Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, konu ile ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:
"Son dönemde Ukrayna, Rusya pazarlarında yaşadığımız ciddi kayıpların ardından uygulamaya konan Irak. Vatandaşlarına vize uygulamasıyla birlikte, en önemli pazarlarımızdan biri olan Irak pazarında da ciddi ekonomik kayıplar yaşamakta kayıpların devam etmesi riski ile karşı karşıya kalmaktayız. Bununla birlikte, siyasi ilişkilerimiz ve kültürel bağlarımızda bu durumdan etkilenmektedir. Uygulamaya konulan vize uygulaması ile birlikte İki dost, kardeş halk arasında bir duvar örülmüştür. Genel anlamda Irak vatandaşları Türkiye’yi kendilerinin ikinci evi olarak görmektedirler. Vize uygulamasından önce en kolay şekilde seyehat edebilecekleri tek ülke Türkiye idi. Vize uygulamasının uygulamaya konulmasıyla birlikte bu durum ortadan kalkmakla birlikte, ekonomimiz zarar görmekte, ticaret, sanayi, inşaat, sağlık, tekstil, hazır giyim ve turizm gibi birçok sektör bu durumdan doğrudan etkilenmektedir.

Özellikle İstanbulumuzun önemli çarşı ve pazarlarından Laleli, Kapalı Çarşı, Yeşildirek, Osmanbey, Merter, Mercan, Zeytinburnu önemli iş kaybına uğramaktadır. Özetle hazır giyim sektörü ağır darbe almış, çok fazla satış ve ticaret kaybına maruz kalmıştır. Otellerimizin ve hastanelerimizin boş kalması, THY uçaklarımızın boş gidip boş gelmeside yaşanılan ekonomik sorunların sadece bir kısmını yansıtmaktadır. Irak vatandaşları geçen sene Türkiye’den 22.000 konut alınarak yabancı ülke vatandaşları arasında ilk sırada yer almıştır. Bu sayının vize uygulamasındaki sorunların devam etmesi durumunda bu yıl için en az %50 düşeceği kanaatindeyiz. Irak’a yapılan ihracatımızın bu sene sonu itibariyle 8,5 Milyar Dolardan 5,5 Milyar Dolara düşme ihtimali çok yüksek görünmektedir. Bu da Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetinizin bize gösterdiği yolda 2023 hedefleri doğrultusunda canla başla çalışan iş adamlarımızı ve tüm sektörlerimizi etkilemekte ve üzmektedir. Yüksek makamınızdan beklentilerimiz ve istirhamımız İş Konseyi olarak bu konuda bizlere yardımcı olmanızdır. Ve bir an evvel bu sorunun çözüme kavuşturulmasıdır."

DEİK Türkiye-Irak İş Konsey
 Başkanı Emin Taha Vize Sorunu Görüş ve Önerileri şöyle sıraladı:

1-) 60 yaş ve üstü Irak vatandaşlarına e-vizenin şartsız verilmesine veyahut Türkiye’deki havalimanlarında direk vize verilmesi,
2-) Daha düşük yaş grupları için e-vize verilmesi konusunda geçen sene 3 veya daha fazla giriş çıkış yapmış vatandaşlar için Türkiyeye iş yaptıkları için firmadan teyit ya da referans yazısını göstererek uzun süreli çok girişli vize alabilmeleri,
3-) 30.000 ile 50.000 ABD Doları arası Bağdat’ta bulunan Ziraat Bankasına hesap açıp bloke eden işadamlarına uzun süreli çok girişli vize verilmesi birkaç ay içerisinde 500 milyon ABD Dolarına yakın sıcak para kaynağı oluşturacaktır. İhracatın devam etmesine de garanti olacağı kanaatindeyiz.
4-) Bağdat Büyükelçiliğimiz ve Erbil Başkonsolosluğumuzun personel ve sistem eksikliklerinin giderilene kadar bu uygulamadan vazgeçilmesi daha uygun olacak.
5-) Vize başvurusu için mevcut olan durumda online vize başvurusu yapan Irak vatandaşlarının randevuları Ağustos ayına kadar sarkmıştır. Bunu ticaretimizin zarar görmemesi için maksimum bir haftaya indirilmesi gerekmektedir.
6-) Yaklaşan yaz tatili için havayolu şirketleri ve seyahat acenteleri ile görüşüp turistik olarak gelen gruplara vizenin daha hızlı verilmesini sağlamak, ilaç, sağlık, tedavi için gelen Irak vatandaşlarına Türkiye’deki hastaneden alacakları noter onaylı davet yazısı ile e-vize alabilmeleri 
7-) Basra Konsolosluğunun bir an evvel açılması ve Irak tarafı ile görüşerek Necef’te Türk Başkonsolosluğunun açılması buna ilaveten Dahok, Süleymaniye ve Kerkük’te temsilciliğin açılması,

Ekovitrin Medya Grubunu ziyaret eden Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, Irak'lı iş adamlarına vize kolaylığı sağlanacağı müjdesini de verdi. Emin Taha; "Dış İşleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile geçen hafta görüştüm. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin bey de beni arayarak Iraklı iş adamlarına vize kolaylığı sağlanacağı söyledi" dedi.