Bankacılık sektörünün kredi riski yönetimi ile reel sektördeki alacak riskini doğru yönetmeyi çok ayrı düşünmemek gerekiyor. Vadeli satışları nedeni ile yaygın olarak tahsilat riski alan işletmelerin müşterilerini doğru seçerek alacak riskini etkin yönetmesi, tahsilatlarını da zamanında yapmasına olanak tanıyor. Alacak riskini yeni yılda da doğru yönetmenin yolu ise Findeks’ten geçiyor.

Finansal ilişkilerde şeffaflık sağlayarak güvenli bir ticari zemin oluşturmayı hedefleyen Kredi Kayıt Bürosu, 2014 yılından beri faaliyet gösteren Findeks hizmet platformuyla bireyler ve reel sektör için finansal çözümler tasarlamaya devam ediyor.

Findeks üzerinden sağlanan bilgi ve analizlerle bireylerin ve firmaların finansal hayatlarını kontrol edebilmeleri sağlanıyor. Günlük hayatta giderek yaygınlaşan Findeks Kredi Notu, Çek Raporu ve Risk Raporları kişinin kendi tarafından görülebildiği gibi onay verdiği takdirde başkaları tarafından da görülebiliyor. Bu sayede kişi finansal açıdan nasıl gözüktüğünün farkına varırken aynı zamanda karşısındaki ile ilgili olarak da bilgi sahibi olup, risklerini azaltabiliyor.

 

Findeks Kredi Notu’na

göre şartları siz belirleyin

Findeks Kredi Notu, bireysel kredi ve diğer kredili ürünlerin ödenme performansı, limit ve borç durumları, kredi arayışı ve kullanım yoğunluğu gibi bileşenlerle hesaplanan, 1 ile 1900 arasında değişen bir not. Bankalar bu notu kredilendirme süreçlerinde referans olarak kullanıyor. Findeks Kredi Notu’nun yüksek olması; uygun şartlarda kredi kullanımı, satın alma-kiralama süreçlerinde avantajlar kazandırabildiği gibi, ticari ilişkilerde finansal itibarın bir göstergesi olarak yeni iş fırsatları ve esnek işbirliği şartları da sağlayabiliyor.

 

Bankaların bildiğini

siz de bilebilirsiniz

Bankaların risklerini azaltmakta kullandığı bazı önemli yöntemleri reel sektörün de takip etmesi artık Findeks sayesinde mümkün. Bir bankadan kredi almak istediğinizde, banka finansal açıdan sizi daha iyi tanımak ve ödeme performansınızı görmek istiyor. Siz de aynı strateji ile yaklaşıp Findeks üzerinden ilgili kişinin onayıyla alabileceğiniz Çek Raporu, Çek Endeksi, Risk Raporu ve Findeks Karekodlu Çek Sistemi sayesinde satış ya da kiralama yaptığınız kişilerin, işletmelerin ödeme performansları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Çek Raporu, geçmişte kullanılmış ve hâlihazırda keşide edilmiş ancak ödenmemiş tüm çeklere ilişkin pozitif ve negatif bilgileri aynı anda gösteren rapor iken Risk Raporu, halen aktif ve son 5 yıl içerisinde kapanmış olan kredi ve kredili ürünlere ilişkin ödeme geçmişini adet, limit, risk, ödeme düzeni gibi detaylarla gösteriyor.  Risk Raporu sayesinde hem şahısların hem de şirketlerin çalıştığı banka sayısı, krediler, kredi kartları, kredili mevduat hesaplarına ilişkin adet, tutar ve son 18 aylık ödeme düzenleri gibi bilgiler banka bazında görülebiliyor.