Güvenliğin öncelikli amaçlarından olan halk yararını gözetmek ve kamusal güvenliği sağlamak için kullanılan en etkili yöntemlerin başında artık teknolojik olarak geliştirilmiş Plaka Tanıma Sistemleri geliyor. İki modelden oluşan Plaka Tanıma Sistemleri halka açık otoparklar veya özel güvenlikli sitelerde kullanılabiliyor.

Kamu güvenliğine yönelik olarak tasarlanan 1. Tip Plaka Tanıma Sistemi otoparklara yerleştirilerek kollu ve mantar bariyerler ile kart okuma cihazlarına entegre edilerek kullanılıyor. Plaka tanıma sistemi ile çalışan otoparklar bu sistemin uygulanmadığı otoparklara göre güvenlik ihtiyacını karşılama düzeyi olarak öne çıkıyor. Araçlar bu sistemin uygulandığı otoparklara giriş yaptıklarında Plaka Tanıma Sistemi araçların plakalarını okuyor ve geçiş sistemlerinin açılmasını sağlıyor. Çıkış yapıldığı sırada plakalar tekrar okunuyor. Otoparka girmeye çalışan araçların aboneliği yoksa giriş sistemi açılmıyor ve sistem ödeme miktarını gösteriyor. Otopark giriş çıkışlarında alınan biletlerin üzerine aracın plakası yazılıyor. Bu sayede aynı biletle birden fazla geçiş yapılması da engelleniyor.

Yabancı veya kaçak araç girişleri önleniyor

Sitelerde kullanılan 2. Tip Plaka Tanıma Sistemi modeli ise site sakinlerinin plaka ve daire numaralarını sisteme kaydediyor. Böylece sitede oturmayan kişilerin hırsızlık veya farklı bir amaçla siteye girişleri engellenmiş oluyor. Araç sahipleri site veri tabanına abone değilse giriş bariyerleri açılmıyor. Kaçak araç tespit edildiğinde verilen sinyalle güvenlik noktası uyarılıyor.

Anti terör sistemleri başta olmak üzere dış cephe güvenliği alanında yüksek teknolojili güvenlik çözümleri sunan Arma Kontrol Sistemleri CEO’su Koray Kartal, “Teknoloji desteği ile geliştirdiğimiz Plaka Tanıma Sistemleri son zamanlarda hem belediye otoparklarından hem de özel güvenlikli yeni tip sitelerden oldukça fazla talep görüyor. Sitelerde normalde güvenlik görevlileri ile manuel güvenlik taramaları da yapılabiliyor ancak teknolojinin hâkimiyeti ile artık Plaka Tanıma Sistemleri oturduğunuz evin güvenliğinden arabanızı park ettiğiniz otoparklara kadar her alanı koruma altına almış durumda. Diğer güvenlik ürünlerine de kolaylıkla entegre edilebilen bu sistem hırsızlık vakalarını da önlüyor” diye ekledi.