ANKARA (AA) - Brezilya'nın güneydoğusundaki Minas Gerais eyaletinde bir atık barajının ay başında çökmesi sonucu zehirli çamur altında kalan bazı yerleşim yerlerindeki bitki örtüsü zarar gördü.
BBC'nin haberine göre, Brezilya Çevre Bakanı Izabella Teixeira, O Globo gazetesine verdiği demeçte, Samarco şirketinin işlettiği demir cevheri madeninin atık sularını tutan barajın çökmesinin ardından, zehirli atıkların Rio Doce nehrine karıştığını söyledi.

Teixeira, yaklaşık 500 kilometre boyunca akan zehirli sularının Atlas Okyanusu'na ulaştığını kaydetti.

Barajın çöktüğü Minas Gerais eyaletinde en az 900 hektar doğal bitki örtüsünün yok olduğunu belirten Teixeira, Samarco'nun nehrin kıyısına bariyeler inşa ederek bitki ve hayvanları korumaya çalıştığını söyledi.​

Bakan Teixeira, Brezilya Çevre Koruma Dairesi'nin (IBAMA), Samarco'yu maden faciası nedeniyle para cezasına çarptırdığını ifade etti.

IBAMA'nın hasara dair ön bir değerlendirme yaptığını söyleyen Teixeira, "Felaketten öncesi ve sonrasına ait uydu görüntülerini karşılaştırarak, detaylı bir çalışma yapacağız" dedi.

Samorco yetkilileri, şirkete ait iki barajın daha yıkılma riski taşıdığını ve hükümete yaklaşık 260 milyon dolar tazminat ödeyeceklerini açıklamıştı.

Tazminatın hayatını kaybedenlerin ailelerine verileceği ve kirlenen arazilerin ıslahı için kullanılacağı bildirildi.

Barajın çökmesiyle 11 kişi yaşamını yitirmiş, kaybolan 12 kişiyi arama kurtarma çalışmaları durdurulmuştu.