Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Şaban Baran'ın avukatları katıldı. Duruşmayı, Hollanda basını da takip etti.
Sanık Şaban Baran'ın avukatı Kemal Çelik, bu davada Hollanda devletinin manipülasyon yaptığını savunarak, ''Avrupa Birliği Meclisi ve Hollanda basını tarafından takip edilen bu davada henüz karar çıkmadan sanki ceza kesinleşmiş gibi bir tavır sergilenmektedir. Müvekkilimin anayasal hakları dikkate alınmalıdır'' dedi.

Müvekkilinin Türkiye'de yeniden yargılanarak delillerin Türk mahkemelerince değerlendirilmesini talep eden Çelik, Hollanda devleti tarafından yapılan yargılamada delillerin açıkça değerlendirilecek şekilde ortaya koyulmadan verilen bir cezanın mevcut olduğunu söyledi.

Sanık Şaban Baran'ın avukatı Fevzi Dersuneli de Hollanda polisinin abartılı sunuşu nedeniyle müvekkili hakkında dava açıldığını dile getirerek, ''Şaban Baran'ın eylemi 'insan ticareti' suçu kapsamında değil, olsa olsa 'fuhşa teşvik' suçu kapsamında değerlendirilebilecek niteliktedir. Örgüt nedeniyle açılan kamu davasından müvekkilimin beraatini talep ediyorum'' diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanık Şaban Baran'ın ''cebir, şiddet ve tehdit kullanarak mağdurları fuhuş amaçlı çalıştırmak suretiyle insan ticareti yapma'' suçundan 8 yıl, ''suç işlemek amacıyla kurulan örgütü yönetme'' suçundan da 2 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Avrupa Sözleşmesi gereğince yapılan uyarlama davası sonucunda, hürriyeti bağlayıcı cezanın ağırlaştırılamayacağını dikkate alan mahkeme heyeti, sanık Baran'ın 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık Şaban Baran'ın Hollanda'da işlediği ''insan ticareti'' suçundan 11 Eylül 2012'de 7 yıl 9 ay hapis cezası ve 150 bin avro para cezasına çarptırıldığı ve bu kararın kesinleştiği hatırlatıldı.

Kararın Avrupa Sözleşmesi hükümlerine göre Türkiye'de tanınması, infazı ve şüpheli hakkında gerekli tedbirlerin alınmasının istendiği anlatılan iddianamede, sanık Baran'ın, 1 Ocak 2002 ile 7 Şubat 2007 tarihleri arasında "Hollanda'da fahişelik çerçevesinde kadınları çalıştırmayı hedefleyen suç örgütü"ne katıldığı belirtildi. İddianamede, ''Şüphelinin yöneticisi olduğu örgütün, şiddet uygulayarak, tehditte bulunarak temin ettikleri kadınlara fahişelik yaptırdığı ve fuhuş paralarının neredeyse tamamını aldığı anlaşılmaktadır'' denildi.

Hollanda adli makamlarınca yapılan soruşturmada, Baran'ın 7 Şubat 2007'de Almanya'da yakalanarak, Hollanda'ya iade edildiği, 7 Eylül 2009'a kadar tutuklu kaldığı belirtilen iddianamede, Baran'ın, çocuğunun doğumu üzerine verilen 1 haftalık izin sırasında Türkiye'ye kaçtığı aktarıldı. 

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin 20 Ekim 2005'teki ilamına göre yabancı ülkelerden gelen infazın devralınması taleplerini incelemekle ağır ceza mahkemelerinin görevli olduğu hatırlatılan iddianamede, sanık Baran hakkında uyarlama yargılamasının yapılmasının talep olduğu kaydedildi.

İddianamede sanık Şaban Baran hakkında ''insan ticareti yapma'' ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurma'' suçlarından 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.