Cengiz Holding iştiraki Eti Bakır’ın 2015 yılında başlayan ve Mardin’e  65 km mesafede kurulan Mazıdağı Entegre Gübre Tesisi inşaasına hızla devam ediliyor. Türkiye’de ilk kez hammaddesini kendi çıkarıp, gübre üretimi yapacak olan tesis, büyüklüğü ve içerdiği donanımlar nedeniyle özel ve güvenli çözümler gerektiriyor. Projelere sağladığı maksimum güvenlik ve hızıyla öne çıkan DOKA, bu büyük projenin de çözüm ortağı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Tesis büyüklüğü ve kimyasallara karşı güvenlik, maliyet avantajı
Tesis, büyüklüğü ve içerisinde yer alan tehlikeli kimyasallar nedeniyle özel ve güvenli çözümler gerektiriyor. Bu nedenle projenin ana donanımlarından olan gübre deposu binası ve asit tankının perde dökümlerinde DOKA kalıp sistemleri kullanılıyor. Projenin en büyük zorluklarından biri, tesis içerisinde yer alacak asit tankının inşaasının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi olarak gösteriliyor.  Bunun için asit tankının en ufak bir asit sızıntısına mahal vermemesi için, 6 metre yüksekliğinde 1500 m² kalıp kullanılarak tankın iç ve dış eğilimli perdelerinin tek seferde dökülmesi sağlandı. Perdelerin tek seferde döküm işlemi Doka Top 50 sistemi ile gerçekleştirildi. Birbirinden farklı görevler için projeye özel olarak modüler sistemden hazır monte edilen, geniş yüzeyli bir kalıp olan Top 50 ile boyutlandırma işlemi her tür taze beton basıncına göre kolayca yapılabiliyor. Ayrıca betonlama hızı da istenildiği şekilde düzenlenebiliyor.

Gübre deposu binası perde dökümlerinde de yine Top 50 sistemi ile devam edildi. Esnek ve her türlü projeye uyarlanabilen sistem sayesinde aynı kalıplar, hiçbir rezervasyon gerektirmeden tüm gübre deposu binasının perdelerinin döküm işleminde de kullanıldı. Böylelikle toplamda tüm işlem için 1500 m² lik kalıp kullanarak firmaya ciddi oranda bir maliyet avantajı sağlanmış oldu. Top 50 sistemi, bir yandan yüksek kullanım sıklığı ile malzeme maliyetinden bir yandan da kısa kalıp hazırlama süresi ile personel maliyetinden tasarruf edilerek projenin iş yükünde azalma ve maliyetlerde ciddi düşüş sağlanmış oldu.

Ayrıca projede tercih edilen diğer kalıp sistemleri de özellikleri sayesinde maliyet avantajını destekledi. Çeşitli yüksekliklerdeki perdelerin dökümü için kullanılan ve kurulum gerektirmediği için hızla adapte edilebilen 600 adet Frami panel kalıp, yüksek oranda işçilik ve zaman tasarrufu sağlamış oldu. Projenin tüm kolon kalıp ihtiyacı ise 5 set kullanılan Framax kolon kalıp ile karşılandı. İki kalıp sisteminde de bulunan özel Xlife plywoodu sayesinde plywood değişimi gerektirmeden minimum 300 döküm gerçekleştirilebiliyor.  

Güvenli iskele sistemleri
TS EN12810-1 sertifikasına sahip DOKA Scaff iskele sistemleri ile projenin tüm iş iskelesi ihtiyacını en uygun ve güvenli şekilde sağlandı. 100.000 m3 DOKA Scaff iskele sistemi için kurulum ve uygulama süreci için süpervizör desteği de sağlandı. Farklı geometrik şekillere adapte edilebilen sistemin her türlü dairesel tank gibi yapılara uyarlanabilmesi için firmalara DOKA mühendisleri tarafından teknik çizim desteği de sağlandı. Projede, kullanılan bir diğer güvenlikli iskele sistemi ise yüksek kapasiteli d2 yük taşıma iskele sistemi oldu. Bu sistem ile projede yer alan endüstriyel yapıdaki ağır döşemelerin güvenli şekilde dökülmesi sağlandı. 200 konsol DOKA 150F ile kalıplar vinçle tırmandırılarak yüksek perde dökümleri güvenli ve hızlı şekilde gerçekleştirildi. Devrilme emniyetli DOKA demirci iskelesi ile donatılar hızlı şekilde yerleştirildi. Ayak başına 24 ton kapasiteli merdiven, yüksek kulesi ile yüksek dökümlere güvenli çözümler sağlamış oldu.