İSTANBUL (AA) - İstanbul'da kaçakçılığa yönelik düzenlenen operasyonda Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin sarayından yağmalandığı iddia edilen hançer ele geçirildi.

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yurtdışından kaçak değerli madenlerin getirileceği istihbaratı üzerine başlattığı çalışma kapsamında Esenyurt'ta bir adrese operasyon düzenledi.

Operasyonda işadamı A.A. ve yardımcıları olduğu iddia edilen M.Y. ile B.A. gözaltına alındı.

Adreste yapılan aramada özel imalat bir bavulda fildişi üzerine oyma ve kabartma yöntemlerle yakut, safir, zümrüt ve pırlanta taşlarla işlenmiş altın çerçeveli hançer, hançer kını ve aslan motifli heykelli süs eşyası ele geçirildi.

Eserin, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin sarayından devrim sürecinde yağmalandığı ve Suudi iş adamlarına satılmak üzere İstanbul'a getirildiği öğrenildi.

Yetkililer, işadamı A.A.'nın eseri yaklaşık 3 ay önce Libya'dan 4 milyon 600 bin dolara satın aldığını ve 10 milyon dolara Suudi bir iş adamına satmak üzereyken düzenlenen operasyon neticesinde ele geçirildiğini bildirdi. Şüphelilerin eseri, Türkiye'ye yasal yollardan soktuğunda yaklaşık 850 bir dolar vergi ödemesi gerektiği öğrenildi.

Gözaltına alınan 3 kişi hakkında Kaçakçılık Kanununa muhalefet ve Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye muhalefetten işlem yapıldı. Şüpheliler savcılık talimatıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Öte yandan polis, çok sayıda sikkenin kargo ile yurtdışına çıkarılacağı istihbaratı üzerine Arnavutköy'de bir kargo şirketinde arama yaptı. Aramada dizüstü bilgisayarların bataryalarına zulalanmış Bizans ve Osmanlı dönemine ait 200 altın ve bronz sikke ele geçirildi.