İngiltere’nin yeni Dışişleri Bakanı Boris Johnson, sekiz yıl Londra Belediye Başkanlığı’nı başarılı ile  yapmıştı. Boris Johnson’ın kökleri Çankırılı Hacı Ahmet Efendi’ye kadar uzanıyor. Büyük dedesi ise Osmanlı’nın son Dahiliye Nazırı  (İçişleri Bakanı) Ali Kemal… Namı diğer ‘İngiliz Ali Kemal’… 

Osmanlı torunu Boris Johnson’ın davetlisi olarak eşimle birlikte Haziran 2012’de İngiltere’ye gitmiştik. 29 Haziran Cuma günü Başkan Johnson bizi makamında kabul etti. Bu kabulde Londra'da yaşayan Mehmet Okumuş'da bizimle birlikte idi. "Vizesiz Avrupa Hareketi" Kurucu Başkanı Mehmet Okumuş, Boris Johnson ile bizi buluşturan kişi idi. Rizeli olan Mehmet Okumuş'a, "Başkan Boris Johnson'a giderken bir kemençe götürelim ve ona senin hediyen olsun" dedim.  Boris Johnson'a “Avrupa’da Yılın Belediye Başkanı Onur Ödülü”nü takdim ettik. Thames Nehri kıyısındaki Londra Belediye Sarayı’nın 9’uncu katında Başkan Johnson ile samimi bir görüşmemiz oldu. Bu görüşmeye Londra temsilcimiz Mustafa Köker da katılmıştı. Ödül takdimi sonrasında Mehmet Okumuş, Boris Johnson'a kemençeyi hediye etti. Okumuş, "Bu enstrumanın adı kemençe. Türkiye'de Karadeniz bölgesinde yaygın bir müzik aleti. Ben de bu kemençenin ana vatanı olan Rizeliyim. Sayın Recep Tayyip Erdoğan da Rizeli." dedi ve sonra da "Bu kemençeyi çalan Başbakan oluyor" diye espiri yaptı. Boris Johnson, yaramaz bir çocuk edasıyla kemençeyi inceledi ve çalmaya başladı. O'nun bu hareketi karşısında kahkahalar attık.

1964 New York doğumlu Boris Johnson, siyasete atılmadan önce başarılı bir gazeteciydi. İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nden mezun oldu. The Times’ta gazetecilik kariyerine başladı. Daha sonra The Daily Telegraph’ta çalıştı. The Spectator dergisinde editörlük yaptı. 2001 yılında politikaya atıldı.

OSMANLI TORUNU
Osmanlı’nın son döneminde Dahiliye Nazırlığı (içişleri Bakanı) yapmış olan Ali Kemal’in öz torunu Stanley Johnson’un oğlu olan Boris Johnson’a Türk kökenli olduğu hatırlatıldığında; “Soyumla gurur duyuyorum” cevabını veriyor.

İngiltere’nin yeni Dışişleri Bakanı Johnson, Londra Belediye Başkanı olarak ülkesinde ve Avrupa’da örnek teşkil edecek bir “Başkanlık Yönetimi” sergilemişti. İnsan odaklı bir politika izledi. İşine bisiklet ile gidip geliyordu. Mütevazi ve insancıl yapısıyla “sıra dışı” bir politikacı. Partisi İngiltere’de seçimleri kaybederken, Johnson oyların yüzde 51,5’ini alarak ikinci kez Londra Belediye Başkanı seçilme başarısını göstermişti.

Ekovitrin Temmuz 2012 sayısında yer alan Boris Johnson ile ilgili yayın...