BURSA (AA) - İnsan gücü ve güneş enerjisiyle hareket eden bisikletleriyle "The Sun Trip" organizasyonuna katılan ve İtalya'nın Milano kentinden Antalya'ya kadar süren yarışı üçüncü sırada bitiren Fransız Eric Morel'in aracı, vatandaşlardan ilgi görüyor.

"EXPO'dan EXPO'ya" sloganıyla düzenlenen ve güneş enerjili bisikletlerle sürdürülebilir, temiz enerjiye dikkat çekilmesi amaçlanan yarışı üçüncü sırada tamamlayan Morel, dönüş yolunda Bursa'dan geçti. Güneş panelli bisikleti görenler, aracı inceleyerek, işleyişi ve hızına ilişkin Morel'den bilgi almaya çalıştı.

Morel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diğer sporcularla aynı rotayı izleyip Antalya'ya ulaştıklarını ancak dönüşte farklı güzergahlardan yola devam ettiklerini söyledi.

Türkiye'de güneş enerjisiyle ilgili önemli çalışmalar yapılacağına inandığını belirten Morel, şöyle konuştu:

"Rotamız İtalya, Arnavutluk, Yunanistan, Türkiye (Antalya, Konya, Kayseri, Ankara, Bursa, Tekirdağ), Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, İtalya şeklinde. Bisikletimin, 300 vat enerji sağlayan iki güneş paneli var. 3 de motorum var; bunlardan ikisi bacaklarım, bir de pedallara bağlı yardımcı motor. Güneş varsa günde yaklaşık 200 kilometre yapabiliyorum. Güneş olmadığında ve batarya dolu olduğunda günde 100 kilometre yol alabiliyorum ancak 70 kilometre enerji tasarrufu yapmam lazım. Yani günde ortalama 230 kilometre katediyorum."

Şimdiye kadar 4 bin 500 kilometre katettiğini söyleyen Morel, 12 günde Milano'ya ulaşmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

İlki 2013 yılında düzenlenen, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen organizasyon kapsamında 14 ülkeden 25 bisikletli, 6 Haziran'da Milano 2015 Dünya EXPO'su Türkiye pavyonunda düzenlenen törenle yarışa başlamış ve 16 Haziran'dan itibaren Antalya'ya ulaşmıştı. Eric Morel, EXPO'ya 2016 yılında ev sahipliği yapacak Antalya'da tamamlanan yarışta 3'üncü olmuştu. "The Sun Trip" katılımcıları, dönüş dahil 7 bin kilometre yol katedecek. Organizasyonda dereceye girenlere ödülleri, Milano'da verilecek.