AA muhabirleri, Van'ın Başkale ilçesinin İran sınırında 2 yıl önce "Kalekol" tarzında yeniden inşa edilen 6. Hudut Alay Komutanlığı 4. Hudut Taburu'na bağlı Meydan Hudut Karakolu'nda Mehmetçiğin bir gününe tanıklık etti.

 "En yüksek rakımda konuşlanan askeri birlik" olarak bilinen karakolda Mehmetçikler, sınırı 24 saat gözetim altında tutuyor. Uludağ'ın zirvesinden 512 metre daha yüksekte olan karakola ulaşım, kışın ısının eksi 40 dereceye kadar düştüğü günlerde helikopterle sağlanıyor. 

Ekim ayında sıfır ve 5 derecelik ısıda vatan savunması için gözünü 24 saat sınırdan ayırmayan Mehmetçik, termal kameralarla adeta kuş uçurtmuyor. Karakolun Ani Müdahale Mangası da nöbetçilerden gelen uyarılar üzerine en kısa sürede görev yerlerine geçecek şekilde hazır bekliyor.

Karakolda askerler, boş zamanlarını da çeşitli etkinliklerde geçiriyor. Kimi askerler karakolun kütüphane bölümünden temin ettikleri kitapları okuyor, kimi spor yapıyor kimi de bilgisayar oyunu oynuyor.

Mehmetçikten bayram mesajı

Terör ve kaçakçılıkla mücadele konusunda büyük başarılar sağlayan Meydan Karakolu'nda bütün ihtiyaçları karşılanan Mehmetçik, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda tüm yurda, "Hudut namustur, biz buradayız. Siz 
rahat olun" mesajı verdi.

13. Hudut Bölük Komutanı Piyade Üsteğmen Ali Akçelik, AA muhabirine, karakol hakkında bilgi verdi.

4. Hudut Taburu 13. Hudut Bölüğü'ne bağlı karakolun, Türkiye'nin en yüksek hudut birliği olma özeliğine sahip olduğunu belirten Akçelik, karakolun Uludağ'ın zirvesinden 512 metre daha yükseklikte bulunduğunu söyledi.

Karakolda 7 gün 24 saat nöbet esasıyla kaçakçılık ve terörle mücadele edildiğini anlatan Akçelik, şöyle konuştu:

"Sınır hattımız da termal kameralarımızla takip edilmekte ve herhangi bir olumsuz durumda karakolun ani müdahale mangası yola çıkıp olaya müdahale etmektedir. Hududun namus olduğu bilinciyle görevimizi en iyi şekilde icra etmekteyiz. Bize verilen görevleri devletimizin sağladığı imkanların da bilincinde olarak daha azimli bir şekilde 'Hudut bir milletin namus ve şerefinin korunduğu yerdir' anlayışıyla icra etmekteyiz. Hudut emniyetinin herhangi bir zafiyete uğramaması için gerekli olan tüm emniyet tedbirlerini almaktayız."

"Ekmeğimizi kendimiz pişirebiliyoruz"

Sınırda son teknoloji silah ve teçhizatla olası saldırılara karşı her türlü önlemin alındığını vurgulayan Akçelik, şunları söyledi:

"Bulunduğumuz bölgede zor şartlarda görevimizi 24 saat yapmaktayız. Ekim ayında hava sıcaklığı 0 ile 5 derece arasında değişmekte, kaloriferimiz yanmaya devam etmektedir. Tüm bu zorlu şartlarda görev yapmamıza rağmen devletimiz bize bütün imkanları sağlamaktadır. Kimi durumlarda helikopter faaliyetleri ile 365 gün sebze ve meyvelerimiz karakolumuza ulaşıyor. Bu sayede karakolumuzda mevsimine göre sıcak yemeğimiz pişmekte ve o mevsime özgü meyve varsa yiyebilmekteyiz."

Akçelik, kendi ekmeklerini kendilerinin pişirebildiklerini ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Karakolumuzda 3 aya yetecek kadar kuru gıda depolarımızda stoklanıyor. Yüce Türk milletinin verdiği görevi yerine getirmenin azmi ve gururu içindeyiz. Askerlerimizin tüm dertleriyle tek tek ilgileniyoruz ve ailelerine de buradan şu mesajı vermek istiyorum; onları kesinlikle merak etmesinler her bir askeri, kardeşim olarak görüyorum. Biz komutanlar, bize emanet ettiğiniz evlatlarınızın kılına bile zarar gelmeden sizlere geri gönderebilmek için buradayız. Sizin evlatlarınız yanımızda bulunduğu sürece bizim de evlatlarımız, kardeşlerimizdir. Aklınız burada kalmasın biz büyük bir aileyiz."

Mehmetçiklerden Bursalı Selçuk Alkan da 9 aydır Meydan Hudut Karakolu'nda görev yaptığını belirterek, "Komutanlarımız silah arkadaşlarımızla bir aile ortamında gibiyiz. Burada hududun verdiği ciddiyeti önemi çok iyi benimseyip yaptığımız işin ne kadar ciddi olduğunu biliyoruz ve bunun bilincindeyiz. Burada ne kadar zorlu şartlarda görev yapıp zorluk çeksek de bunun çok güzel taraflarını da gördük. Burada kardeşliği, el ele verip neler başarabileceğimizi öğrendim. Buradan Türkiye'ye sesleniyorum; sizin içiniz rahat olsun, biz burada 7 gün 24 saat  sınırı izliyoruz" dedi.

Gümüşhaneli Ercan Paça da böylesine önemli bir yerde görev yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, hududun bir milletin şeref ve namusunun korunduğu yer olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini söyledi.

Konyalı Rıfat Çimenci ise İran sınır hattında 360 derece gece gündüz görüş alabilen son teknolojik kameralarla gözetleme yaptıklarını anlattı. Çimenci, "Sınırdan gelebilecek herhangi bir tehdide karşı gözümüz açık görevimizi yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.

Sözleşmeli erler de nöbette

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sözleşmeli er uygulaması kapsamında görev alan askerler de Meydan Karakolu'nda vatan savunması için gece gündüz mücadele veriyor.

Karakolda 1 yıldır görev yapan sözleşmeli er Murat Yıldız, ülkenin en yüksek noktasındaki askeri birlikte görev aldığı için gururlu olduğunu söyledi. 

Çevresindekilere sözleşmeli er uygulaması hakkında bilgi aktardığını anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Sözleşmeli er hakkında dışarıda sivil arkadaşlarım ve burada bulunan arkadaşlarım bilgi istiyorlar. Ben de onlara tavsiye ediyorum. Tabii ilk başlarda akıllarında biraz korku ve tereddüt oluşuyor, benim de tereddütlerim olmuştu. Ama o korku ve tereddüdü üzerilerinden atsınlar. Çünkü geleceğe yönelik çok güzel bir imkan sağlanıyor."