TEMPE, Ariz./İSTANBUL, First Solar Inc. (Nasdaq: FSLR), Türkiye’nin güneyinde şebeke ölçeğinde planlanan üç adet fotovoltaik (PV), güneş enerjisi santrali projesi için ara bağlantı haklarını kazandığını açıkladı. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) programının bir parçası olarak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından yönetilen haklar, çekişmeli bir ihalenin sonunda elde edildi.

EPDK onayına tabii, 19 megavatlık (MW)AC birleşik kapasitesi olan bu üç proje, Türkiye’nin güneyinde, Muğla, Burdur ve Urfa şehirlerinde geliştirilecek. Projeler tamamlandığında, santraller yıllık yaklaşık olarak 31.5 milyon kilovat saat elektrik üretecek olup, bu rakam ortalama 14,000 evin elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek güçtedir. Üç projenin tümünde güç, First Solar’ın geliştirilmiş modül teknolojisi tarafından sağlanacaktır. 

First Solar’ın Avrupa Başkan Yardımcısı Chirstopher Burghardt, konu ile ilgili olarak “Türk pazarına 12 aydan kısa bir süre önce, Avrupa’nın gerçek anlamda ilk sürüdürebilir fotovoltaik pazarına dönüşebilme potansiyeline olan güçlü inancımızla girdik. Bu bağlantı haklarını kazanma konusundaki başarımız, konumumuzun doğruluğunu kanıtlar nitelikte olup, hem ülkeye hem de yenilenebilir enerjiye ilişkin yasal çerçevenin gücüne olan güvenimizi pekiştirmektedir. Türkiye’deki başarımızı geliştirmeyi ve ülkenin enerji güvenliği azmine katkıda bulunmayı büyük bir heyecan ile bekliyoruz,” açıklamalarında bulundu. 
Dikey entegreli güneş enerjisi firması olan First Solar, %21,5 oranında verimliliğe ulaştığı ABD’deki Newport Kurumu Teknoloji ve Uygulamalar Merkez (TAC) PV Labaratuvarı tarafından onaylanarak kadmiyum-tellür (CdTe) fotovoltaik (PV) hücre dönüşümü verimliliğinde yeni bir rekor kırmıştır. First Solar, kendi hücre araştırmasındaki hedeflerini de aşan başarısıyla CdTe’nin geleneksel kristal teknoloji üzerinde sürdürdüğü rekabet üstünlüğünü doğrulamaktadır.

First Solar’ın Türkiye İş Geliştirme Direktörü, Evren Evcit: “Geliştirdiğimiz ince film teknolojisinin enerji santrallerini güçlendirecek olması, sahip olduğumuz modüllerin enerji üretim miktarını bir dizi çevre koşulunda maksimize etme gücüne olan güvenimizin altını çizmektedir. Yüksek seviyelerde ışınımlanma seviyelerine sahip olan ve sıcaklıkların yüksek olduğu Türkiye’nin güneyinde modüllerimizin başarılı olmasını bekliyoruz,” dedi.

First Solar, 10 gigawatt (GW) küresel fotovoltaik üretim kapasitesi hedefine ulaştığını kısa süre önce duyurarak bu alanda 10 GW dönüm noktasına ulaşan ilk fotovoltaik üreticisi oldu. Yanyana koyulduğunda dünya çapında üç buçuk tur atabilecek sayıda modüller ile First Solar’ın 10 GW’lık üretim kapasitesi yıllık tahmini olarak 14,000 gigawatt saat (GWh)’tir. Bu enerji kapasitesi aynı zamanda Lüksemburg’ta veya Vaşington şehrinde tüketilen yıllık enerji seviyelerine eş değerdir. Ayrıca ortalama beş milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek ve 20 kömür santralini devre dışı bırakacak yeterliliktedir.
Tümüyle dikey bütünleşik bir güneş enerjisi şirketi olan First Solar, fotovoltaik (PV) teknolojisinin araştırma ve geliştirilmesi (AR-GE) alanında sektörünün en yüksek harcamasıyla dünya lideridir*. First Solar, 2014 yılında güneş enerjisi alanında dünyanın en büyük mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) üstlenicisi seçilmiştir**. Ayrıca Amerika’daki Agua Caliente (290MW), Topaz Güneş Tarlası (550MW) ve Şili’deki Luz del Norte (141MW) gibi dünyanın en büyük güneş enerjisi santrallerinden bazılarının inşası da First Solar’a emanet edilmiştir. Buna ek olarak, 3GW’yi aşan portföyü ile First Solar, sektörün işletim ve bakım hizmetleri (O&M) alanında da liderdir.