Ak Parti ile CHP arasında yürütülen koalisyon müzakerelerinden bir sonuç alınamaması, erken seçimi ön plana çıkardı. Ancak Meclis'teki sayısal denge nedeniyle erken seçim kararının alınabilmesi de, bir dizi siyasi formülü gündeme getirdi. Gözler, kilit parti haline gelen MHP'nin erken seçim kararı ve azınlık hükümeti konusunda nasıl bir tavır sergileyeceğine çevrildi. Seçim kararı alınması ve azınlık hükümetinin güvenoyu alması için Ak Parti dışından 39 milletvekilinin oylamaya katılmaması yeterli oluyor. Ak Parti, 39 milletvekili ile MHP'nin bu yönde yol açıcı olmasını arzu ediyor. MHP ise Ak Parti'yi HDP desteğine yönelterek siyasi açıdan sıkıştırmaya çalışabilir.

Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 9 Temmuz'da hükümeti kurma görevini almıştı. Ak Parti ile CHP arasında yürütülen müzakerelerden bir sonuç alınamadı ve bu tablo bugünkü görüşmenin ardından kamuoyuna açıklandı. Siyasi kulislerde, bundan sonra olabilecekler konusunda, özetle şu değerlendirmeler yapılıyor:

SEÇİM İÇİN ÜÇ SEÇENEK
*Bir koalisyon hükümeti kurulması umudu neredeyse sıfırlandı. Artık gündem erken seçim. Ancak erken seçim konusunda da, üç seçenek bulunuyor. Birincisi, erken seçim kararı alınarak mevcut hükümetle seçime gidilmesi. İkincisi, 256 oy ile güvenoyu alabilecek Ak Parti Azınlık Hükümeti'nin Türkiye'yi seçime götürmesi. Üçüncüsü parlamentonun seçim kararı alamaması durumunda ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, anayasadaki hüküm çerçevesinde parlamentodaki temsile göre kurulacak hükümet yoluyla seçime götürmesi.

BAHÇELİ RANDEVU TALEBİNE NE DİYECEK?
*CHP ile anlaşmanın sağlanamamasının ardından gözler, Davutoğlu'nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den isteyeceği randevuya ve Bahçeli'nin buna vereceği yanıta çevrildi. Bahçeli'nin, Davutoğlu ile görüşüp görüşmeyeceği merak konusu oldu. Bahçeli, kurmayları ile akşam saatlerinde toplandı. MHP'nin stratejisinin belirlenmesi bekleniyor.
*Ak Parti önümüzdeki hafta Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırabilir.
*Bugünkü Meclis tablosu dikkate alındığında Ak Parti'nin (Meclis Başkanı'nın oy hakkı olmaması nedeniyle bir oy düşüldüğünde) oy gücü 257. CHP, MHP ve HDP'nin toplam milletvekili sayısı ise 292.
*Oy kullanan milletvekili sayısı toplamı 549. Oylamaya Ak Parti dışından 39 milletvekilinin katılmaması durumunda Ak Parti'nin oyları ile erken seçim kararı alınabilir. Aynı şekilde eğer Ak Parti Azınlık Hükümeti kurulursa yine 39 milletvekilinin oylamaya katılmaması ile bu hükümet 256 oyla güvenoyu alabilir.
*Ak Parti'nin planlarından biri MHP'nin 39 milletvekilini salon dışında tutarak, destek vermeden erken seçimin ve seçim hükümetinin önünü açması.
*Ak Parti, 39 vekil senaryosuna dayalı desteği teorik olarak HDP'den de sağlayabilir. Ancak Ak Parti, terör ortamı nedeniyle dolaylı veya doğrudan bir desteğini arzulamıyor.
*Ak Parti'deki endişe ise MHP'nin, kendilerini HDP desteğine yöneltecek bir siyasi taktiğe başvurma ihtimali.

kaynak: Aydın Hasan - milliyet.com.tr