Çin Halk Cumhuriyeti Resmi Haber Ajansı Xinhua tarafından organize edilen "Çin Rüyasını İpek Yolu Rüyasıyla Birleştiren Yolculuk" konvoyunda yer alan 26 medya mensubu, İstanbul'da basın toplantısı düzenledi.
Beşiktaş'taki Shangri-La Bosphorus Hotel'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Ding Xiaohong, İpek Yolu'nun, Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirdiğini hatırlattı.

Çin-Türk ilişkilerinin son dönemde arttığına işaret eden Xiaohong, "Ülkelerin hedefleri ve kazançları birbirine yakın. Çin'in yeni vizyonuyla Türkiye'nin 2023 hedefleri birbiriyle örtüşmektedir. İstanbul, tarihi İpek Yolu'nun denizle buluştuğu yerdir. Burası hem Türkiye hem de çevre için yeri doldurulamaz bir kent. İstanbul iki ülke ilişkilerinin geliştiği ana üs olmuştur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa süre önce Çin'e yaptığı gezi çok olumlu geçmiş, bu sayede doğru olamayan haberlere karşı önemli bir mesaj verilmiştir" diye konuştu.

İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın ise konvoyun İstanbul'a uğramasından son derece memnun olduklarını belirterek, "Projenin özellikle Çin-Türkiye ve diğer ülkelerin birbirini daha iyi anlamalarına katkı sağlayacağını umuyorum. Projeye çok emek verilmiş. Emek veren ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Selamettin Ermiş ile Xinhua Orta Doğu Temsilciliği Sorumlusu Chen Yong da katıldı.

- Proje

Çin Halk Cumhuriyeti Resmi Haber Ajansı Xinhua tarafından organize edilen proje, Türkiye ve Çin arasındaki dostluğu ve kültürel ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor.

Yaklaşık 19 bin kilometrelik yolculuklarına Çin'in Luoyang kentinden başlayan, aralarında editörler, televizyon yapımcıları ve gazetecilerin bulunduğu 26 kişilik grup, İpek Yolu hattı boyunca çalışmalar yaparak, bölgede yer alan farklı kültürlerin altyapı ve yatırım taleplerini keşfedecek. Konvoydakiler aynı zamanda seminer, toplantı ve fotoğraf sergileri düzenleyerek geçtikleri bölgelerde insanlarla fikir alışverişinde bulunacak.

Konvoy, Türkiye seyahatinde Trabzon, Ordu, Sivas, Kapadokya ve Ankara'nın ardından İstanbul'a ulaştı. 

Çin'in Luoyang kentinden yol çıkan konvoy Kazakistan, Rusya, Gürcistan, Türkiye, Yunanistan rotasını takip ederek, İtalya'nın Milano kentine ulaşmayı hedefliyor.