Türkiye’de hem üretimde hem perakende de hem de ihracatta ayakkabı sektörünün en önemli oyuncularından Beta, mağaza zincirine yeni bir halka daha ekledi. Markanın Türkiye genelindeki 34’üncü, Van’daki ilk mağazası hizmete girdi. Van mağazasının açılışı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Beta Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, Van’ın bu bölgenin en önemli şehirlerinden biri olduğunu belirterek, özellikle internet satışlarında Van’ın üst sıralarda olması nedeniyle mağaza açmaya karar verdiklerini ifade etti. Akyıldız, “Van yeni bir AVM’ye kavuştu. Yeni mağazamız da bu AVM’de yer alıyor. Yeni mağazalaşma konusunda internet satışlarımız bize yol gösteriyor. Mağazamızın olmadığı şehirler listesinde internet satışlarında Van üst sıralarda yer alıyor. Bu ilde her kesimden müşterimiz var. Bizim müşterilerimizde kadın oranı yüzde 60, erkek oranı yüzde 40 düzeyindedir. Van’da bu oran kadınlarda yüzde 70, erkeklerde yüzde 30. Yani kadınların önemli bir ağırlığı bulunuyor” dedi.

İranlı turistleri de bekliyoruz
Van mağazasının İran’dan gelecek turistler için de önemli bir perakende noktası olmasını hedeflediklerini kaydeden Akyıldız, “Nevruz bayramı dolayısıyla tatillerini geçirmek isteyen İranlılar 8-21 Mart tarihlerinde bu bölgeye akın ediyor. Çok da ciddi alım yapıyorlar. Mart ayında İranlı turistlerden de önemli miktarda alım bekliyoruz. Gelecek dönemde de İran pazarına açılma planlarımız çerçevesinde Van bizim için ilk adım olacaktır. Bir anlamda İran pazarını test ettiğimiz bir mağaza olacak. Yani hem Van ve diğer illerin yanı sıra İranlı turistler de müşteri hedef kitlemiz arasında yer alıyor” diye konuştu. 

Yeni mağazalar yolda 
Yeni mağazalar açmaya devam edeceklerini dile getiren Akyıldız, “Kısa bir süre sonra İstiklal Caddesi’nde Grand Pera’da bir mağaza açacağız. Bu yıl 5 mağaza açma hedefimiz vardı. 4’ü kısa süre içinde açılmış olacak. 2017 yılında ise Erzurum’da ikinci mağazamızı açma hedefimiz var. Trabzon, Antalya gibi illerde de mağaza açmayı planlıyoruz” dedi. Bu yıl büyümeyi sürdüreceklerini vurgulayan Akyıldız, şu bilgileri verdi: “2015 yılında 55 milyon TL ciro gerçekleştirdik. 2016 yılı beklentimiz ise 65 milyon TL. Yeni büyüme beklentimiz var. Geçen yıl 459 bin parça ürün sattık. 320 bin çift ayakkabı, 25 bin parça çanta, 45 bin parça aksesuar, 70 bin parça da deri bakım ürünü satışı gerçekleştirdik. Bu yıl satışlarımızda yüzde 15-18 civarında artış bekliyoruz.”

Son 40 yılın en sıcak Şubat ayı 
Perakende piyasasında durgun bir kış sezonu yaşandığına işaret eden Akyıldız, şunları söyledi: “Şu anda geçiş sezonundayız. İşlerin genellikle durgun olduğu dönemlerdir bunlar. Aslında kış sezonu da ayakkabı sektörü açısından çok iyi geçmedi. Biz piyasa ortalamasına göre bakarsak iyi durumdayız. Bu durgunluğun en önemli nedenlerinden biri son 40 yılın en sıcak Şubat ayının yaşanması oldu. Mart ayının da sektör açısından durgun geçmesini bekliyoruz.” İlkbahar-yaz sezonunu şimdiden kademeli olarak açtıklarını kaydeden Akyıldız, “11 Şubat itibariyle yeni sezonu açtık. Şu anda mağazalarımızın yüzde 50’sinde ilkbahar-yaz koleksiyonumuzun satışına geçtik. Şu anda satışlarımızın yaklaşık yüzde 30’u da yeni sezondan geliyor. Beta olarak yeni sezona çok iyi bir başlangıç yaptık” dedi.