DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır Valiliğince düzenlenen iftar programında, şehit yakınları, gaziler ve PKK'nın Dürümlü'deki katliamında hayatını kaybeden 16 vatandaşın aileleri bir araya geldi.

Kayapınar ilçesindeki bir düğün salonunda gerçekleşen programa Kuran tilavetiyle başlandı ardından da dua edildi. Burada bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, ildeki şehit ve gazi yakınlarıyla iftarı birlikte yapmak için bir araya geldiklerine işaret etti. 

Vatanının ve milletin bölünmez bütünlüğü için şehit olan bütün kardeşlerine Allah'tan rahmet dilediğini, gazilere minnet ve şükran duygularını iletmek istediğini belirten Aksoy, "Bu ülkenin birliği ve dirliği için, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü için her noktada her daim mücadele eden güvenlik birimlerimiz onlara destek veren aziz vatandaşlarımız, yeri geldiğinde seve seve canlarını da vermişlerdir ve şehit olmuşlardır." dedi.

İftarda, güvenlik birimleriyle omuz omuza mücadele eden yeri geldiğinde şehit ve gazi olan kurucuların temsilcilerinin de bulunduğunu ifade eden Aksoy, terörle mücadelede koruculara verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Programa geçen ay bomba yüklü aracın geçişini durduran ve müdahale edildiği sırada patlatılan bomba nedeniyle hayatını kaybeden Tanışık Mahallesi'nden 16 vatandaşın yakınlarının da bulunduğuna işaret eden Aksoy, "Yaşamını kaybeden 16 vatandaşımıza da Allah'tan rahmet diliyorum. Onlarda bugün aramızda terörle mücadele konusunda hep bir, omuz omuza bundan sonraki mücadelelerimize de devam edeceğiz." ifadesini kullandı. 

Programın ardından Dürümlü katliamda hayatını kaybedenlere yönelik yürütülen çalışmalar hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aksoy, Tanışık Mahallesi'nde terör eylemi neticesinde yaşamını kaybeden kişilere dönük olarak 5233 sayılı kanun kapsamında yapılması gereken çalışmaları Diyarbakır'da başlattıklarını aktardı. 

Aksoy, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda, Tanışık köyünde yaşamını kaybeden 16 vatandaşımız için de bu süreç devam ediyor. Bu kişilere dönük olarak müracaatları alındı ve kişilerin tazminatları ödendi, maaş bağlanmasıyla ilgili çalışmalar tamamlandı. Şu anda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne müracaatlarını alıp her aileden bir kişinin istihdamıyla ilgili çalışmaları da sürdüreceğiz. Terörden zarar gören ailelere devletimiz sahip çıkıyor. Tanışık köyündeki vatandaşlarımıza da sahip çıkmıştır, bundan sonra da çıkmaya devam edecektir."

İftar programında davetliler arasında bulunan ve Dürümlü'deki katliamda 2 oğlu ve torununu kaybeden Tanışık Mahallesi Muhtarı Bayram Yaman da iftara davet edilmelerinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Yaman, terör saldırılarına tepki göstererek, "Allah kabul etmesin, bu zulüm nereye kadar gidecek. Kimi öldürüyorlar, ölen Kürt, öldüren Kürt. Herkes biliyor ve herkes bilsin bu Kürt meselesi değil. Devlet de elini buradan çekerse ne olacak? Burası Suriye'den daha beter olacak." diye konuştu.

Hayatını kaybedenler için yürütülen çalışmalara değinen Yaman, "Devletten Allah razı olsun. Bizim şehidimize, bize sahip çıktı, güzel oldu. Allah devletimizin eksikliğini vermesin." ifadesini kullandı.

Yaşamını yitirenlerin yakınlarından Hacı Yaman ise hayatını kaybedenlerin ailelerine yapılan yardımlar için devlete teşekkür ettiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımız, Adalet Bakanımız ve sayın Valimize teşekkür ediyorum. İlk günden bugüne kadar bizi yalnız bırakmadılar." dedi. 

Şehit ve gazi çocuklarına çeşitli hediyeler dağıtılan programa, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Musa Çitil, İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan ve kamu kurum müdürleri katıldı.