CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmelerine ilişkin CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Kılıçdaroğlu, AK Parti ile gerçekleştirdikleri koalisyon görüşmelerine dair, "Bize şu ana kadar bir koalisyon önerisi gelmiş değildir, bir seçim hükümeti önerisi gelmiştir" dedi.

"Türkiye'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını düşünüyorum"

Bir siyasal partinin tek başına iktidara gelememesi halinde, milli iradeye saygının gereği olarak koalisyon oluşturulması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Milli iradeye saygı şudur; milli irade, siyasal partiler arasında bir oy bölüşümü yapmışsa ve bir siyasal partiyi tek başına iktidara getirmemişse, liderlere düşen milli iradeye saygının gereği olarak, bir koalisyon oluşturmaktır. Eğer siz, 'Ben koalisyonu oluşturamıyorum, seçime gideceğim' derseniz, o zaman siz milli iradeden nasıl söz edeceksiniz? Bunun denenmesi gerekiyordu ve Türkiye'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını düşünüyorum."

"Milletin takdirine saygı duyacağız"

Kılıçdaroğlu, kimsenin umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini, Türkiye'nin, kendi sorunlarını aşabilecek güçlü bir ülke olduğunu bildirdi.

Sorunların çözülebileceğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın, Türkiye büyük bir ülkedir, güçlü bir ülkedir. Türkiye kendi sorunlarını aşabilecek kapasiteye sahip bir ülkedir. Kendi ülkemize güvenelim, biz kendi ülkemize güveniyoruz. Sorunları çözebiliriz. Sorunları çözümsüz hale getiren siyaset kurumunun başındaki yöneticilerdir. Biz, halkımıza da güveniyoruz, halkın verdiği oyları da başımızın üzerinde taşıyoruz, milli iradeye saygı olarak görüyoruz bütün davranışlarımızı. Bundan sonraki takdir tümüyle yüce milletimize ait. Nasıl takdir ederse biz o takdire saygı duyacağız."

"Hükümeti kuramıyorsa görevini iade edecektir"

Hükümet kurma görevi verilen liderin, hükümet kurulamaması halinde görevini iade etmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim teamüllere göre, Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa gereği en çok oyu alan partinin liderine görev verdikten sonra kendisi parlamentoda güvenoyu alacak bir hükümet kuramıyorsa, görevini götürüp iade edecektir. Aksi halde buna biz yetki gasbı deriz. Bu, demokrasiyi ve bizim teamüllerimizi zedeler. Çoğunluğu sağlayacak, güvenoyu alacak hükümet kuruyorsa elbette söyleyeceğimiz hiçbir şey yok. Ama 'Hem çoğunluğu sağlayamıyorum, güvenoyu alacak hükümet kuramıyorum ama götürüp de iade etmeyeceğim' derseniz o ahlaki değil."

"Erken seçim tek seçenek değil"

Siyasette 24 saatin çok uzun bir süre olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "Demokrasi kendi sorunlarını çözebilecek bir kurumdur aynı zamanda. Demokrasiyi çözümsüz, belli sorunlar karşısında çözümsüz görmek doğru değildir, o zaman demokrasiye inanmamak demektir. Hele hele bugünden erken seçimi tek seçenek olarak ifade etmeyi de doğru bulmuyorum" dedi.