İZMİR (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin orman varlığını alan ve odun servetini artıran nadir ülkelerden olduğunu ifade etti. Eroğlu, "Son 12 yılda orman varlığımız 1,2 milyar metreküpten 1,5 milyar metreküpe yükseldi. Alan 900 bin hektar arttı" dedi. 
İzmir Orman Bölge Müdürlüğünce orman teşkilatının yangınlara karşı hazırlıkları, sahip olduğu araç ve ekipmanlarının tanıtımı amacıyla Kemalpaşa Karaorman Deposu'nda tatbikat düzenlendi.

Eroğlu, tatbikat öncesinde yaptığı konuşmada, orman yangınlarıyla mücadelenin bir harp olduğunu, bu savaşın tatbikatının ve stratejik planlamasının yapılması gerektiğini, yoksa kaybedileceğini belirtti. Eroğlu, Ege Bölgesi'nin yangın açısından riskine dikkati çekti.

Türkiye'nin yangınla mücadelede dünyanın en güçlü ülkelerinden olduğunu vurgulayan Eroğlu, yangınlarda en ileri teknolojinin kullandığını, birçok ülkenin bu sistemleri kendilerinden istediğini söyledi. 

Bakan Eroğlu, komşu ülkelere de yangınla mücadelede destek verildiğini söyledi. Eroğlu, önceki yıllarda Rusya'daki büyük bir yangın için Putin'in, o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istediğini, Türkiye'den gönderilen ekibin, en zor alanda görevlendirilmesine karşın diğer ekiplerden önce yangını söndürdüğünü, bunun övgü aldığını anlattı.

Türkiye'nin 2023 hedefleri bulunduğunu hatırlatan Eroğlu, şunları söyledi: 

"Tüm kurum kuruluşlar hedefe kilitlendiği zaman bu hedef gerçekleşir. Orman teşkilatı olarak 2016-2017 yılında dünyada ilk 10'a girme hedefindeyiz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2016 yılı sonunda ilk 10'a girecek bakanlık olarak. O heves, o vatan, bayrak aşkı bizde var. 2023 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın hedefi dünyada ilk 7'ye girmek. Pek çok konuda ilk 3'ü yakaladık. Misal ağaçlandırma. Türkiye orman varlığını alan olarak, odun serveti olarak artıran nadir ülkelerden birisi. Son 12 yılda orman varlığımız 1,2 milyar metreküpten 1,5 milyar metreküpe yükseldi. Alan 900 bin hektar arttı." 

Ormancılıkla ilgili eylem planları hakkında da bilgi veren Eroğlu, orman teşkilatının, orman köylülerinin "hasmı" değil "hısmı" olacağını ifade etti.

Erozyonla mücadelede destan yazıldığını aktaran Eroğlu, erozyonla mücadele için eylem planı yapıldığını, yılda 500 milyon metreküp toprak denizlere akarken, 167 milyon metreküpe indirildiğini söyledi. 

Ağaçlandırmada 2 milyon 300 bin hektar alanda iki milyar fidanının beş yılda toprakla buluşturulduğunun altını çizen Eroğlu, "Bir dünya rekoru. Orman teşkilatımız dünya üçüncülüğünü yakaladı. OECD Genel Sekreteri Ankara'da, 'Türkiye ağaçlandırma, erozyon kontrolünde dünya lideridir, tebrik ediyoruz' dedi. Şu anda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturan muhteşem bir teşkilatımız var" dedi.  

- "Bir santimetrekare dahi verilemez"

Yanan orman alanların kimseye verilemeyeceğini kaydeden Bakan Eroğlu, "O alanlar orman teşkilatının mülkü. Hodri meydan, bizim dönemimizde bir metrekare orman alanı verilmişse ispat edin, yanan orman alanı başka maksatla tahsis edilmişse ispat edin. Çiçekli yangını... 2009 yılında yanmış 175 hektar alan, 90 bin fidan diktik. Bir santimetrekare dahi verilemez. Çünkü hassasız, bu ormanlar 78 milyonun, milletin malıdır" ifadelerini kullandı. 

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez de artık devlet ormancılığından millet ormancılığına geçildiğini, müdürlüğünün kırsal kalkınmanın motoru görevini göreceğini söyledi.

Üzmez, orman yangınına müdahalede erken ihbarın önemli olduğunu dile getirerek, "Bir numara vereceğim size, ikinci doğum tarihiniz gibi olsun. Alo 177. Gördüğünüz her dumanı bu numaraya bildirirseniz bizim ormanlardaki gözümüz olursunuz" değerlendirmesinde bulundu. 

Tatbikatta, senaryo gereği başlayan orman yangına arazözler ve yer ekipleriyle müdahale edildi. Hava desteği istenmesi üzerine, yangın söndürme helikopteri ve uçağından da su atılarak yangın söndürüldü.

Bakan Eroğlu, yangın yönetim aracında, yangın takip sisteminin işleyişi hakkında bilgi verdi.

Tatbikat sonrasında orman alanı içindeki aşılı zeytin ağaçlarının dağıtımı gerçekleştirildi. Menderes ilçesindeki 4 bin 850 aşılı zeytin, 98 aileye kura ile dağıtıldı. 

Orköy kredisi kullananlara da sertifika verildi.