlayacak. Bütün bunların sektörümüze pozitif yansımaları olacak. Halen 500 milyon çift olan yıllık üretim kapasitemiz 5 yılda 600 milyon çifte çıkacak. Üretime paralel olarak başta AB olmak üzere mevcut ve alternatif pazarlara ihracatımızda hızlı bir yükseliş trendi yakalayacağız. Sektörümüzün 2023 yılı için koyduğu 2 milyar dolarlık ihracat çıtasını beş yılın sonunda, yani 2020’yi tamamlarken geçmeyi hedefliyoruz.”