“Geniş ufkumuz ile Türk sivil havacılığı büyük bir atılım gerçekleştirdi. Türk havacılığında belirlemiş olduğumuz hedeflere ulaşmaktan çok daha öte, havacılığımız tahminlerimizin üstünde çok hızlı bir gelişme göstererek, ulusal ve uluslararası alanda büyük başarılara imza attı. Yurtdışında 2003 yılında 60 noktaya uçuyor iken, bugün 124 ülkede 318 noktaya uçuyoruz. 2003 yılı sonunda 34,5 milyon olan yıllık yolcu trafiğimiz, 210 milyonu buldu.”

Atatürk Havalimanı taşınma işlemlerinin tamamlanmasıyla hava trafiğine kapatıldı. İstanbul Havalimanı ise bütün görkemiyle hizmet vermeye başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Japon Devlet Televizyonu NHK’ya verdiği özel mülakatta yeni havalimanıyla birlikte İstanbul’un çağını aşan bir şehir olacağını söyledi. Bakan Turhan, İstanbul Havalimanı’nın dünyanın gerçekten ilk küresel havalimanı olduğuna da dikkat çekti. 200 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı’nın bütün fazlarıyla devreye girmesiyle birlikte Türkiye’nin uluslararası havacılıkta bir merkez konumuna geleceğini, bunun da küresel politikanın dinamiklerini etkileyen bir gelişme olacağını sözlerine ekledi. Bakan Turhan, “Bu gelişme bize heyecan veriyor” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın Japon NHK televizyonuna verdiği özel röportaj şöyle:

İstanbul Havalimanı’nın ilk terminali tamamıyla hizmete girdi. Konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

İstanbul Havalimanı, İstanbul’un olduğu kadar Türkiye’nin hatta bölgenin ihtiyacını karşılayacak ve İstanbul’u uluslararası havayolu pazarında hak ettiği konuma getirecek bir proje. İstanbul Havalimanı, iki gün içerisinde tüm havacılık operasyonlarını Atatürk Havalimanı’ndan aldı ve 7 Nisan itibariyle tüm dünyaya hizmet vermeye başladı.

Artık İstanbul Havalimanı, dünyayı Türkiye’ye, Türkiye’yi de dünyaya bağlamakla kalmayacak, Türkiye’nin hem köprü ve hem de merkez niteliği kazanmasını sağlayacak. Bunun etkilerini önümüzdeki yıl itibariyle hepimiz görmeye bağlayacağız ve bu gerçekten bizler için heyecan verici. Bu etkinin, yönetilmesi zaruri jeopolitik tepkileri oluşturacağı ve bu çerçevede İstanbul Havalimanı’nın küresel politikanın dinamiklerini de etkileyeceğini vurgulamak istiyorum. Sözkonusu durum nedeniyle İstanbul Havalimanı’nın ülkemizin yanı sıra özel sektöre ve Türkiye’nin dış politikasını da alan bir çerçevede büyük etkileri olacağı açık.

İstanbul’un yanı sıra Asya ve Afrika kıtalarının ihtiyacını karşılayacak ve havalimanımız, İstanbul’u uluslararası havayolu pazarında hak ettiği konuma getirecek. İstanbul “çağını aşan” bir şehir olacak. Bu projeye işte bu nedenle bu kadar önem veriyoruz. Tüm çalışma arkadaşlarım da bu projenin önemini bilerek, projenin ortaya konduğu ilk günden bu yana insanüstü bir gayretle bu havalimanının zamanında hizmete girebilmesi için çalıştılar.

“YAKLAŞIK 200 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK”

Yeni havalimanı Modern Türkiye tarihi ve Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli?

Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından 2016 yılının Aralık ayında lanse edilen "İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Analizi" raporuna göre İstanbul Havalimanı'nın doğrudan ve dolaylı olarak yaratacağı istihdamın 2025 yılı için 195 bin ile 225 bin kişi aralığında olacağı öngörülüyor. Doğrudan ve dolaylı yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlanacak. Yine yaratacağı ilave hane halkı gelirinin yaklaşık 4 milyar dolar olacağı, Türkiye'nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirinin yüzde 4-5 arasında olacağı raporun sonuçları arasında yer alıyor.

Havalimanının açılışını takiben istihdamdan kamu gelirlerine kadar çok geniş bir çerçevede büyük faydalar göreceğiz. Her alanda büyüyen, birbirinden önemli projeleri hayata geçiren, yaptığı yatırımlarla dünya ekonomisinde göze çarpan ülkemizin, bu gibi mega projelerle de yakın coğrafyasında önemli oranda etki yaratacağını düşünüyorum.

İstanbul Havalimanı tahmin edilen 10,25 milyar Euro yatırım maliyeti ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek kalemde yapılan en büyük altyapı yatırım projesi olma özelliğini taşıyor.

“124 ÜLKEDE 318 NOKTAYA UÇUYORUZ”

Türkiye'nin uluslararası alandaki havacılık stratejisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Küreselleşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak hızla gelişen havacılık sektörü, ekonomik kalkınmanın itici unsuru olmasının yanı sıra, toplumsal refahın da şüphesiz en önemli göstergelerinden bir tanesi.

3 saatlik mesafede yaklaşık 41 ülke, 5 saatlik uçuşla yaklaşık 66 ülkeye ve 1,5 milyarlık nüfusa ulaşılabilen bir coğrafyada yaşıyoruz. Dünyada böyle bir ülke yok. Türkiye, dünyanın merkezi. Dolayısıyla ufkumuzu geniş tutmamız lazımdı. 16 yılda geniş ufkumuz ile Türk sivil havacılığı büyük bir atılım gerçekleştirdi. Türk havacılığında belirlemiş olduğumuz hedeflere ulaşmaktan çok daha öte, havacılığımız tahminlerimizin üstünde çok hızlı bir gelişme göstererek, ulusal ve uluslararası alanda büyük başarılara imza attı. Yurtdışında ise 2003 yılında 60 noktaya uçuyor iken, bugün 124 ülkede 318 noktaya uçuyoruz. 2003 yılı sonunda 34,5 milyon olan yıllık yolcu trafiğimiz, 210 milyonu buldu.

Atatürk Havalimanı’nın şu anki durumu hakkında neler söylersiniz?

Atatürk ve İstanbul Havalimanı aynı hava koridorunu kullanıyor. Bu nedenle, AHL tarifeli ticari yolcu trafiğine artık kapatılacak. Keza ikisinin açık kalması kaynak israfı olacak. Ancak şunu da belirtmek istiyorum; bu kapsamda Atatürk Havalimanı yapılaşmaya açılmayacak. İstanbul’a nefes aldıracak bir alan olarak düzenlenecek. Bu bağlamda millet bahçesi, fuar alanı, eğitim alanı ve küçük uçakların iniş yapabileceği bir alan olarak da kullanılmasını planlıyoruz.

“HEM ZAMAN HEM DE YAKIT TASARRUFU SAĞLANACAK”

Çok sayıda uçağın yoğun hava trafiği nedeniyle Atatürk havalimanının üzerinde uzun süre bekletildiği biliniyordu. Bu da tabi havayolu şirketlerinin yakıt maliyetlerini artıran bir sebepti. İstanbul Havalimanı ile bu sorun çözülecek mi? Daha fazla ekonomik hale getirebilecek mi? Çünkü uçakların gökyüzünde beklemesi gerekmiyor.

İstanbul Havalimanı’nın Atatürk Havalimanı’ndan en büyük farkları arasında pist sayısı, taksi yolları. Aprondaki otobüslere hemen hiç ihtiyaç duyulmayacak. 114 uçak aynı anda terminale yanaşabiliyor. İniş-biniş ve bekleme süreleri de bu kapsamda kısalıyor. Bir kişinin havalimanına girişi, güvenlik taramalarından geçişi, check-in yapışı ve kapıya gidişi yaklaşık 40-45 dakika arasında değişecek. İniş ve kalkış sırasındaki bekleme süreleri azalacak. Böylece hem zaman hem de yakıt tasarrufu sağlanacak.

Dubai, Abu Dabi ve Doha gibi bölgedeki rakip uluslararası havalimanları ile rekabet edebilmek için İstanbul Havalimanı'nın ne gibi avantajları var?

Türkiye, Asya, Avrupa ve Afrika’nın bağlantı noktasında bulunan; hem ülkeleri ve hem de kıtaları birbirine bağlayan bir köprü niteliğinde. Geleceğin sivil havacılıktaki en önemli dağıtım merkezlerinden biri olma potansiyeline sahip. İşte bu noktada şuna inanıyorum ki; dünyanın gerçekten “ilk küresel” havalimanı İstanbul Havalimanı’dır. 10 ülkeye baktığımızda da seyahatin aksının son çeyrek asırdır doğu yönünde ilerlediğini görüyoruz. Türkiye coğrafi üstünlüğü nedeniyle; İstanbul’dan köprü görevine ulaştı. 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olan İstanbul Havalimanı, rakiplerini, seyahat ve havacılıktaki yeni gelişmeleri domine edecek. Ayrıca, transfer yolcuda pazar payı yüzde 66’yı bulan Avrupa-Asya-Afrika-Ortadoğu koridorunun merkezinde de İstanbul yer alıyor.

Yeni havalimanının, Türkiye'nin dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olması için bir atlama tahtası olacağı belirtiliyor. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

İstanbul Havalimanı’ndan 3 saatlik uçuş ile yaklaşık 1.5 milyarlık nüfusa erişim imkanı sağlanıyor. Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında ihracatını yıllık 500 milyar dolara çıkarmak bulunuyor. Bu ihracatın önemli bir kısmının lojistiği havayolu üzerinden gerçekleşecek.

Özellikle e-ticaret alanındaki gelişmeler ile Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ile Kuzey ve Doğu Afrika’nın tamamına sadece beş saatlik uçuş menzilinde olmasından ötürü kurulan kargo şehrinin, ticaret ve ekonomiye canlılık getirerek bu alandaki gelişimi doğrudan etkileyeceğini öngörüyoruz.

Türkiye e-ticarette ciddi hedefler koyan ve çıtayı yükselten bir ülke. Havalimanımız, kargo potansiyelimiz ve lojistik serbest bölgemiz ile ülkemizin avantajına katkıda bulunacak. Havalimanımız dünyanın son uygulamalarını ve son teknolojilerini değerlendirerek kurgulanıyor ve e-ticaret alanında da ülkemizin sadece çağı değil geleceği yakalayabileceği gelişmeye açık yapılarla tasarlanıyor.

Bununla birlikte İstanbul Havalimanı’nda en önemli önceliklerden biri, yolcu konforunu ve alışveriş deneyimini de kusursuz hale getirmek oldu. 55 bin metrekareden fazla Duty Free mağaza alanı, 33 bin metrekareden fazla yiyecek içecek alanı ile Türk malları ve markalarının tanıtılması için en önemli platformlardan biri haline gelecek.

İstanbul Havalimanı tamamıyla ne zaman hizmete girecek? Yolcu ve uçak hizmet kapasitesi hangi konuma ulaşacak? Uluslararası havacılığa ne gibi etkileri olacak?

İstanbul Havalimanı’nın birinci etabını 29 Ekim 2018 tarihinde açtık. Şu anda havalimanımız 90 milyon yolcuya hizmet verecek durumda. Öte yandan da çalışmalar devam ediyor. Nihayetinde 6 pist ve 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.