İSTANBUL (AA) - Balık sezonunun başlamasına kısa bir süre kalan İstanbul Boğazı'ndaki kefallerin kıyılarda sürüler halinde dolaşması renkli görüntüler oluşturuyor.

İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muammer Oral, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürü balığı olan kefallerin beslenme, üreme ve yer değiştirme gibi nedenlere bağlı olarak yaz aylarında kıyılarda gözlenmesinin normal olduğunu söyledi.

Kefalin birçok türünün hem denizde hem de tatlı suda yaşayabildiğini belirten Oral, "Kefal, kirli su ve aşırı sıcaklıklara dayanıklı bir balık türü. Kefaller, mevsimsel yer değiştirme sırasında, beslenme ve üreme amaçlı bir araya gelebilirler. Uygun besin bulamayan balıklar da kıyıya, besin bulacakları alanlara yönelebilir" diye konuştu. 

Olta balıkçıları sıkıntılı
Amatör olta balıkçıları ise boğazdaki kefal yoğunluğundan şikayetçi. Farklı balık türleri avlamak isteyen balıkçılar, oltalarına sürekli kefal balığı gelmesinden rahatsız. Yaklaşık 30 yıldır amatör olta balıkçılığı yapan Halil İbrahim Günöz, bu sıralar İstanbul Boğazı’nın birçok noktasında oltasına kefal takıldığını söyledi. Bu yıl boğazda önceki yıllara oranla daha fazla kefal olduğunu belirten Güngöz, "Bu balıklar, her türlü yiyeceğe geldiği gibi, herhangi bir olta takımına, üzerinde yem olmadığı halde bile takılabiliyor. En son 1980'li yılların ortalarında bu kadar çok kefal balığını bir arada görmüştüm" diye konuştu.