MÜSİAD MACARİSTAN TEMSİLCİSİ VE DÜNYA TÜRK İŞ KONSEYİ (DTİK) MACARİSTAN ÜYESİ FADIL BAŞAR

“ Panama,nın önemini en iyi bilen kişi 65 inci hükümetin Başbakanı Binalı Yıldırım”
Geçtiğimiz günlerde Panama,ya bir ziyarette bulunan MÜSİAD Macaristan temsilcisi  ve Dünya Türk İş Konseyi Macaristan üyesi Fadıl Başar, ekonomik açıdan Panama,nın yatırımlar konusunda Türk İş Adamlarına seslenerek , yatırım fırsatlarını anlattı. Başar yaptığı açıklamasında şunları söyledi,”Başbakanımız Binali Yıldırım ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde,Panama yı en iyi bilen kişilerden birisi olması itirabiyle 65 inci hükümete,iki ülke arasındai ilişkileri artırma fırsatı da gelmiştir. Bizim yabancı olduğumuz kadar, onlarında bizlere yabanci olduğu, uzak bir coğrafya Panama. Panama Kanali, Amerika kitasinin tam ortasinda yer aldı.bu ülkeyi özel yapan en önemli deger. Pasafik ve Atlantik okyanuslarini birbirine bağlayan ve deniz nakliyesinin can damari olan kanal ülkenin de önemli gelir kaynaği. “

THY’NİN YENİ ROTASI PANAMA
Türkiye’nin yükselen degeri Türk Hava Yollari, Panama City ucuslarina baslamasıyla iki ülke arasındaki ekonomik,ticari ve turizm alanlarında gidiş gelişlerin hız kananacağını açıklayan Başar, şunları söyledi,” THY iki Türkiye ile Panama arasında bir köprü. Bu köprü iki ülkenin insanlarını birbirine daha da direkt uçuşlarla yaklaştıracak. Panama,ya attığımız ilk adım,da Panama’nin baskenti Panama City ve cevresini gezdik. 4 milyonluk ülkenin yaklaşık yarısı başkent te yaşıyor. 2000 yılların başında gelişimle birlikte Panama City  dis göc almaya baslamis. Sehirde, Venezüella’li, ve Kolombiya’li göcmenlere rastlamak mümkün.”

PANAMA  KANALI PASİFİK VE ATLANTİK OKYANUSLARINI BİRBİRİNEBAĞLAYAN DENİZ NAKLİYESİNE CAN DAMARI
Amerika kıtasının tam ortasında yer alan Panama deniz ticareti nakliyesinde Pasifik ve Atlantik okyanuslarını birbirine bağlayan ve deniz nakliyesinin can damarı olan ülkenin en önemli gelir kaynağı.Fadıl başar Panama gezisindeki gözlemlerini şu sözlerle dile getirdi.”Panama Kanalı,nn yönetiminin Amerida,dan Panama devletine geçişi ile şehrin çehresin de değişmiş. Pasifik ve Atlantik oyanuslarını birbirine bağlayan ve deniz nakliyesinin can damarı olan kanal bu ülkenin önemli gelir kaynağı. Sahil kesimini yüksek çok katlı gökdelenler süslemeye başlamış. Uçağımızın Panama City,e yaklaşması ile gökdelenler, şehrin ihtişamını gözler önüne seriyor olsada havaalanı,ndan şehrie yaklaştıkcabunun sadece sahil kesimi ile sınırlı olduğunu görüyoruz. Çünkü üllkenin iç kesimlerinde işsizliğin ve fakirliin izlerini görebiliyorsunuz.”

“MÜSİAD PANAMA,DA MUTLAKA TEMSİLCİLİK AÇMALI”
Türk-işadamları,nın  Panama,ya gelip ticaret ve yatırım yapmaları konusunda Müsiad,iş adamlarına öncülük yapması gerektiğini belirten Başar, THY,nın buna iki ülke arasında köprü olacağını belirtti,Başar, ” Panama Türkiye iliskilerinde, direk kurulan havayolu köprüsünün, öncelikle bu ülkeye yapilan turizim etkinlliklerine bir canlilik getirecegi kanaatindeyim. Icimizdeki, bilinmeyeni keşfetme arzusuyla başliyacak olan bu ziyaretlerin giderek artacaği ve ülkemizin Müsiad gibi dinamik, enerjik yapilarinin burada temsilcilikler açacağina inaniyorum. Simdi den Macaristan temsilcisi olarak ben dahil, Almanya Nürnberg Müsiad Baskan Yardimcisi İsmail Sönmez gibi bircok degerli Müsiad’linin bu amacla geldigini biliyorum. Müsiad olarak bu ülke ile daha sıkı ilişkiler içerisine girmemiz gerekiyor.”
“PANAMA TURİZM AÇISINDAN GEZİLMESİ-GÖRÜLMESİ GEREKEN  ÖNEMLİ BİR ÜLKE”
Panama turizm ve tarih açısından önemli gezilecek ve görülmesi gereken yerlere sahip. Özellikle İsyanyoların kurduğu yerleşin bölgesi olan şehrin kalıntıları türistlerin en çok ilgilendikleri gezdikleri yerlerin başında geliyor. Açık hava müzesi olan şehir kalıntıları müzesi yaklaşık iki saat de  gezilebiliyor. Ülkede para birimi olara Amerikan doları geçiyor. Panama gezisi,ni de turizm açısından değerlendiren Fadıl Başar, şunları söylerdi. “ Özellikle, yüz basamakla cikilan, katedral kulesinin tepesinden cevrenin manzarasini görmelisiniz. Müze binasinda ise Ispanyol’lar öncesine ait eserler ile Ispanyol’larin savas aletlerini görmek mümkün. Buradan ikinci durağiniz ise kanal olmali. Müzenin yanindaki otobüs duragindan Albrock Teminaline, oradan da taksi ile kanla geçilebiliniyor. Kanal girişi kisi başi 15 dolar. Kanalin tarihcesi, yapilişi ve kullanilan malzemeler ile işletilmesine ait resim ve interaktiv mekanlar mevcut. Bir geminin kaptan köskü biçiminde hazirlanmis olan odadan geminin kanali geçisine taniklik ediyorsunuz. Simülatör size, gemin havuzlarda nasil yükseltilip, yol aldigini cok gerçekci hissettiriyor. 4. kattaki terastan ise hemen önünüzdeki iki havuzda gemilerin ilerleyiçini canli olarak 50 metre mesafeden izleyebiliyorsuniz. Turistlerin en cok resim aldiklari terastan sonra, giris katindaki 3D sinema gösterisi ile kanal gezisi tamamlaniyor.”

“PANAMA CİTY TURİZM MERKEZİ OLMAYA ADAY ŞEHİR”
Başkent Panama City eski limanlarıyla,las Bovedas yarım adasıyla,lüks restoranlarıyla dikkat çeken tarihi özelliğe sahip bir şehir. Panama City gezisi esnasında dikkat çekici unsurları gözlemleyen Fadıl Başar, şunları söyledi. “ Sehrin görülmesi gereken eski liman Casco Viejo genelde bakimsiz binalardan oluşuyor. Hemen her köse başinda bir polise rastladiğimiz bu bölgede, Başkanlik binasi ve bazi bakanliklar da bulunuyor. Virane bir binanin hemen yaninda lüks bir restoranta da rastlayabiliyorsunuz. Las Bovedas yarimada nin hemen ucundaki denize sıfır  bu çok ünlü hapishane, şu anda bir restorant olarak hizmet vermekte. Burada bir sehir efsanesi halini almis olan, ölmüs mahkümlarin, yükselen sularla birlikte yengecler tarafından yenildiginin hikayesi hala dilden dile dolasiyor. Yarimada da kanal müzesi, plaza katedral, ulusal tiyatro gezilecek diğer mekanlar. ravaçta olsa, turizime kazandirilmaya calisilan mekan, ileride sehrin en canli turizm merkezi olmaya aday.
Panama City, körfezde oluşu ve bircok irili ufakli akarsuyun da buraya dökülmesi sebebiyle, sahil şeridinin denize girilmeye elverisli olmadiği bir yer. Denizin ve kumsalin tadini en yakin Pasafik sahilindeki, Playa Blanca ve Santa Clara’da çikarabilirisiniz. Playa Blanca, lüks beachlerin ve hotellerin bulunduğu bir belde. Santa Clara de ise lüksün yaninda halk plaji da mevcut. 3 dolara günlük giriş yaptiğiniz halk plajinda, içinde 6 kisilik bir masaji  hamagi olan bie cardaği 10 dolardan kiralayabiliyorsunuz. Restorant dan siparis verdiğiniz, birbirinden lezzetli deniz masullerini, çardaginizda pasfik manzarasi eşliginde yiyorsunuz. Yaklasik 120 dolara Panama City’den kiralayacaginiz bir taksi ile ayni gün icerisinde iki beldeyi de gezebilir, günesin, kumsalin ve denizin keyfini çikarabilirsiniz.”

“ADALAR ÜLKESİ PANAMA”
Panama Pasifik ve Atlantik okyanus kıyılarının bulunduğu adalara sahip bir ülke. Bu adalar mutlaka gezilmesi,görülmesi gereken turizm alanlarndan birisi. Panama gezisi,nin turizm açısından da adaların önemli bir gelir kaynağına sahip olduğunu belirten Fadıl Başar, adalar ile ilgili gözlemlerini şöyle açıkladı; “
Kaldığımız Trump Hotel’in hemen önünden kalkan, katamaran ile pasafikte bulunan, Saboga, Contadora ve Viveros adalarina günlük turlar mevcud. Sabah 07 15’te başlayan turda, önceden secmis oldugunuz adaya sizi birakiyorlar. Saat 14 00 gibi tekrar sizi alip, Panama City’e götürmek icin geri geliyorlar. Üc ada da kendine özgün yapisi ile size değisik faaliyet alanlari sunuyor. Yaklasik olarak günlük 95 ile 130 dolar arasinda ödeyeceğiniz bir ücretle, pasafik te essiz bir gün geçirme firsati yakaliyorsunuz. Atlantik okyanusu kıyılarinın gözdesi ise San Blas Adalari. Muhtesem bir dogal ortama sahip olan bu kıyılara, Panama City’den ciplerle ulaşiyorsunuz. Daha sonra kıyıdan sizleri alan botlar bu irili ufaklı tropik adalara ulaşmanizi sağliyor. Bircok adanin bulundugu beldede ayrica haftalik veya aylık ada kiralamada secenekler arasinda. Günlük turun bedeli kişi başı yaklaşik 150 – 200 dolar arası.4 gün süren gezimizde, 2 günü yagmurla gecirdik. Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylari, ülkede yağişlarin da olmadıği, yüksek turizim sezonu .”