ANTALYA (AA) - Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, turizmin sorunları aşabilmesi için global terörizmin bir an önce yok edilmesi gerektiğini belirterek, "Bizim Rusya'yla politik sıkıntılarımız ve uçak kriziyle başlayan süreç de durumu çok etkilemekte. Bunlar aşıldığı andan itibaren Türkiye, gerek coğrafi olarak gerek dinamizm olarak çok hızlı davranıp birkaç ay içerisinde kaybettiğini geri toplayacaktır." dedi.

İş ve tatili birleştiren tarzıyla bilinen Dosso Dossi Fashion Show (DDFS), bölgesel sorunlar nedeniyle daralan pazara alternatif olarak sunduğu VIP konseptiyle Antalya Titanic Hotel'de başladı. Yaklaşık 10 yıldır düzenlenen DDFS, 14 Haziran tarihine kadar sürecek. 

DDFS'ye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hikmet Eraslan, düzenledikleri organizasyonlar ve yaptıkları yeniliklerle sektöre yıllardır öncülük ettiklerini söyledi.

Yılda iki kere gerçekleştirdikleri DDFS'de her dönem 30 ayrı ülke ve 200 şehirden konuk ağırladıklarını anlatan Eraslan, bu yıl elit bir müşteri kitlesini toparlayarak Antalya ve Türk tekstiline ciddi katkıda bulunduklarını vurguladı.

Eraslan, VIP konseptiyle ağırladıkları alıcıları, yüksek katma değerli ürünlerle buluşturduklarını belirterek, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerindeki pazarlarda yaşanan daralmaya karşı geliştirdikleri yeni stratejiyle ciddi bir çıkış yakaladıklarını dile getirdi.

Daha önce fuara katılım için müşterilere en az 15 bin dolarlık alım şartı koyduklarını anımsatan Eraslan, ilk kez bu organizasyonda asgari alım sınırını 25 bin dolara çıkardıklarını ifade etti.

Eraslan, üretici firmaları elemeden geçirip, daha kaliteli ve katma değerli üretim yapanları kabul ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Böylece DDFS'yi üreticisi ve alıcısıyla çok daha seçkin bir organizasyona dönüştürdük. Miktar bazında daha az ama katma değeri çok daha yüksek ürünleri müşterilerimizle buluşturduk. Türkiye'nin hazır giyim ihracatında kilogram başına ortalama satış geliri 24 dolarken, yeni konseptimizle hazır giyimin değerine değer katıp kilogram başına ihracat birim fiyatımızı ortalama 75 dolar düzeyine çıkardık. İhracat gelirimizi üçe katlayarak sektörümüzün hayalindeki rakamlara öncülük ettik. Bu da yurt dışında pazarladığımız yerlerin kalitesinin ve Türk markasının aslında ne kadar marka bazlı ve kaliteli ürün satabileceğinin göstergesidir. "



- "Ruslar bizi ve bizimle ticaret yapmayı seviyor"



Eraslan, bu yıl katılımcı sayısında bir düşüş yaşadıklarını, buna karşın getirdikleri elit müşterilerle rakam olarak istedikleri hedefi yakaladıklarını kaydetti.

Fuara katılan firmaların yaptıkları ön hazırlıklarla rakiplerinden daha avantajlı konuma geldiğine dikkati çeken Eraslan, bu nedenle de organizasyonun firmaların uzun vadeli yaşaması ve daha iyi adım atabilmeleri adına çok önemli olduğunu vurguladı.

Eraslan, 10 yıldır DDFS'nin en önemli alıcı kitlesini Rusların oluşturduğu bilgisini vererek, "Bütün bu olaylara, zorlamalara ve propagandalara rağmen şu anda katılımcı sayısının yüzde 30'unu Ruslar oluşturuyor. Ruslar bizi ve bizimle ticaret yapmayı seviyor. Dolayısıyla buraya gelmeleri de bunun bir göstergesi diye düşünüyoruz. Bu anlamda Rusların bundan sonrasında da yine bizimle ve Türkiye'yle iş yapacağı şüphe götürmez. Bizim ne kadar ihtiyacımız varsa, Rusların da bu işe bir o kadar ihtiyacı var." diye konuştu.

Yeni konseptle İran ve Arap coğrafyasından katılımcı sayısında önemli bir artış gözlemlediklerinden bahseden Eraslan, söz konusu ülkelerden özellikle abiye kıyafetlere yoğun ilgi olduğunu dile getirdi.

Eraslan, fuara Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'den de ilk kez geniş bir katılım gerçekleştiğine işaret ederek, Urimçili alıcıların, katma değeri yüksek, pahalı ürünleri talep ettiğini ve ciroya önemli bir katkı yaptıklarını söyledi.



- "Turizmde ibre yeniden yukarı çevrilebilir" 



Başta Antalya olmak üzere Türkiye'nin turizmde zor ve sıkıntılı bir dönem geçirdiğine değinen Eraslan, şunları ifade etti:

"Turizm, maalesef terör olaylarıyla bütün Türkiye'de ciddi sekteye uğramakta. Aynı şekilde diğer sektörler de bu sıkıntıyı yaşıyor. Turizmin sorunları aşabilmesi için global terörizmin bir an önce yok edilmesi gerekiyor ki artık herkes huzurlu bir şekilde seyahat edebilsin. Bizim Rusya'yla politik sıkıntılarımız ve uçak kriziyle başlayan süreç de durumu çok etkilemekte. Ben bunların biran önce çözüleceğini, çünkü dünyanın artık bu sıkıntılara katlanamayacak duruma geldiğini düşünüyorum. Ekonominin kitlendiğini herkes netlikle görüyor. Bunlar aşıldığı andan itibaren Türkiye her zaman dinamik, her zaman diğer ülkelerden daha avantajlı. Türkiye, gerek coğrafi olarak gerek dinamizm olarak çok hızlı davranıp birkaç ay içerisinde kaybettiğini geri toplayacaktır. Ben bundan hiç şüphe duymuyorum." 

Eraslan, DDFS ile hazır giyim ihracatının yanı sıra Antalya'nın turizmine de hareket getirdiklerini belirterek, organizasyon için Antalya'da beş yıldızlı 6 oteli kapattıklarını aktardı.

Bu yılın ilk beş ayında Antalya'yı ziyaret eden turist sayısında yüzde 42 düşüş yaşandığını aktaran Eraslan, "Bu güzel kentimizi geçen yıl ocak-mayıs döneminde 2,5 milyon yabancı ziyaret ederken, bu yılın aynı döneminde sayı 1,5 milyon civarında kaldı. DDFS için Antalya'ya gelen yaklaşık 4 bin yabancı misafirimiz, bir nebze olsun kentin turizmine canlılık kattı. Yüz binlerce insanımızın geçimini turizmden sağladığı kentin ekonomisine bu yönüyle de önemli bir katkı sunduğumuzu düşünüyorum." dedi.

Eraslan, turizm ve hazır giyim sektörü için önemli olan Rusya ile BDT ülkeleriyle sıkıntının en kısa zamanda aşılacağını umduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin turizm ve hazır giyimde marka ülkeler arasında yer aldığına dikkati çeken Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, iyi bir tanıtım kampanyasıyla turizmde ibrenin yeniden yukarıya çevrilebileceğini sözlerine ekledi.