"Yeni Çağ'daki Çin: Xiong'an-İnsanlığın Gelişimini Keşfeden Geleceğin Şehri" konulu küresel tanıtım etkinliği dün Çin Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlendi. Etkinlik dışişleri bakanlığı tarafından, eyalet, bölge ve kentlerin tanıtılması amacıyla 13. kez düzenlendi.

Söz konusu tanıtım etkinliğine 160'dan fazla ülke ve uluslararası örgütten diplomatlar, Çin ve yabancı basın mensupları, sanayi ve ticaret çevrelerinden temsilciler dahil 5 yüzden fazla kişi katıldı.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada, Xiong'an Yeni Bölgesi'nin Çin'in geleceğini temsil ederek dünyanın trendini ve insanlığın gelişme yönünü belirlediğine işaret etti. Wang, Xiong'an Yeni Bölgesi'nin kurulmasının, Çin'de reformun derinleştirilmesinin önemli bir kararı olduğunu, gelecekteki gelişme yönlerine uygun olan birçok önlemin Xiong'an'da önceden denemeli olarak uygulamaya sokulacağını, dolayısıyla "büyük şehirlerin hastalıkları"na çözüm bulunup, bir örnek oluşturulacağını kaydetti.

Wang Yi, bölgenin planlanması için tüm dünyaya ihale açıldığını, 18 ülke ve bölgeden 279 grubun ihaleye aktif bir şekilde katıldığını, bölgede dünyanın önde gelen 12 farklı ekibinden elde edilen deneyimlerin biriktirildiğine değindi. Wang Yi, gelecekte bölgedeki inşalar için daha fazla uluslararası kalifiye personel, sermaye ve projelerin çekileceğini, dolayısıyla Çin'in çeşitli ülkelerle karşılıklı yarara dayalı işbirliği içinde yeni dinamikler yaratacağını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Wang Yi, ayrıca bölgedeki çalışmaların insan merkezli üretim, yaşam ve ekolojinin koordinasyonu için yürütülmesine önem verildiğini, insanlığın ve şehrin uyumlu bir şekilde gelişmesi hedefinin gözetildiğini belirtti. Wang Yi ayrıca, Xiong'an Yeni Bölgesi'nin, 21. ve 22. yüzyıl dünyasının çehresini simgeleyeceğini sözlerine ekledi.

İngiltere, Singapur, İtalya ve Senegal'in Beijing'deki büyükelçileri, tanıtım etkinliğinde sırayla yaptığı konuşmalarda, Xiong'an Yeni Bölgesi'nin kurulmasına büyük ilgi gösterdiler.

İngiltere'in Beijing Büyükelçisi Barbara Woodward, İngiltere'nin Çin'deki Xiong'an Yeni Bölgesi inşasına destek sağlayarak teknolojik deneyimleri paylaşmaya hazır olduğunu kaydetti.

Singapur'un Beijing Büyükelçisi Stanley Loh Ka Leung, Singapur'un kağıt yapımı, sağlık, çevre ve lojistik gibi alanlarda Hebei eyaletine 4 milyar dolarlık yatırım yaptığını ve kendisinin Nisan ayında "Xiong'an Yeni Bölgesi Planlaması"nın yayınlanmasından sonra Xiongan'a giden ilk yabancı büyükelçi olduğunu belirtti.

Çin Ticaret Bakanlığı'na bağlı bir araştırma merkezinin bir görevlisi olarak çalışan Zhang Jianping, Xiong'an'ın Beijing'in başkent dışındaki fonksiyonlarını üstlenen yeni bir bölge olarak bilimsel inovasyon ve finans dahil iki yeni fonksiyonu da üstleneceğini duyurdu.

Zhang Jianping, gelecekte Xiong'an'da düşük karbonlu ve akıllı şehir inşasının gerçekleştirileceğini, bölgeye şehir tasarımı ve inşaat planlaması gibi profesyonel alanlarda dünyanın çeşitli yerlerinden gelen seçkin inşaat mühendisleri ve planlayıcılarının davet edileceğini sözlerine ekledi.