ANKARA (AA) - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), hudut hattında aldığı etkin önlemler sayesinde bu yıl 54 ülkeden 909 "yabancı savaşçı" yakalarken, son 5 yılda 6 bin silah, 5,5 milyon litre akaryakıt, 4 ton esrar, 1 milyon 600 bin uyuşturucu hap ve 22 milyon paket sigara ele geçirdi.
Suriye sınırında alınan tedbirlere yönelik TSK'dan talep edilen bilgi kapsamında paylaşımda bulunuldu.

Buna göre, Türkiye'nin 911 kilometre uzunluğundaki Suriye sınırının 90 kilometresini Asi ve Dicle nehirleri, 657 kilometresini mayınlı saha oluşturuyor. 380 kilometrelik bölümünden demiryolu geçen sınırın, 54 kilometresinde ise ormanlık alan bulunuyor.

Sınır hattında 4 hudut alayı, 12 hudut taburu, 37 hudut bölüğü ve 139 hudut karakolu görev yapıyor. Söz konusu birliklerde takviyelerle görev yapan personel sayısı, Kara Kuvvetleri Komutanlığında sınırlarda görev yapan personelin yaklaşık yüzde 30'una denk geliyor.

Sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla buradaki birlikler, muharebe, muharebe destek ve muharebe hizmet destek birlikleriyle takviye edilmiş durumda bulunuyor. Bu kapsamda sınır hattı, Mobil Keşif Gözetleme Sistemi, tank, zırhlı muharebe aracı (ZMA) ve zırhlı personel taşıyıcılardaki (ZPT) gece görüş imkanlarından istifade edilmek üzere bu araçlarla desteklendi.

Öte yandan, Suriye sınırında uzun vadeli kalıcı sistem tesis edilmesi amacıyla geliştirilen Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi'nin güçlendirilmesi kapsamında bir dizi çalışma yapıldı. 

Bu çerçevede, TSK'nın imkanları ve mülki makamların desteğiyle 2012'den bu yana, yasa dışı geçişlerin gerçekleşebileceği bölgeler öncelikli olmak üzere 23 kilometre modüler beton duvar, 108 kilometre kafes/fens teli, 386 kilometre hendek, 80 kilometre toprak set inşa edildi. Ayrıca, 423 kilometrelik bölümde hudut aydınlatması yapıldı ve bin 450 kilometre hudut devriye yolu ıslah edildi. Suriye Sınırı Fiziki Güvenlik Sistemi'ni güçlendirme çalışmalarına yaklaşık 300 milyon lira harcandı. 

Projenin gerçekleştirilmesine ilişkin çalışmalar Milli Savunma Bakanlığı koordinatörlüğünde devam ediyor.

Yasa dışı geçiş ve kaçakçılık faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelere yönelik acil ihtiyaçlar kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığıyla koordineli olarak, Milli Savunma Bakanlığı ve valilikler tarafından 168 kilometrelik modüler beton duvar inşası çalışmaları sürüyor.

- 60 bin sınır olayı

Son 5 yılda 60 bin 67 sınır olayı meydana geldi. Aynı döneme ait veriler incelendiğinde alınan askeri tedbirler neticesinde yakalanan kişi sayısında yaklaşık 2 kat artış oldu ve bu sayı günde 400-500'e ulaştı. 

Aynı dönemde 6 binden fazla silah, 5,5 milyon litre akaryakıt, 4 ton esrar, 1 milyon 600 bin uyuşturucu hap ve 22 milyon paket sigara ele geçirildi.

2015 başlangıcından bugüne kadar "yabancı terörist savaşçı" olabilecek 54 ülkeden 909 kişi yakalandı.

Alınan etkin tedbirler sonucu yurda sokulmaya çalışılan silah sayısında da ciddi azalma meydana geldi.

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede alınan etkin tedbirler, kaçakçılık yönteminin de değiştirilmesine neden oldu. Kaçakçılar, "köstebek" adı verilen makinelerle yerin 5-10 metre altından boru döşeyerek, yasa dışı faaliyetlerini sürdürmeye çalıştı. 

Bu konuda da alınan tedbirler neticesinde 2014'ten itibaren 387 kilometre akaryakıt nakil borusu imha edildi. Suriye sınırında geçen yıl ele geçirilen akaryakıt miktarı 3 milyon 201 bin 291 litreyken, bu yılın 11 ayda bu miktar 29 bin 369 litre olarak gerçekleşti.

Ele geçirilen uyuşturucu miktarında 2 kat, sigarada da yaklaşık 1,5 kat artış oldu.

Suriye sınır hattındaki kaçakçılık, yasa dışı geçiş ve çatışmalarda 8 asker şehit düştü, 103 asker yaralandı. 8 Türk ile 22 Suriye vatandaşı olmak üzere 30 sivil hayatını kaybetti ve 57'si Türk, 59'u Suriyeli 116 sivil yaralandı.

Kara sınırlarının korunması ve güvenliğinin sağlanmasından sorumlu Kara Kuvvetleri Komutanlığınca, Suriye sınırında meydana gelen tüm olaylar yakından takip ediliyor.

Durum muhakemesi sonucunda sınır güvenliği faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması kapsamındaki çalışmalara ağırlık veriliyor. Gerekli tedbirler alınıyor ve bu tedbirler kesintisiz uygulanmaya devam ediliyor.