Malezya İçişleri Bakanı Ahmet Zahim Hamidi, ASEAN'ın sınır ötesi suçlar üzerine düzenlediği toplantıda, kuruluşun, insan kaçakçılarının denizin ortasında terk ettiği ve Endonezya ile Malezya'nın bir yıllığına barındırmayı kabul ettiği kaçak göçmenler için oluşturulacak fona her ülkenin en az 100 bin dolar katkı yapmasını önerdi.
Malezya Bernama ajansına göre, Singapur, fona şimdiden 200 bin dolar katkı yapma sözü verdi.

Hamidi, ayrıca göçmenlerin çoğunluğunun geldiği Myanmar'ın, Malezya ve Tayland'da insan kaçakçılarıyla mücadeleye destek vereceğini belirtti.

Tayland hükümetinin mayıs başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından, çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti. Endonezya ve Malezya, göçmenlere bir yıl geçici barınma sağlama kararı almıştı.

Güneydoğu Asya'daki en büyük bölgesel kuruluşlardan ASEAN, Filipinler, Malezya, Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Myanmar, Singapur, Tayland ve Vietnam'dan oluşuyor.