ÖZEL RÖPORTAJ – BİLAL KOÇAK

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul’a yapılan yeni havalimanının 90 milyon yolcuya hizmet verecek ilk terminalinin 29 Ekim 2018’de açılacağını söyledi. Bakan Ahmet Arslan, Ekopazar programına yaptığı özel açıklamada, “200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak dünyanın en büyük havalimanını inşa ediyoruz. Bütün etaplarıyla tamamlandığında İstanbul Yeni Havalimanı, 1,5 milyon kişiye istihdam imkanı sağlayacak” dedi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ekovitrin Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Bilal Koçak’ın sorularını cevaplandırdı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en önemli ve en büyük projelerden birisi inşa ediliyor. Yakın bir gelecekte hizmete girecek olan bu dev eser, Türk Havacılık sektörü ve ekonomimiz için ne ifade ediyor? 
Türkiye havacılık sektörü son 15 yılda yaklaşık 8 kat büyüdü. Geçen yıl 193 milyon yolcuya hizmet eder hale geldik. Bu yıl ocak ayında yine göstergeler son 12 yılın en büyük rakamlarını gösteriyor. Bu durum, 3. havalimanını yapmakta olan ülke olarak ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koyuyor. Dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. Bu yıl 29 Ekim 2018’de açılacak. Başlangıçta 90 milyon yolcuya, sonra diğer etaplar da tamamlandığında 200 milyon yolcuya hizmet edebilir hale geleceğiz. Başlangıçta 100 bin kişiye, daha sonraki aşamalarda 225 bin kişiye istihdam sağlanacak. Dolaylı olarak ele aldığımızda 1,5 milyon kişiye istihdam sağlayacağız. 2025’de Türkiye’nin yıllık gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 5’ni sadece bu havalimanından sağlamış olacağız.  

İstanbul Yeni Havalimanının dünya havacılık sektörünün seyrini değiştirecek bir merkez olma özelliği var. Yeni havalimanı ile havacılık sektöründe neler değişecek?
Özellikle kıtalararası uçuşları düşündüğünüz zaman, insanlar küçük hava limanlarından gelerek merkezi bir havalimanında toplanıyorlar, sonra oradan başka yerlere uçuyorlar. İstanbul 3. Havalimanı, bu anlamda bir merkez havalimanı görevini görecek. Dünyanın birçok yerinden örneğin Amerika, Avrupa ve Afrika’dan buraya uçuşlar olacak. Bu havalimanından insanlar Uzakdoğu’ya veya Amerika kıtasına uçabilecekler. Bu anlamda bir toplama ve dağıtma merkezi olacağız ki transit yolcuya bu anlamda çok ciddi bir hizmet vereceğiz. Yeni havalimanı bu yönüyle ülke ekonomisine de büyük katma değer oluşturacak. Havalimanı, yüzde 80 mertebesinde bitmiş durumda, her ay üstüne koyarak devam ediyoruz. 

Dünya çapında bir havalimanı inşa ediliyoruz. Türk mühendisinin, Türk girişimcisinin, Devletimizin, Hükümetimizin bu yöndeki çabasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Türk müteahhitlik ve mühendislik sektörü de zaten dünyada kendisini ispatlamış durumda. Son dönemlerde ülkemizde dünyanın devasa projelerini yapınca da ilave bir tecrübe kazandılar ve bu tecrübe çerçevesinde artık çok büyük denen projeleri de kısa sürede yapabilir hale geldik. Herhangi bir aksaklık veya eksiklik çıktığı zaman da hemen ona karşı bir refleks geliştirip problemi çözüp yolumuza devam etme kültürü de oluştu. Bu bizim için çok önemli. Türk müteahhitlik ve mühendislik sektörü, edindiği tecrübeyle artık zaman kaybetmeden bu büyük projeleri kısa sürede bitirebilir hale geldi. Tabi Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın geçmişten beri ortaya koyduğu irade ve destek de herşeyden önemli.