İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara korku atmosferi içerisinde yaşamamalarını tavsiye ederek, "Çünkü onların öz güveni her şeyin ötesindedir. Onlar, öz güven içeresinde olmalıdır. Şunu da bilmemiz lazım ki şu anda biz çok çok farklı bir mücadelenin içerisine girmiş bulunuyoruz ve bu mücadelenin içerisinde de sonuna kadar ne gerekiyorsa bunu yapacağız. Vatandaşımız devletine inansın, güvensin" dedi.

Cuma namazını İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'ndeki Fatih Ormanı Camisi'nde kılan Erdoğan, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Erdoğan, bir gazetecinin "İncirlik Üssü'nün açıldığı dile getirildi. ABD tarafından da onaylandı. Ortak kullanıma açıldığı ve koalisyon uçaklarının da İncirlik Üssü'nü kullanacağı belirtildi. Değerlendirmenizi alabilir miyiz?" sorusunu, "Belli bir çerçeve içerisinde onlar da aynı şekilde kullanılacaktır" şeklinde yanıtladı.

"Halkın arasında genel bir korku oluşmuş durumda. 'Eyvah, savaşa mı giriyoruz?' tedirginliği var. Siz, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak halka nasıl sesleneceksiniz?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Vatandaşıma bir defa korku atmosferi içerisinde yaşamamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü onların öz güveni her şeyin ötesindedir. Onlar, öz güven içeresinde olmalıdır. Şunu da bilmemiz lazım ki şu anda biz çok çok farklı bir mücadelenin içerisine girmiş bulunuyoruz ve bu mücadelenin içerisinde de sonuna kadar ne gerekiyorsa bunu yapacağız. Vatandaşımız devletine inansın, güvensin. Ceylanpınar'da 2 polisimiz şehit edildi. Diyarbakır'da bir trafik polisimiz şehit edildi, bir diğeri ağır durumda. Askerimiz, askerlerimiz, sadece olayı bugün için düşünmeyelim, şehit edildi. Bir taraftan bu şehitlerimizi verirken niye veriyoruz? Bütün bu şehitlerimiz şüphesiz ki devletimizin bekası için şehit oluyorlar. Devletin bekası için şehit olan bütün bu şehitlerimize Allah'tan rahmet dilerken, tabii ki böyle bir bedel ödüyoruz ama bunun bedelini bu terör örgütünü arkasına alanlar da ödeyeceklerdir. Bunu özellikle bilmenizi istiyorum."

Erdoğan, medyadan da birlik, beraberlik içerisinde olmasını isterken, "Bölücü terör örgütlerini arkasına alanlara destek olmaktan değil de bu ülkenin birliğini, beraberliğini savunmaya, buna destek vermeye eğer yazılı ve görsel medya da gerekli desteği verecek olursa o zaman tablo çok daha farklı olur. 6-7-8 Ekim olaylarını, ondan sonraki süreçte yine aynı şekilde vatandaşlarımızı sokağa davet edenleri, özellikle bunları düşünün... Yani bütün bunlar niçin yapıldı? Bunlar bu ülkenin maalesef ayrımcılığına yönelik atılmış adımlardır. Biz bu ayrımcılığa asla fırsat vermeyeceğiz, veremeyiz" diye konuştu.

- "Eğer silahı bırakmazlarsa, neticesine de katlanırlar"

Herkesin demokratik hakkını yasalar içerisinde kullanabileceğini belirten Erdoğan, İç Güvenlik Yasası'nın çıkarıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"İç Güvenlik Yasası çıkarıldıktan sonra hala yüzleri kapalı, ellerinde silahlarla İstanbul'da bile, bakın 'bile' diyorum, ellerinde silahla yürüyenler... Eğer burada rahatlıkla yürüyorsa, burada tabii maalesef bizim de güvenlik noktasında bir zaafımız var demektir. Ama ben de ilgili arkadaşlarımıza gerekli talimatları verdim, 'Yürütemezsiniz. Gereği neyse onları anında bunu yapacaksınız'. Bunu yürütüyorsak, burada güvenlik zaafımız var demektir. Neyse gereği bunu yapacaksınız. Yürüyemez. Yüzü, suratı kapalı olanlar yürüyemez. Bunlar artık kanunla teyit edilmiş, bu kanunlar çıkarılmış. Öyle ise atılması gereken adımlar da burada atılacaktır. Gerek dün akşam gerekse gündüz Başbakanımızın riyasetinde yapılan güvenlik toplantısında bu hassasiyetler dile getirilmiş, bu hassasiyetler görüşülmüş, ilgili tüm kurumlarımız da bu konuda kararlı bir şekilde adım atacaklarına dair orada kararlar alınmıştır ve uygulamaya bu geceden itibaren de girilmiştir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütün bu olağanüstü gelişmeler, hükümet kurulma sürecini etkiler mi? Bu konuda süreç hızlanması tavsiyesinde bulunur musunuz?" sorularını, "Şu anda görünen o ki bu koalisyon sürecinde bugün de görüşmeler var. Koalisyon olur veya olmaz. Olması halinde zaten bitmiş demektir iş. İş başlar. Ama koalisyon olamıyorsa, o zaman da bu işte nihai kararı verecek olan merci, milli iradedir. O zaman süratle millete gidilir ve milli irade nasıl tecelli ediyorsa, ona göre de milli iradenin tecelli ettiği istikamette adım atılır. Bu da bizim zaten burada 90 günümüzü, 3-4 ayımızı alır. Bu süreç içerisinde de ülke yönetimsiz kalmaz ve kurulacak bir hükümetle ki bu geçici hükümettir bu da zaten anayasada bunların hepsi belirlenmiştir. Buna göre adımlar atılır" şeklinde yanıtladı. 

"Dünkü özel güvenlik toplantısından sonra PKK'ya son kez bir 'Silah bırakın' çağrısı yapılacağı iddiaları ortaya atıldı" şeklindeki değerlendirme üzerine Erdoğan, "Yapıldı, yapıldı o defaatle yapıldı. Aynı şekilde yine yapıldı. Bölücü terör örgütü olsun, diğer terör örgütleri olsun bunların hepsi silahı bırakmak durumundadır. Eğer silahı bırakmazlarsa neticesine de katlanırlar. Olay bu kadar basittir" dedi.